You are currently viewing Tartaletki z kremem i truskawkami

Tartaletki z kremem i truskawkami

Tartaletki z kremem i truskawkami to smakowite i efektowne mini desery na specjalne okazje. Składają się z kruchych spodów pokrytych słodką konfiturą truskawkową. Wypełnione są delikatnym kremem na bazie białej czekolady i udekorowane świeżymi, aromatycznymi truskawkami. Z powodzeniem sprawdzą się jako wykwintna przekąska lub element słodkiego stołu.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania tartaletek z kremem i truskawkami?

  • mąka – krupczatka typu 450 lub pszenna typu 405
  • sól – kuchenna
  • masło – o zawartości tłuszczu 82%, zimne
  • cukier – cukier puder i cukier biały kryształ
  • jajko – świeże, rozmiar M, zimne
  • śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
  • czekolada – biała, w temperaturze pokojowej
  • truskawki – świeże
  • cytryna – sok z cytryny

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania tartaletek z kremem i truskawkami?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • deska do krojenia
  • nóż kuchenny
  • stolnica
  • foremki do tartaletek o średnicy  10 cm – 7 szt.
  • papier do pieczenia
  • obciążenie do wypieku tartaletek
  • rondelek
  • silikonowa szpatułka
  • miska
  • rękaw cukierniczy zakończony ozdobną tylką
tartaletki z kremem na bazie białej czekolady przepis

PRZEPIS NA TARTALETKI Z KREMEM I TRUSKAWKAMI

Ilość porcji: 7 szt. o średnicy 10 cm

Trudność: ⚫⚫⚪

Czas przygotowania: 60 minut + 1 godzina stężenie rolady

SKŁADNIKI

kruchy spód

  • mąka – 150 g
  • masło – 100 g
  • cukier puder – 50 g
  • jajko – 1 szt.
  • szczypta soli

krem na bazie białej czekolady

  • śmietana 30% – 500 ml
  • biała czekolada – 200 g

konfitura truskawkowa

  • truskawki – 300 g
  • cukier – 80 g
  • sok z cytryny – 15 ml

dodatkowo

  • truskawki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

kruchy spód

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C (termoobieg).

Zimne masło kroimy w drobną kostkę i tak przygotowane wstawiamy do lodówki. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, wyjęte prosto z lodówki masło. Szybko i energicznie siekamy je z suchymi składnikami do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Dodajemy przesiany cukier puder i jajko. Delikatnie rozprowadzamy dodane składniki z kruszonką, po czym szybko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tylko do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Z kruchego ciasta formujemy kulkę i szczelnie owijamy je w folię spożywczą. Tak przygotowane, umieszczamy w lodówce, na 30 minut.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciastem wypełniamy foremki do tartaletek o średnicy 10 cm. Każdą tartaletkę przykrywamy papierem do pieczenia, na które następnie wysypujemy obciążenie. Tak przygotowane tartaletki pieczemy 10 minut. Po tym czasie zabieramy obciążenie i papier do pieczenia. Dopiekamy jeszcze ok. 10 minut, aż spody będą miały złoty kolor. Gotowe spody studzimy na kratce.

krem na bazie białej czekolady

Do rondelka wlewamy 150 g śmietanki 30%, zaś do miski drobno siekamy 200 g białej czekolady. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zalewamy nią posiekaną czekoladę. Odstawiam na ok. 1-2 minuty, aż temperatury składników się wyrównają, a czekolada się rozpuści. Po tym czasie, łączymy oba składniki za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowy ganache odkładamy do przestudzenia do temperatury pokojowej. W tym czasie ubijamy na 3/4 pozostałe 350 g śmietany 30%. Do ubitej śmietany dodajemy cienką strużką ganache czekoladowy, cały czas mieszając za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.

konfitura truskawkowa

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wkładamy pokrojone truskawki, cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu przez ok. 20 min. cały czas mieszając, do momentu aż uzyskamy gęstą konsystencję.

składanie

Gotową konfiturę przekładamy do spodów z kruchego ciasta. Następnie nakładamy krem na bazie białej czekolady. Na wierzchu układamy świeże truskawki. Na koniec tartaletki dekorujemy pozostałym kremem na bazie białej czekolady.

tartaletki przepis truskawki bita śmietana

Przydatne wskazówki:

  • czekoladę należy drobno pokroić na równej wielkości kawałki. Dzięki temu czekolada rozpuści się równomiernie. Do przygotowania ganache można użyć również groszków czekoladowych, jednak należy pamiętać o tym, że mogą zawierać one dodatkowe składniki pozwalające na zachowanie ich kształtu;
  • należy pilnować, aby nie zagotować śmietanki. Jeżeli na jej powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, płyn należy od razu zdjąć z ognia i zalać nim rozdrobnioną czekoladę;
  • konfiturę truskawkową należy cały czas mieszać, aby nie doprowadzić do jej przypalenia.

Jak podawać tartaletki z kremem i truskawkami?

Tartaletki z truskawkami można dodatkowo udekorować ulubionymi posypkami, startą czekoladą lub dekoracjami z czekolady np.: ażurkami.

Jak przechowywać tartaletki z kremem i truskawkami?

Tartaletki z truskawkami przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, w lodówce, do 2 dni.

PRZYGOTOWAŁEŚ_AŚ TEN PRZEPIS?

Chciałabym wiedzieć, jak wyszło i jak smakowało Ci ciasto z tego przepisu. Daj mi znać zostawiając recenzję poniżej lub zrób zdjęcie i udostępnij je na Instagramie; pamiętaj żeby oznaczyć mnie tagiem @inzyniercukiernik  Dołącz również do akcji miesiąca dodając hasztag #owocowyczerwiec.

Dodaj komentarz