przepis na sernik czekoladowy

Walentynkowy sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową to bardzo prosty i zaskakujący smakiem deser, który możesz zaserwować swojej drugiej połówce w dniu Świętego Walentego.

W jakim miejscu zorganizowałabyś walentynkową randkę z sernikiem czekoladowym w roli głównej?

Na budowie, na leśnej polanie, w górach?

Dla mnie idealne Walentynki to nie te spędzone w kinie czy w drogiej kawiarni. Zamiast drogiej kawy, wolę termos z gorącym kakao. Zamiast ekskluzywnego deseru – szybkie ciasto bez pieczenia. Zamiast eleganckiego wystroju wnętrza – nastrojowy wieczór na łonie natury.

Poniżej przedstawiam walentynkowy sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową. Daj znać w komentarzu, w jakie miejsce zabierzesz go ze sobą.

przepis na sernik z czekoladą

SKŁADNIKI na sernik czekoladowy:

  • herbatniki – 160 g
  • masło – 50 g
  • twaróg śmietankowy – 750 g
  • cukier puder – ½ szklanki
  • gorzka czekolada – 250 g
  • kakao – 3 łyżki
  • woda – 60 ml
  • zimna śmietana 30% – 150 ml
  • mrożone wiśnie – 450g
  • mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka
  • starta czekolada gorzka – 50 g

Sernik czekoladowy – PRZYGOTOWANIE:

W blenderze miksuję 160 g herbatników i 50 g roztopionego masła.

Formę o wymiarach 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia i wysypują na nie masę herbatnikową. Wyrównuję łyżką i odstawiam do lodówki.

Do kubka wkładam 3 łyżki kakao i zalewam 60 ml wrzącej wody. Łączę do rozpuszczenia składników. W kąpieli wodnej rozpuszczam 250 g gorzkiej czekolady.

W misie miksera umieszczam 750 g twarogu śmietankowego, ½ szklanki cukru pudru, rozpuszczone kakao i lekko ciepłą, rozpuszczoną czekoladę. Miksuję do połączenia składników i otrzymania gładkiej, kremowej masy.

W mikserze ubijam 150 ml śmietany kremówki. Ubitą śmietanę dodaję w dwóch turach do masy czekoladowej i delikatnie łączę za pomocą szpatułki.

Wykładam czekoladą masę serową na spód ciasteczkowy i wyrównuję szpatułką. Ciasto wkładam do lodówki.

W tym czasie do rondelka wsypuję 450 g mrożonych wiśni. Mieszam całość aż do całkowitego rozmrożenia. Szeroki kubek napełniam 1 płaską łyżką mąki ziemniaczanej i 1/3 szklanki soku z wiśni z rondelka. Mieszam do momentu rozpuszczenia mąki ziemniaczanej. Zmniejszam ogień i wlewam roztwór do garnka. Całość mieszam aż do zagotowania, a następnie odstawiam do wystudzenia.

Wystudzoną frużelinę wiśniową wykładam na czekoladą masę serową. Całość posypuję 50 g startej, gorzkiej czekolady.

SMACZNEGO!

Deser walentynkowy z frużeliną wiśniową przepis

BONUS – ciekawostki o frużelinie:

  • Firma PROSPONA działająca w Nowym Sączu od 1988 roku stworzyła dla swoich produktów nazwę „frużelina”. Frużelina to nic innego jak owoce (fru-) w żelu (-żelina). Firma oferuje następuje smaki: borówka amerykańska, brzoskwinia, czarna jagoda, jabłko, gruszka, malina, owoce leśne, truskawka, wiśnia, żurawina i morela.
  • Frużelina to idealny dodatek do rozmaitych wypieków, ale również naleśników, lodów, gofrów…
  • Odmiana słowa „frużelina”: frużelin, frużelina, frużelinach, frużelinami, frużeliną, frużelinę, frużelinie, frużelino, frużelinom, frużeliny.

Czy Wy też polubiliście to słowo?

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie.

Dodaj komentarz