drewniane figurki na tort rocznicowy

Tort czekoladowy z praliną migdałową

Dzisiaj mam dla Was przepis na wykwintny tort czekoladowy z praliną migdałową i musem czekoladowym, idealny na specjalną okazję – Walentynki, rocznicę ślubu lub urodziny ukochanej osoby.

Składniki potrzebne do przygotowania tortu:

biszkopt genueński

  • gorąca woda – 2 szklanki
  • zimna woda – 1 szklanka
  • jajka – 4 szt.
  • masło – 25 g
  • cukier – 95 g
  • mąka pszenna – 115 g

pralina migdałowa

  • cukier – 50 g
  • płatki migdałowe- 40 g
  • gorzka czekolada- 90 g
  • crunchy czekoladowe – 50 g

mus czekoladowy

  • śmietana 36% – 330 ml
  • gorzka czekolada – 200 g

ganache czekoladowy

  • śmietana 36%- 120 g
  • czekolada (max.55% kakao) – 100 g 

do dekoracji

  • połówkami ciasteczek Oreo
  • herbatniczkami Leibniz Minis Choco
  • czekoladowymi kulkami Maltesers
  • pokrojonymi Michaszkami Original
  • flagietka na tort
  • figurkami na tort @czwartepietropracownia
figurki na tort weselny z flagietką

Przygotowanie:

biszkopt genueński

Do miski wlewam 2 szklanki wrzątku i 1 szklankę zimnej wody. Dzięki temu otrzymuję temperaturę ok.60 stopni. Następnie wkładam do wody 4 jajka. Ogrzewam jajka przez ok.30 min., co jakiś czas dolewając gorącą wodę.

Metalową miskę przed ubiciem jajek zalewam wrzątkiem i zostawiamy na 5 min.

W mikrofalówce roztapiam 25 g masła.

Metalową miskę wycieram do sucha i wbijam do niej całe jajka. Następnie dodaję do metalowej miski 95 g cukru i ubijam całość na najwyższych obrotach miksera przez ok. 15-20 min. Zmniejszam obroty i dodaję roztopione, ostudzone masło i miksuję tylko do połączenia składników.

W dwóch turach dodaję do masy 115 g mąki pszennej i delikatnie łączę składniki za pomocą szpatułki.

Formę o śr. 18cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam gotową masę. Biszkopt piekę ok. 35-40 min. w temperaturze 165 stopni.

Upieczony biszkopt wyjmuję od razu z piekarnika i upuszczam na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawiam całość do wystudzenia. Kiedy biszkopt będzie zimny kroję go na 3 blaty.

pralina migdałowa

Na patelni rozpuszczam 50 g cukru, aż do uzyskania złotego karmelu. Następnie do karmelu dodaje 40 g płatków migdałowych. Mieszam całość do całkowitego połączenia. Wykładam migdały z karmelem na papier do pieczenia i wkładam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam w mikrofalówce 90 g gorzkiej czekolady.

Do blendera wkładam 50 g crunchy czekoladowego, migdały z karmelem i roztopioną czekoladę. Całość miksuję do otrzymania grubego piasku.

Na papierze do pieczenia ustawiam obręcz o śr. 15cm i wykładam połowę masy pralinowej. Przyklepuję do otrzymania płaskiego okręgu. Tak samo robię z drugą połową masy.

Obie praliny wkładam do lodówki.

mus czekoladowy

W garnku zagotowuję 330 ml śmietany 36%. Zagotowaną śmietankę ściągam z ognia i wrzucam do niej 200 g gorzkiej czekolady. Następnie mieszam całość do rozpuszczenia się czekolady. Czekoladową masę przekładam do pojemnika i odstawiam na całą noc. Następnego dnia ubijam masę za pomocą miksera na gładki mus czekoladowy.

składanie tortu

Blaty biszkoptowe nasączam naparem z gorzkiej herbaty z cytryną, a następnie przekładam je pralina migdałową i musem czekoladowym. Wierzch i boki tortu również obkładam musem czekoladowym i odstawiam całość do lodówki.

ganache czekoladowe

W garnuszki zagotowuję 120 g śmietany 36%. Zagotowaną śmietankę ściągam z ognia i wrzucam do niej 100 g czekolady (max.55% kakao). Następnie mieszam całość do rozpuszczenia się czekolady. Wystudzone ganache wylewam na tort czekoladowy. Polewę rozprowadzam na wierzch i na boki do całkowitego pokrycia.

Całość schładzam i przechowuję w lodówce.

SMACZNEGO!

figurki pary młodej na tort

BONUS – ciekawostki o tortach:

  • Pierwsze torty wyrabiane były z ciasta chlebowego. Podawano je ze słodkimi dodatkami: świeżymi lub suszonymi owocami, bakaliami i modem.
  • Starożytni nadawali swoim tortom kształt koła, ponieważ okrąg jest symbolem cykliczności życia oraz sił natury. Dopiero w XVII wieku zaczęto tworzyć obręcze ułatwiające wypiek ciast.
  • Dawniej uważano, że Młoda Para musi podzielić się tortem weselnym z jak największą ilością osób. To dzielenie się ciastem miało w przyszłości wrócić do Młodych ze zwielokrotniałą siłą i dać im dostatnie życie.
  • W 1963 roku para Brytyjczyków postanowiła włożyć swój tort ślubny do lodówki i spożyć w 50. rocznicę ślubu. Podobno w 2013 roku właściciele tortu i goście weselni skonsumowali tort weselny sprzed 50 lat. Myślicie, że to prawda?

Zajrzyj również na konto @inzyniercukiernik, po więcej przepisów na moje ciasta i desery, Kasia.

Dodaj komentarz