wafle z chalwa orzechami i czekolada

Wafle orzechowo-chałwowe w polewie czekoladowej

Klasyczne nadzienie do domowej roboty wafli stanowi niewątpliwie masa przygotowywana z gotowanego w puszce, słodkiego, skondensowanego mleka utartego następnie z miękkim masłem. Niektórzy wykonują ją w wersji kakaowej, z dodatkiem odrobiny rumu. Domowe wafle można przygotować jednak w zupełnie inny, całkowicie zaskakujący sposób. Czekoladowa masa z dodatkiem chałwy oraz chrupiących orzechów laskowych, zadowoli nawet najbardziej zagorzałych zwolenników klasycznych andrutów z nadzieniem kajmakowym. Jesteście gotowi na tę rewolucję?

WAFLE ORZECHOWO-CHAŁWOWE

SKŁADNIKI na wafle orzechowo-chałwowe:

  • orzechy laskowe – 150g
  • masło – 200g
  • cukier – 120g
  • czekolada 60% – 40g
  • mleko – 200ml
  • chałwa – 200g
  • wafle suche – ok. 160g

PRZYGOTOWANIE wafli orzechowo-chałwowych:

W blenderze lub w moździerzu rozdrabniam 150g orzechów laskowych (można je wcześniej podprażyć na patelni). 

W rondelku rozpuszczam 200g masła, dodaję 120g cukru i 40g czekolady połamanej na drobniejsze kawałki. Chwilę podgrzewam, następnie wlewam 200ml mleka i całość zagotowuję. Zdejmuję z ognia i dodaję 150g rozdrobnionych w blenderze orzechów laskowych oraz 200g chałwy. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. 

Masa wystarcza do przełożenia ok. 160g suchych wafli. Każdą arkusz smaruję cienką warstwą nadzienia, z pominięciem 3-5mm od brzegu wafla. Całość zawijam szczelnie w folię spożywczą i wkładam do lodówki, kładąc na nim coś ciężkiego. Po kilku godzinach , a najlepiej następnego dnia, kroję wafle na mniejsze kawałki.

Wafle można jeszcze dodatkowo pokryć warstwą czekolady.

przepis na wafle orzechowo chałwowe

POLEWA CZEKOLADOWA

SKŁADNIKI polewy czekoladowej:

  • śmietanka 30% – 100g
  • ciemna czekolada – 100g

PRZYGOTOWANIE polewy czekoladowej do wafli:

Do rondelka wlewam śmietankę 30%, a do miseczki drobno siekam 100 g gorzkiej czekolady.

Śmietankę doprowadzam do wrzenia i natychmiast zalewam nią posiekaną czekoladę. Odstawiam na ok. 1-2 minuty, aż temperatury składników się wyrównają, a czekolada się rozpuści. Po tym czasie, łączę oba składniki za pomocą silikonowej szpatułki.

Wafle zanurzam do połowy w polewie czekoladowej i odstawiam na ok. 1 godzinę do lodówki, aby czekolada stężała.

wafle w polewie czekoladowej z orzechami

DODATKI

Wafle orzechowo-chałwowe można zjeść w wersji podstawowej lub dodatkowo zanurzyć je w polewie czekoladowej i posypać ulubionymi dodatkami tj. kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi.

Wafle można również podać w wersji tortu Pischinger. Twórcą deseru był wiedeński cukiernik Oscar Pischinger. Ciasto składa się z okrągłych andrutów przekładanych masą czekoladowo-orzechową. Na koniec całość oblewa się ganache i ozdabia orzechami. 

Wypróbuj również przepis na ciasteczka do herbaty

Jeśli spodobał Ci się mój dzisiejszy przepis, daj temu wyraz w komentarzu pod tym wpisem lub na moim koncie na Instagramie lub na Facebooku

Dodaj komentarz