Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową to bardzo prosty i zaskakujący smakiem deser, który możesz zaserwować swojej drugiej połówce w dniu Świętego Walentego.
W jakim miejscu zorganizowałabyś walentynkową randkę z sernikiem czekoladowym w roli głównej?
Na budowie, na leśnej polanie, w górach?
Dla mnie idealne Walentynki to nie te spędzone w kinie czy w drogiej kawiarni. Zamiast drogiej kawy, wolę termos z gorącym kakao. Zamiast ekskluzywnego deseru – szybkie ciasto bez pieczenia. Zamiast eleganckiego wystroju wnętrza – nastrojowy wieczór na łonie natury.
Poniżej przedstawiam walentynkowy sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową. Daj znać w komentarzu, w jakie miejsce zabierzesz go ze sobą.

SKŁADNIKI na sernik czekoladowy:
- herbatniki – 160 g
- masło – 50 g
- twaróg śmietankowy – 750 g
- cukier puder – ½ szklanki
- gorzka czekolada – 250 g
- kakao – 3 łyżki
- woda – 60 ml
- zimna śmietana 30% – 150 ml
- mrożone wiśnie – 450g
- mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka
- starta czekolada gorzka – 50 g
Sernik czekoladowy – PRZYGOTOWANIE:
W blenderze miksuję 160 g herbatników i 50 g roztopionego masła.
Formę o wymiarach 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia i wysypują na nie masę herbatnikową. Wyrównuję łyżką i odstawiam do lodówki.
Do kubka wkładam 3 łyżki kakao i zalewam 60 ml wrzącej wody. Łączę do rozpuszczenia składników. W kąpieli wodnej rozpuszczam 250 g gorzkiej czekolady.
W misie miksera umieszczam 750 g twarogu śmietankowego, ½ szklanki cukru pudru, rozpuszczone kakao i lekko ciepłą, rozpuszczoną czekoladę. Miksuję do połączenia składników i otrzymania gładkiej, kremowej masy.
W mikserze ubijam 150 ml śmietany kremówki. Ubitą śmietanę dodaję w dwóch turach do masy czekoladowej i delikatnie łączę za pomocą szpatułki.
Wykładam czekoladą masę serową na spód ciasteczkowy i wyrównuję szpatułką. Ciasto wkładam do lodówki.
W tym czasie do rondelka wsypuję 450 g mrożonych wiśni. Mieszam całość aż do całkowitego rozmrożenia. Szeroki kubek napełniam 1 płaską łyżką mąki ziemniaczanej i 1/3 szklanki soku z wiśni z rondelka. Mieszam do momentu rozpuszczenia mąki ziemniaczanej. Zmniejszam ogień i wlewam roztwór do garnka. Całość mieszam aż do zagotowania, a następnie odstawiam do wystudzenia.
Wystudzoną frużelinę wiśniową wykładam na czekoladą masę serową. Całość posypuję 50 g startej, gorzkiej czekolady.
SMACZNEGO!

BONUS – ciekawostki o frużelinie:
- Firma PROSPONA działająca w Nowym Sączu od 1988 roku stworzyła dla swoich produktów nazwę „frużelina”. Frużelina to nic innego jak owoce (fru-) w żelu (-żelina). Firma oferuje następuje smaki: borówka amerykańska, brzoskwinia, czarna jagoda, jabłko, gruszka, malina, owoce leśne, truskawka, wiśnia, żurawina i morela.
- Frużelina to idealny dodatek do rozmaitych wypieków, ale również naleśników, lodów, gofrów…
- Odmiana słowa „frużelina”: frużelin, frużelina, frużelinach, frużelinami, frużeliną, frużelinę, frużelinie, frużelino, frużelinom, frużeliny.
Czy Wy też polubiliście to słowo?