You are currently viewing Zefiry malinowe

Zefiry malinowe

Zefiry to tradycyjne, rosyjskie pianki. Przygotowuje się je z przecieru owocowego, ubitych białek i syropu cukrowego z dodatkiem substancji żelującej. Mówi się, że zefiry mają konsystencję lekką jak wiatr. Pewnie dlatego deser nazwano imieniem Zefira, syna Astrajosa, który w mitologii greckiej uosabiał łagodny, ciepły, wilgotny wiatr wiejący z zachodu.

Pierwsze wzmianki o zefirach pojawiły się już w XV w. Początkowo pianki wykonywane były z jabłek i miodu. Z czasem zaczęto ulepszać ich konsystencję poprzez dodatek pektyny i ubitych białek, a miód zamieniono na cukier. W nowoczesnych recepturach pektyna zastępowana jest przez, bogaty w witaminy i minerały, agar.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania tropikalnego smoothie?

  • maliny – świeże lub mrożone
  • cukier – kryształ i cukier puder
  • białko – jajka kurzego rozmiar L
  • woda – w temperaturze pokojowej
  • substancja żelująca – agar-agar
  • opcjonalnie: dżem z czerwonej porzeczki, czekolada

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania tropikalnego smoothie?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • sitko siatkowe
  • rondelek – 2 szt.
  • robot stojący z końcówką do ubijania i misą
  • silikonowa szpatułka
  • rękaw cukierniczy z tylką o kształcie gwiazdki (1M) lub kwiatu róży (2D)
  • szerokie blachy – 2 szt.
  • papier do pieczenia
zefiry receptura i sposób przygotowania

PRZEPIS NA ZEFIRY MALINOWE

Ilość porcji: 16 szt.

Trudność: ⚫⚫⚪

Czas przygotowania: 60 minut + 24 godziny

SKŁADNIKI

  • przecier malinowy – 125 g (z ok. 250 g mrożonych malin)
  • cukier – 100 g + 200 g
  • białko jajka – 1 szt.
  • woda – 75 g
  • agar-agar – 5 g
  • opcjonalnie: dżem z czerwonej porzeczki
  • opcjonalnie: czekolada

PRZYGOTOWANIE

Maliny rozmrażamy i przecieramy na sicie. Do rondelka wsypujemy 100 g cukru i dodajemy przecier malinowy. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do wystudzenia.

Kiedy przecier z cukrem jest już zimny, wlewamy go do misy miksera i dodajemy białko jajka. Robot ustawiamy na maksymalne obroty i ubijamy masę. W tym czasie do osobnego rondelka wsypujemy 200 g cukru, agar-agar i całość zalewamy wodą. Składniki gotujemy do momentu aż syrop cukrowy będzie spływał z silikonowej łyżki cienką nitką.

Nie przerywając ubijania, wlewamy syrop cukrowy cienką strużką do masy malinowej. Ubijamy jeszcze chwilę, aby masa przestygła.

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Masę wyciskamy na szerokie blachy wyłożone papierem do pieczenia.

Zefiry odkładam na blat do wysuszenia na 24 godziny.

zefiry na desce do serwowania

Przydatne wskazówki:

  • syrop cukrowy z dodatkiem agaru mocno się pieni, dlatego do jego przygotowania warto wybrać rondelek o większej średnicy;
  • zefiry mogą być przygotowane również z innych przecierów owocowych, m.in.: jabłkowego, truskawkowego, jagodowego.

Jak podawać deser?

Zefiry można przygotować i podawać na kilka sposobów, mogą to być: 

  • 2 sztuki oprószone cukrem pudrem i sklejone ze sobą spodami
  • zefiry nadziane dżemem np.: porzeczkowym i oprószone cukrem pudrem
  • zefiry polane rozpuszczoną czekoladą

Jak przechowywać deser?

Zefiry przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku  w temperaturze pokojowej, do 4 dni.

SZUKASZ POMYSŁU NA INNE DESERY NA BAZIE BIAŁEK?

Kup mojego e-booka „Jak to właściwie upiec?”, którego sprzedaż rusza już 7 lipca 2021 roku. Znajdziesz w nim nie tylko przepisy na ciasta bezowe, ale również szczegółowe instrukcje metod ich przygotowania (szwajcarskiej, francuskiej, włoskiej).

Do 30 czerwca trwają zapisy na listę oczekujących. Zapisz się i otrzymaj 20% rabatu na zakup poradnika.

Dodaj komentarz