przepis na tort kopiec kreta

Tort kopiec kreta

Kopiec kreta to dla mnie ciasto kultowe. Nie znam osoby, która nie wykonałaby go, chociaż raz w wersji „z pudełka”. Dzisiaj mam dla Was przepis na kopiec kreta w formie tortu, który przygotujecie samodzielnie, od początku do końca.

Dla kogo JEST ten przepis?

Przepis powstał z myślą o osobach, które chcą przygotować kopiec kreta od podstaw, bez sięgania po gotową mieszankę. Proces jego wykonania (wydrążanie, wypełnianie i posypywanie okruchami) jest na tyle prosty, że można w niego zaangażować nawet dzieci.

Jakie są ZALETY tego przepisu?

Kopiec kreta, w wersji tortu, jest bardzo efektowny i do tego prosty w wykonaniu. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można przygotować go o dowolnej porze roku, ponieważ w jego skład nie wchodzą produkty sezonowe.

Jakie są WADY tego przepisu?

Jedyną wadą przepisu są czekoladowe okruchy, które generują bałagan w trakcie przygotowań i w czasie krojenia ciasta.

Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania kopca kreta?

  • jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
  • cukier – cukier kryształ
  • mąka – pszenna typu 405
  • kakao – naturalne bez cukru, o zawartości tłuszczu kakaowego 10-12%
  • proszek do pieczenia – ekologiczny BIO
  • soda – oczyszczona
  • mleko – o zawartości tłuszczu 2%
  • olej – roślinny, np.: rzepakowy, słonecznikowy
  • śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
  • ser śmietankowo-kremowy – mascarpone, zimny
  • czekolada – gorzka, o zawartości kakao 70%
  • banany – dojrzałe

Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania kopca kreta?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • sitko siatkowe
  • deska do krojenia
  • mikser ręczny z końcówkami do ubijania
  • 2 miski
  • rant cukierniczy/tortownica o średnicy 16 cm
  • papier do pieczenia
  • szpatułka silikonowa
przepis na ciasto kopiec kreta

Przepis na ciasto kopiec kreta

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Poziom trudności: ⚫◯◯

SKŁADNIKI

ciasto biszkoptowo-tłuszczowe

  • mąka – 300 g
  • kakao – 60 g
  • proszek do pieczenia – 10 g
  • mleko – 200 ml
  • olej – 180 ml
  • jajka – 2 szt.
  • cukier – 200 g

krem śmietankowy

  • śmietana 30% – 300 ml
  • serek mascarpone – 300 g
  • cukier puder – 50 g

dodatkowo

  • banany – 2 szt.

PRZYGOTOWANIE

ciasto biszkoptowo-tłuszczowe

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 170 stopni (góra-dół).

W jednej misce mieszam wszystkie suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia), a w drugiej – mokre (mleko i olej). Do misy miksera wbijam jajka i wsypuję cukier. Ubijam przez 5-10 minut, aż masa jajowo-cukrowa podwoi swoją objętość.

Do gotowej masy dodaję na przemian suche i mokre składniki, nie przerywając ubijania.

Tak przygotowane ciasto wlewam do tortownicy o średnicy 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok. 70 minut do tzw. “suchego patyczka”.

Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na blacie.

Wystudzone ciasto wyjmuję z tortownicy. Następnie ścinam górę i wydrążam środek, tak żeby na brzegach pozostał ok. 1 cm ciasta. Okruchy równomiernie kruszę i odkładam do miski.

krem śmietankowy

W misce ubijam śmietanę 30% z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaję, łyżeczka po łyżeczce, serek mascarpone.

składanie

Banany kroję w kostkę i umieszczam je w wydrążonym cieście. Na owoce wylewam część kremu, tak aby ciasto zostało nim wypełnione po brzegi.

Do pozostałego kremu dodaję ⅔ okruchów i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą masy formuję kształt kopca kreta.

Całość posypuję pozostałymi okruszkami, lekko przyklepuję i schładzam w lodówce przez ok. 3 godziny.

Ciasto kopiec kreta jest gotowe.
Smacznego!

jak przygotować kopiec kreta ciasto

Czy kopiec kreta można wykonać z wyprzedzeniem?

Kopiec kreta to ciasto, które można wykonać dzień wcześniej. Do bitej śmietany nie trzeba dodawać fix-śmietany lub żelatyny w celu jej utrwalenia, ponieważ serek mascarpone jest wystarczającym stabilizatorem.

Czy można pominąć w przepisie proszek do pieczenia?

Kopiec kreta to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, dlatego nie można pominąć proszku do pieczenia w przepisie, gdyż jest on środkiem spulchniającym powodującym, że wypiek rośnie.

Czy banany należy pokroić na kawałki czy ułożyć w całości?

Banany można przygotować w dowolnej formie. Zarówno te pokrojone w kostkę, jak i te ułożone w całości będą znakomicie komponowały się z pozostałymi warstwami deseru.

Z jakimi, innymi owocami można wykonać kopiec kreta?

Kopiec kreta można wykonać również z innymi świeżymi owocami (truskawkami, malinami i wiśniami) lub frużeliną owocową, do której można wykorzystać mrożone owoce. Aby dodatkowo urozmaicić smak ciasta, do masy śmietankowej można dodać startą czekoladę tworząc tzw. krem straciatella.

W jakiej formie można podać kopiec kreta?

Poza klasyczną wersją, ciasto kopiec kreta można podać jako:

  • ciasto warstwowe
  • babeczki
  • deser w pucharkach lub słoiczkach
  • czekoladowe doniczki
  • tartę lub tartaletki

Wypróbuj również przepis na muffinki bananowe z krówkami

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku

Dodaj komentarz