Dzisiaj mam dla Was przepis na wykwintny tort czekoladowy z praliną migdałową i musem czekoladowym, idealny na specjalną okazję – Walentynki, rocznicę ślubu lub urodziny ukochanej osoby.
Składniki potrzebne do przygotowania tortu:
biszkopt genueński
- gorąca woda – 2 szklanki
- zimna woda – 1 szklanka
- jajka – 4 szt.
- masło – 25 g
- cukier – 95 g
- mąka pszenna – 115 g
pralina migdałowa
- cukier – 50 g
- płatki migdałowe- 40 g
- gorzka czekolada- 90 g
- crunchy czekoladowe – 50 g
mus czekoladowy
- śmietana 36% – 330 ml
- gorzka czekolada – 200 g
ganache czekoladowy
- śmietana 36%- 120 g
- czekolada (max.55% kakao) – 100 g
do dekoracji
- połówkami ciasteczek Oreo
- herbatniczkami Leibniz Minis Choco
- czekoladowymi kulkami Maltesers
- pokrojonymi Michaszkami Original
- flagietka na tort
- figurkami na tort @czwartepietropracownia

Przygotowanie:
biszkopt genueński
Do miski wlewam 2 szklanki wrzątku i 1 szklankę zimnej wody. Dzięki temu otrzymuję temperaturę ok.60 stopni. Następnie wkładam do wody 4 jajka. Ogrzewam jajka przez ok.30 min., co jakiś czas dolewając gorącą wodę.
Metalową miskę przed ubiciem jajek zalewam wrzątkiem i zostawiamy na 5 min.
W mikrofalówce roztapiam 25 g masła.
Metalową miskę wycieram do sucha i wbijam do niej całe jajka. Następnie dodaję do metalowej miski 95 g cukru i ubijam całość na najwyższych obrotach miksera przez ok. 15-20 min. Zmniejszam obroty i dodaję roztopione, ostudzone masło i miksuję tylko do połączenia składników.
W dwóch turach dodaję do masy 115 g mąki pszennej i delikatnie łączę składniki za pomocą szpatułki.
Formę o śr. 18cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam gotową masę. Biszkopt piekę ok. 35-40 min. w temperaturze 165 stopni.
Upieczony biszkopt wyjmuję od razu z piekarnika i upuszczam na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawiam całość do wystudzenia. Kiedy biszkopt będzie zimny kroję go na 3 blaty.
pralina migdałowa
Na patelni rozpuszczam 50 g cukru, aż do uzyskania złotego karmelu. Następnie do karmelu dodaje 40 g płatków migdałowych. Mieszam całość do całkowitego połączenia. Wykładam migdały z karmelem na papier do pieczenia i wkładam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam w mikrofalówce 90 g gorzkiej czekolady.
Do blendera wkładam 50 g crunchy czekoladowego, migdały z karmelem i roztopioną czekoladę. Całość miksuję do otrzymania grubego piasku.
Na papierze do pieczenia ustawiam obręcz o śr. 15cm i wykładam połowę masy pralinowej. Przyklepuję do otrzymania płaskiego okręgu. Tak samo robię z drugą połową masy.
Obie praliny wkładam do lodówki.
mus czekoladowy
W garnku zagotowuję 330 ml śmietany 36%. Zagotowaną śmietankę ściągam z ognia i wrzucam do niej 200 g gorzkiej czekolady. Następnie mieszam całość do rozpuszczenia się czekolady. Czekoladową masę przekładam do pojemnika i odstawiam na całą noc. Następnego dnia ubijam masę za pomocą miksera na gładki mus czekoladowy.
składanie tortu
Blaty biszkoptowe nasączam naparem z gorzkiej herbaty z cytryną, a następnie przekładam je pralina migdałową i musem czekoladowym. Wierzch i boki tortu również obkładam musem czekoladowym i odstawiam całość do lodówki.
ganache czekoladowe
W garnuszki zagotowuję 120 g śmietany 36%. Zagotowaną śmietankę ściągam z ognia i wrzucam do niej 100 g czekolady (max.55% kakao). Następnie mieszam całość do rozpuszczenia się czekolady. Wystudzone ganache wylewam na tort czekoladowy. Polewę rozprowadzam na wierzch i na boki do całkowitego pokrycia.
Całość schładzam i przechowuję w lodówce.
SMACZNEGO!

BONUS – ciekawostki o tortach:
- Pierwsze torty wyrabiane były z ciasta chlebowego. Podawano je ze słodkimi dodatkami: świeżymi lub suszonymi owocami, bakaliami i modem.
- Starożytni nadawali swoim tortom kształt koła, ponieważ okrąg jest symbolem cykliczności życia oraz sił natury. Dopiero w XVII wieku zaczęto tworzyć obręcze ułatwiające wypiek ciast.
- Dawniej uważano, że Młoda Para musi podzielić się tortem weselnym z jak największą ilością osób. To dzielenie się ciastem miało w przyszłości wrócić do Młodych ze zwielokrotniałą siłą i dać im dostatnie życie.
- W 1963 roku para Brytyjczyków postanowiła włożyć swój tort ślubny do lodówki i spożyć w 50. rocznicę ślubu. Podobno w 2013 roku właściciele tortu i goście weselni skonsumowali tort weselny sprzed 50 lat. Myślicie, że to prawda?