Kopiec kreta to dla mnie ciasto kultowe. Nie znam osoby, która nie wykonałaby go, chociaż raz w wersji „z pudełka”. Dzisiaj mam dla Was przepis na kopiec kreta w formie tortu, który przygotujecie samodzielnie, od początku do końca.
Dla kogo JEST ten przepis?
Przepis powstał z myślą o osobach, które chcą przygotować kopiec kreta od podstaw, bez sięgania po gotową mieszankę. Proces jego wykonania (wydrążanie, wypełnianie i posypywanie okruchami) jest na tyle prosty, że można w niego zaangażować nawet dzieci.
Jakie są ZALETY tego przepisu?
Kopiec kreta, w wersji tortu, jest bardzo efektowny i do tego prosty w wykonaniu. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można przygotować go o dowolnej porze roku, ponieważ w jego skład nie wchodzą produkty sezonowe.
Jakie są WADY tego przepisu?
Jedyną wadą przepisu są czekoladowe okruchy, które generują bałagan w trakcie przygotowań i w czasie krojenia ciasta.
Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania kopca kreta?
- jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
- cukier – cukier kryształ
- mąka – pszenna typu 405
- kakao – naturalne bez cukru, o zawartości tłuszczu kakaowego 10-12%
- proszek do pieczenia – ekologiczny BIO
- soda – oczyszczona
- mleko – o zawartości tłuszczu 2%
- olej – roślinny, np.: rzepakowy, słonecznikowy
- śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
- ser śmietankowo-kremowy – mascarpone, zimny
- czekolada – gorzka, o zawartości kakao 70%
- banany – dojrzałe
Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania kopca kreta?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- sitko siatkowe
- deska do krojenia
- mikser ręczny z końcówkami do ubijania
- 2 miski
- rant cukierniczy/tortownica o średnicy 16 cm
- papier do pieczenia
- szpatułka silikonowa

Przepis na ciasto kopiec kreta
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Poziom trudności: ⚫◯◯
SKŁADNIKI
ciasto biszkoptowo-tłuszczowe
- mąka – 300 g
- kakao – 60 g
- proszek do pieczenia – 10 g
- mleko – 200 ml
- olej – 180 ml
- jajka – 2 szt.
- cukier – 200 g
krem śmietankowy
- śmietana 30% – 300 ml
- serek mascarpone – 300 g
- cukier puder – 50 g
dodatkowo
- banany – 2 szt.
PRZYGOTOWANIE
ciasto biszkoptowo-tłuszczowe
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 170 stopni (góra-dół).
W jednej misce mieszam wszystkie suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia), a w drugiej – mokre (mleko i olej). Do misy miksera wbijam jajka i wsypuję cukier. Ubijam przez 5-10 minut, aż masa jajowo-cukrowa podwoi swoją objętość.
Do gotowej masy dodaję na przemian suche i mokre składniki, nie przerywając ubijania.
Tak przygotowane ciasto wlewam do tortownicy o średnicy 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok. 70 minut do tzw. “suchego patyczka”.
Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na blacie.
Wystudzone ciasto wyjmuję z tortownicy. Następnie ścinam górę i wydrążam środek, tak żeby na brzegach pozostał ok. 1 cm ciasta. Okruchy równomiernie kruszę i odkładam do miski.
krem śmietankowy
W misce ubijam śmietanę 30% z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaję, łyżeczka po łyżeczce, serek mascarpone.
składanie
Banany kroję w kostkę i umieszczam je w wydrążonym cieście. Na owoce wylewam część kremu, tak aby ciasto zostało nim wypełnione po brzegi.
Do pozostałego kremu dodaję ⅔ okruchów i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą masy formuję kształt kopca kreta.
Całość posypuję pozostałymi okruszkami, lekko przyklepuję i schładzam w lodówce przez ok. 3 godziny.
Ciasto kopiec kreta jest gotowe.
Smacznego!

Czy kopiec kreta można wykonać z wyprzedzeniem?
Kopiec kreta to ciasto, które można wykonać dzień wcześniej. Do bitej śmietany nie trzeba dodawać fix-śmietany lub żelatyny w celu jej utrwalenia, ponieważ serek mascarpone jest wystarczającym stabilizatorem.
Czy można pominąć w przepisie proszek do pieczenia?
Kopiec kreta to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, dlatego nie można pominąć proszku do pieczenia w przepisie, gdyż jest on środkiem spulchniającym powodującym, że wypiek rośnie.
Czy banany należy pokroić na kawałki czy ułożyć w całości?
Banany można przygotować w dowolnej formie. Zarówno te pokrojone w kostkę, jak i te ułożone w całości będą znakomicie komponowały się z pozostałymi warstwami deseru.
Z jakimi, innymi owocami można wykonać kopiec kreta?
Kopiec kreta można wykonać również z innymi świeżymi owocami (truskawkami, malinami i wiśniami) lub frużeliną owocową, do której można wykorzystać mrożone owoce. Aby dodatkowo urozmaicić smak ciasta, do masy śmietankowej można dodać startą czekoladę tworząc tzw. krem straciatella.
W jakiej formie można podać kopiec kreta?
Poza klasyczną wersją, ciasto kopiec kreta można podać jako:
- ciasto warstwowe
- babeczki
- deser w pucharkach lub słoiczkach
- czekoladowe doniczki
- tartę lub tartaletki
Wypróbuj również przepis na muffinki bananowe z krówkami