Smoothie o smaku bananowo-ananasowym z mleczkiem kokosowym, mango i bitą śmietaną to lekki, orzeźwiający i bardzo kremowy deser. Przygotowuje się go dosłownie w 10 minut (wystarczy mieć wcześniej zamrożone owoce). Idealnie sprawdzi się jako smakowity deser, a także jako ciekawa atrakcja na przyjęciu dla dzieci. Idealna propozycja z okazji Dnia Dziecka.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania tropikalnego smoothie?
- mleczko kokosowe – ekstrakt z orzecha kokosowego (81,8%)
- mrożone owoce – banan, ananas, mango
- śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
- cukier – puder
- barwniki spożywcze – naturalne, zielony i różowy
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania tropikalnego smoothie?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- sitko siatkowe
- duża miska
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- rękaw cukierniczy zakończony ozdobną tylką
- blender kielichowy
- 6 szklanek

PRZEPIS NA TROPIKALNE SMOOTHIE
Ilość porcji: 6 szklanek
Trudność: ⚫⚪⚪
Czas przygotowania: 10 minut + czas mrożenia owoców
SKŁADNIKI
bita śmietana
- śmietana 30% – 500 ml
- cukier puder – 30 g
smoothie
- mleczko kokosowe – ½ szklanki
- mrożony banan – 1 szklanka
- mrożony ananas – 1 szklanka
- mrożone mango – 1 szklanka
- barwniki spożywcze
PRZYGOTOWANIE
bita śmietana
W dużej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Gotową bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i przechowujemy w lodówce do momentu przygotowania deseru.
smoothie
Do blendera kielichowego wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy mrożone owoce (banan, ananas, mango) pokrojone w plastry lub kostkę. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej masy. W razie potrzeby dolewamy mleczko kokosowe.
Smoothie przekładamy do 3 miseczek. Jedno pozostawiamy bez barwników, do drugiego dodajemy zielony barwnik, a do ostatniego różowy. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitych kolorów.
składanie
Smoothie przekładamy do szklanek. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną i podajemy od razu do spożycia.

Przydatne wskazówki:
- dzień wcześniej warto zamrozić owoce lub skorzystać z gotowych, mrożonych owoców
- deser należy przygotowywać w miarę szybko, aby smoothie się nie roztopiło i nie straciło pożądanej konsystencji
Jak podawać deser?
Tropikalne smoothie możemy podawać w ozdobionych za pomocą markerów do szkła, szklankach.
Można je również serwować w formie “smoothie bowl”. Gotowe smoothie przekładamy do miseczki i bogato dekorujemy, np.: świeżymi owocami, nasionami, orzechami i bakaliami.
Jak przechowywać deser?
Tropikalne smoothie podajemy do spożycia od razu po przygotowaniu.