tropikalne smoothie banan ananas mango przepis

Tropikalne smoothie z bitą śmietaną

Smoothie o smaku bananowo-ananasowym z mleczkiem kokosowym, mango i bitą śmietaną to lekki, orzeźwiający i bardzo kremowy deser. Przygotowuje się go dosłownie w 10 minut (wystarczy mieć wcześniej zamrożone owoce). Idealnie sprawdzi się jako smakowity deser, a także jako ciekawa atrakcja na przyjęciu dla dzieci. Idealna propozycja z okazji Dnia Dziecka.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania tropikalnego smoothie?

  • mleczko kokosowe – ekstrakt z orzecha kokosowego (81,8%)
  • mrożone owoce – banan, ananas, mango
  • śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
  • cukier – puder
  • barwniki spożywcze – naturalne, zielony i różowy

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania tropikalnego smoothie?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • sitko siatkowe
  • duża miska
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • rękaw cukierniczy zakończony ozdobną tylką
  • blender kielichowy
  • 6 szklanek
słodki deser na kinder party przepis

PRZEPIS NA TROPIKALNE SMOOTHIE

Ilość porcji: 6 szklanek

Trudność: ⚫⚪⚪

Czas przygotowania: 10 minut + czas mrożenia owoców

SKŁADNIKI

bita śmietana

  • śmietana 30% – 500 ml
  • cukier puder – 30 g

smoothie

  • mleczko kokosowe – ½ szklanki
  • mrożony banan – 1 szklanka
  • mrożony ananas – 1 szklanka
  • mrożone mango – 1 szklanka
  • barwniki spożywcze

PRZYGOTOWANIE

bita śmietana

W dużej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Gotową bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i przechowujemy w lodówce do momentu przygotowania deseru.

smoothie

Do blendera kielichowego wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy mrożone owoce (banan, ananas, mango) pokrojone w plastry lub kostkę. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej masy. W razie potrzeby dolewamy mleczko kokosowe.

Smoothie przekładamy do 3 miseczek. Jedno pozostawiamy bez barwników, do drugiego dodajemy zielony barwnik, a do ostatniego różowy. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitych kolorów.

składanie

Smoothie przekładamy do szklanek. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną i podajemy od razu do spożycia.

smoothie owocowe bita śmietana przpies

Przydatne wskazówki:

  • dzień wcześniej warto zamrozić owoce lub skorzystać z gotowych, mrożonych owoców
  • deser należy przygotowywać w miarę szybko, aby smoothie się nie roztopiło i nie straciło pożądanej konsystencji

Jak podawać deser?

Tropikalne smoothie możemy podawać w ozdobionych za pomocą markerów do szkła, szklankach.

Można je również serwować w formie “smoothie bowl”. Gotowe smoothie przekładamy do miseczki i bogato dekorujemy, np.: świeżymi owocami, nasionami, orzechami i bakaliami.

Jak przechowywać deser?

Tropikalne smoothie podajemy do spożycia od razu po przygotowaniu.

PRZYGOTOWAŁEŚ_AŚ TEN PRZEPIS?

Bardzo chciałabym wiedzieć, jak Ci wyszło i jak smakowało. Daj mi znać zostawiając recenzję poniżej lub zrób zdjęcie i udostępnij je na Instagramie; pamiętaj żeby oznaczyć mnie tagiem @inzyniercukiernik i dołącz do akcji miesiąca dodając hasztag #owocowyczerwiec. Dzięki!

Dodaj komentarz