Jedną z najbardziej nielubianych przeze mnie, kuchennych czynności, jest przygotowywanie śniadania. Nie znoszę spędzać poranków na składaniu kanapek, gotowaniu owsianek lub smażeniu naleśników. Staram się ograniczyć ten poranny obowiązek do minimum. Dlatego też, w przepisach zamieszczonych na mojej stronie znajdziesz wiele receptur na słodkie śniadania, które możesz wykonać w kilka chwil lub przygotować dnia poprzedniego, a rano podgrzać je w mikrofalówce lub zjeść na zimno np.:
- pieczone jabłka z orzechowym nadzieniem
- pieczona owsianka orzechowo-czekoladowa
- jabłka pod ciastem
- brioche z powidłami śliwkowymi
- domowa granola
Jest jednak jeden śniadaniowy przepis, dla którego jestem w stanie wstać wcześnie rano. To twarogofry.
Twarogofry?! Gofry z twarogiem? Wiem, brzmi to nieco abstrakcyjnie, ale smakuje zaskakująco dobrze.
Twarogofry są chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku. Dodatek twarogu, nadaje klasycznym gofrom znacznie bogatszy smak. Gdy mam mało czasu upieczone twarogofry posypuję cukrem pudrem lub smaruję domową konturą. Gdy chcę nieco zaszaleć, dodaję do masy suszone owoce – rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczy, pokrojone morele lub śliwki. Gdy przygotowuję śniadanie w wersji „na bogato” podaję je z bitą śmietaną i owocami.
Twarogofry sporządzam też w wersji wytrawnej. Wówczas pomijam cukier, zawarty w bazowej recepturze, za to dodaję do masy ulubione zioła oraz cienko pokrojoną: szynkę, paprykę, pieczarkami i szczypiorek. W ten sposób moje śniadanie jest gotowe w kilka chwil.
Dla kogo JEST ten przepis?
- Dla osób, które poszukują zdrowego, odżywczego i niebanalnego pomysłu na śniadania.
- Dla rodziców, którzy chcą przemycić w diecie dzieci nabiał, owoce lub warzywa.
- Dla osób, które szukają przepisu na gofry w nowym wydaniu.
Dla kogo NIE JEST ten przepis?
- Dla osób, które mają alergię na nabiał.
- Dla osób, które nie mają gofrownicy.
Jakie są ZALETY tego przepisu?
- Łatwy wykonaniu.
- Stanowi zdrowe, pożywne i dietetyczne danie, które zawiera dużo białka.
- Można go przygotować w wielu wariantach smakowych, na słodko lub na wytrawnie
Jakie są WADY tego przepisu?
- Czas przygotowania, przy większej ilości porcji.
- Gofry najlepiej smakują bezpośrednio po usmażniu.

Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania twarogofrów?
- twaróg – mielony, śmietankowy (u mnie OSM Czarnków)
- jajka – świeże, rozmiar M
- mąka – pszenna typu 405
- cukier – cukier kryształ
- proszek do pieczenia – ekologiczny BIO
- sól – kuchenna
Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania twarogofrów?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- mikser ręczny z końcówkami do ubijania
- miska
- gofrownica
- rękaw cukierniczy z tylkami dekoratorskimi
Który twaróg jest najlepszy do wykonania twarogofrów?
Do wykonania twarogofrów najlepiej sprawdzi się twaróg śmietankowy, mielony. Osobiście używam twarogu w kostce OSM Czarnków. Ciasto przygotowane ze zwykłego, nawet kilkukrotnie zmielonego twarogu będzie miało grudkowatą konsystencję, natomiast to wykonane z twarogu sernikowego, z wiaderka okaże się zbyt płynne.
Czy można pominąć proszek do pieczenia w przepisie?
Twarogofry bez dodatku proszku do pieczenia nie urosną. Masa z twarogu, jajek i mąki jest bardzo gęsta i ciężka. Podczas smażenia proszek do pieczenia ulega rozpadowi, wytwarzając jednocześnie znaczne ilości gazów. Dzięki temu zabiegowi uzyskujemy puszyste gofry o idealnym kształcie.
W jaki sposób nakładać masę twarogofrową do gofrownicy?
Pierwszym sposób polega na nałożeniu ok. 2 łyżek masy i równomiernym rozłożeniu jej za pomocą silikonowej szpatułki, po całej powierzchni płytki gofrownicy. Ciasto jest gęste i potrzeba cierpliwości, aby zrobić to dokładnie.
Innym, szybszym sposobem jest nakładanie ciasta na środku każdej płytki, bez rozprowadzania go za pomocą szptułki. Twarogofry wykonane tą metodą będą miały nierównomierny, rustykalny kształt.
Jak długo należy smażyć twarogofry?
Czas smażenia zależy od mocy gofrownicy. Im większa moc gofrownicy, tym szybciej twarogofry się upieką i będą bardziej chrupiące. Moja gofrownica ma moc 850 W. Jeżeli chcę uzyskać dobrze wypieczone twarogofry w kształcie prostokąta o wymiarach 10,5×12 cm, smażę je przez ok. 14 minut.
Jak podawać twarogofry?
Twarogofry można serwować na słodko z:
- cukrem pudrem
- bitą śmietaną
- konfiturą, dżemem lub marmoladą
- sezonowymi owocami
- frużeliną owocową
- musem owocowym
- polewą: owocową, czekoladą, karmelową
- kremem czekoladowym lub masłem orzechowym
Twarogofry można serwować na słono z:
- ulubionymi ziołami
- szynką
- papryką
- pieczarkami
- szczypiorkiem

Przepis na twarogofry z bitą śmietaną i konfiturą wiśniową
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30-60 min.
Poziom trudności: ⚫◯◯
SKŁADNIKI twarogofrów:
- twaróg śmietankowy, mielony – 250 g
- jajka – 2 szt. rozm. M
- cukier – 5 g (1 łyżeczka)
- sól – szczypta
- mąka – 30 g
- proszek do pieczenia – 4 g
PRZYGOTOWANIE twarogofrów:
Rozgrzewam gofrownicę.
W misce miksera umieszczam twaróg śmietankowy, jajka, cukier i sól. Całość miksuję na gładką masę.
Do masy przesiewam mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję tylko do momentu połączenia składników. Nie robię tego zbyt długo, aby nie wytworzyć dużej ilości wiązań glutenu, który sprawi, że ciasto stanie się gumowate.
Masę wykładam na rozgrzaną płytę gofrownicy. Przymykam pokrywę gofrownicy, ale nie zamykam jej całkowicie. Pozwoli to na swobodny wzrost gofrów.
Twarogofry smażę na złoty kolor. Podaję jeszcze ciepłe, z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Wypróbuj również przepis na babkę marmurkową