Tort marchewkowy z kremem śmietankowym Milky Way, to najlepsze ciasto marchewkowe jakie kiedykolwiek jadłam. Gęste, wilgotne i aromatyczne, marchewkowe blaty, przełożone słodkim kremem na bazie serka i skondensowanego mleka, tworzą kompozycję idealną na każdą okazję.
Jestem zdania, że z ciastem marchewkowym jest jak z zupą pomidorową, jedni ją uwielbiają, inni jej nienawidzą. Ja, bez wątpienia należę do wielbicieli zupy pomidorowej oraz ciasta marchewkowego i wychodzę z założenia, że ich przeciwnicy po prostu nie trafili jeszcze na dobre przepisy na te potrawy.
Nie ma się co jednak dziwić. Ciasto marchewkowe to bez wątpienia klasyka współczesnych wypieków, która jednocześnie posiada tak wiele wariantów, że znalezienie tej jednej, właściwej receptury, okazuje się nadzwyczaj trudne. Poza podstawowymi składnikami, można dodać do niego różne rodzaje orzechów, wiórki kokosowe, korzenne przyprawy, suszone lub kandyzowane owoce, brązowy cukier, a nawet ananasa. Można przygotować je w formie ciasta, tortu lub babeczek. Można przełożyć kremem maślanym lub kremem na bazie serka śmietankowego, białej czekolady lub mleka skondensowanego.
Dzisiaj dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na tort marchewkowy, który wykonałam już dziesiątki razy i który stanie się, mam nadzieję, jedynym przepisem na ciasto marchewkowe, którego kiedykolwiek będziecie potrzebować.
Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania tortu marchewkowego?
- marchewka – świeża, obrana
- orzechy – laskowe, brazylijskie, pekan, nerkowca albo włoskie, prażone
- mąka – pszenna, typu 405
- proszek do pieczenia – ekologiczny
- cynamon – w proszku
- imbir – suszony, w proszku
- gałka muszkatołowa – w proszku
- jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
- cukier – kryształ: biały lub brązowy oraz cukier puder
- olej – roślinny, np.: rzepakowy, słonecznikowy
- mleko skondensowane – słodzone
- serek śmietankowy – typu Almette
Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania tortu marchewkowego?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- szeroka blacha do pieczenia
- rant cukierniczy
- papier do pieczenia
- tarka do warzyw
- ostry nóż
- sito siatkowe
- 2 miski
- mikser z końcówkami do ubijania
- folia spożywcza
- rękaw cukierniczy z okrągłą tylką

Przepis na tort marchewkowy z kremem śmietankowym Milky Way
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: ok. 120 min
Poziom trudności: ⚫◯◯
SKŁADNIKI:
ciasto marchewkowe
⦁ marchewka, obrana – 450 g
⦁ orzechy, prażone – 100 g
⦁ mąka – 320 g
⦁ proszek do pieczenia – 8 g
⦁ cynamon – 8 g
⦁ imbir suszony – ¼ łyżeczki
⦁ gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
⦁ jajka – 3 szt.
⦁ cukier – 150 g
⦁ olej – 150 g
krem śmietankowy Milky Way
⦁ serek typu Almette – 400 g
⦁ mleko skondensowane – 120 g
PRZYGOTOWANIE:
ciasto marchewkowe
Szeroką blachę wykładam papierem do pieczenia i ustawiam na niej rant cukierniczy o średnicy 18 cm. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ºC (góra-dół).
Marchewkę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Orzechy rozdrabniam na drobne kawałki.
Do osobnej miski przesiewam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
W misie miksera ubijam jajka z cukrem przez ok. 3 minuty. Do masy jajowo-cukrowej wlewam olej, nie przerywając ubijania. W kilku turach do dodaję suche składniki i mieszam tylko do połączenia. Na koniec dodaję startą marchew i posiekane orzechy.
Przygotowaną masę przelewam do formy.
Ciasto marchewkowe piekę ok. 75 minut, do tzw. “suchego patyczka” i uzyskania rumianej skórki. Wyjmuję je z piekarnika, wyciągam z formy i studzę na kratce.
krem śmietankowy Milky Way
Do misy miksera wkładam serek typu Almette i mleko skondensowane. Całość miksuję, na wysokich obrotach miksera, aż momentu uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem przykrywam folią spożywczą i schładzam przez ok. 15 minut w lodówce.
składanie
Wystudzone ciasto marchewkowe przekrajam na pół. Krem śmietankowy przekładam do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.
Na paterze układam pierwszy blat ciasta, aplikuję na niego połowę kremu śmietankowego, następnie kładę drugi blat ciasta i wierzch dekoruję pozostałym kremem.
Tort marchewkowy, przed podaniem, schładzam w lodówce przez min. 6 godzin (najlepiej całą noc).
Smacznego!

Jak przechowywać tort marchewkowy?
Tort marchewkowy z kremem serowym można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku, umieszczonym w lodówce.
Dlaczego marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach?
Marchewkę należy zatrzeć na tarce do warzyw o jak najdrobniejszych oczkach, starając się trzymać warzywo prostopadle do ostrzy. W ten sposób otrzymamy krótkie wióry, które o wiele łatwiej jest połączyć z pozostałymi składnikami masy. Dodatkowo, z krótkich wiórów łatwiej jest odcisnąć nadmiar soku, jeśli marchew okazałałaby się nazbyt soczyste.
W jakiej blaszce upiec ciasto marchewkowe?
Zazwyczaj ciastko marchewkowe piekę w regulowanym rancie cukierniczym. Jego głównymi zaletami są idealnie równe krawędzie blatów i łatwość wyjmowania wypieku z rantu. Z formy o średnicy 18 cm uzyskamy 2 blaty ciasta marchewkowego, zaś z formy o średnicy 16 cm – 3 blaty.
Ciasto marchewkowe można również upiec w prostokątnej blaszce, a nawet w foremkach do muffinek. Należy wówczas odpowiednio dostosować czas pieczenia.
Wypróbuj również przepis na brownie z burakami