Klasyczne nadzienie do domowej roboty wafli stanowi niewątpliwie masa przygotowywana z gotowanego w puszce, słodkiego, skondensowanego mleka utartego następnie z miękkim masłem. Niektórzy wykonują ją w wersji kakaowej, z dodatkiem odrobiny rumu. Domowe wafle można przygotować jednak w zupełnie inny, całkowicie zaskakujący sposób. Czekoladowa masa z dodatkiem chałwy oraz chrupiących orzechów laskowych, zadowoli nawet najbardziej zagorzałych zwolenników klasycznych andrutów z nadzieniem kajmakowym. Jesteście gotowi na tę rewolucję?
WAFLE ORZECHOWO-CHAŁWOWE
SKŁADNIKI na wafle orzechowo-chałwowe:
- orzechy laskowe – 150g
- masło – 200g
- cukier – 120g
- czekolada 60% – 40g
- mleko – 200ml
- chałwa – 200g
- wafle suche – ok. 160g
PRZYGOTOWANIE wafli orzechowo-chałwowych:
W blenderze lub w moździerzu rozdrabniam 150g orzechów laskowych (można je wcześniej podprażyć na patelni).
W rondelku rozpuszczam 200g masła, dodaję 120g cukru i 40g czekolady połamanej na drobniejsze kawałki. Chwilę podgrzewam, następnie wlewam 200ml mleka i całość zagotowuję. Zdejmuję z ognia i dodaję 150g rozdrobnionych w blenderze orzechów laskowych oraz 200g chałwy. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Masa wystarcza do przełożenia ok. 160g suchych wafli. Każdą arkusz smaruję cienką warstwą nadzienia, z pominięciem 3-5mm od brzegu wafla. Całość zawijam szczelnie w folię spożywczą i wkładam do lodówki, kładąc na nim coś ciężkiego. Po kilku godzinach , a najlepiej następnego dnia, kroję wafle na mniejsze kawałki.
Wafle można jeszcze dodatkowo pokryć warstwą czekolady.

POLEWA CZEKOLADOWA
SKŁADNIKI polewy czekoladowej:
- śmietanka 30% – 100g
- ciemna czekolada – 100g
PRZYGOTOWANIE polewy czekoladowej do wafli:
Do rondelka wlewam śmietankę 30%, a do miseczki drobno siekam 100 g gorzkiej czekolady.
Śmietankę doprowadzam do wrzenia i natychmiast zalewam nią posiekaną czekoladę. Odstawiam na ok. 1-2 minuty, aż temperatury składników się wyrównają, a czekolada się rozpuści. Po tym czasie, łączę oba składniki za pomocą silikonowej szpatułki.
Wafle zanurzam do połowy w polewie czekoladowej i odstawiam na ok. 1 godzinę do lodówki, aby czekolada stężała.

DODATKI
Wafle orzechowo-chałwowe można zjeść w wersji podstawowej lub dodatkowo zanurzyć je w polewie czekoladowej i posypać ulubionymi dodatkami tj. kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi.
Wafle można również podać w wersji tortu Pischinger. Twórcą deseru był wiedeński cukiernik Oscar Pischinger. Ciasto składa się z okrągłych andrutów przekładanych masą czekoladowo-orzechową. Na koniec całość oblewa się ganache i ozdabia orzechami.
Wypróbuj również przepis na ciasteczka do herbaty