Tartaletki z kremem i truskawkami to smakowite i efektowne mini desery na specjalne okazje. Składają się z kruchych spodów pokrytych słodką konfiturą truskawkową. Wypełnione są delikatnym kremem na bazie białej czekolady i udekorowane świeżymi, aromatycznymi truskawkami. Z powodzeniem sprawdzą się jako wykwintna przekąska lub element słodkiego stołu.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania tartaletek z kremem i truskawkami?
- mąka – krupczatka typu 450 lub pszenna typu 405
- sól – kuchenna
- masło – o zawartości tłuszczu 82%, zimne
- cukier – cukier puder i cukier biały kryształ
- jajko – świeże, rozmiar M, zimne
- śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
- czekolada – biała, w temperaturze pokojowej
- truskawki – świeże
- cytryna – sok z cytryny
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania tartaletek z kremem i truskawkami?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- deska do krojenia
- nóż kuchenny
- stolnica
- foremki do tartaletek o średnicy 10 cm – 7 szt.
- papier do pieczenia
- obciążenie do wypieku tartaletek
- rondelek
- silikonowa szpatułka
- miska
- rękaw cukierniczy zakończony ozdobną tylką

PRZEPIS NA TARTALETKI Z KREMEM I TRUSKAWKAMI
Ilość porcji: 7 szt. o średnicy 10 cm
Trudność: ⚫⚫⚪
Czas przygotowania: 60 minut + 1 godzina stężenie rolady
SKŁADNIKI
kruchy spód
- mąka – 150 g
- masło – 100 g
- cukier puder – 50 g
- jajko – 1 szt.
- szczypta soli
krem na bazie białej czekolady
- śmietana 30% – 500 ml
- biała czekolada – 200 g
konfitura truskawkowa
- truskawki – 300 g
- cukier – 80 g
- sok z cytryny – 15 ml
dodatkowo
- truskawki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
kruchy spód
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C (termoobieg).
Zimne masło kroimy w drobną kostkę i tak przygotowane wstawiamy do lodówki. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, wyjęte prosto z lodówki masło. Szybko i energicznie siekamy je z suchymi składnikami do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Dodajemy przesiany cukier puder i jajko. Delikatnie rozprowadzamy dodane składniki z kruszonką, po czym szybko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tylko do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Z kruchego ciasta formujemy kulkę i szczelnie owijamy je w folię spożywczą. Tak przygotowane, umieszczamy w lodówce, na 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciastem wypełniamy foremki do tartaletek o średnicy 10 cm. Każdą tartaletkę przykrywamy papierem do pieczenia, na które następnie wysypujemy obciążenie. Tak przygotowane tartaletki pieczemy 10 minut. Po tym czasie zabieramy obciążenie i papier do pieczenia. Dopiekamy jeszcze ok. 10 minut, aż spody będą miały złoty kolor. Gotowe spody studzimy na kratce.
krem na bazie białej czekolady
Do rondelka wlewamy 150 g śmietanki 30%, zaś do miski drobno siekamy 200 g białej czekolady. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zalewamy nią posiekaną czekoladę. Odstawiam na ok. 1-2 minuty, aż temperatury składników się wyrównają, a czekolada się rozpuści. Po tym czasie, łączymy oba składniki za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowy ganache odkładamy do przestudzenia do temperatury pokojowej. W tym czasie ubijamy na 3/4 pozostałe 350 g śmietany 30%. Do ubitej śmietany dodajemy cienką strużką ganache czekoladowy, cały czas mieszając za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
konfitura truskawkowa
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wkładamy pokrojone truskawki, cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu przez ok. 20 min. cały czas mieszając, do momentu aż uzyskamy gęstą konsystencję.
składanie
Gotową konfiturę przekładamy do spodów z kruchego ciasta. Następnie nakładamy krem na bazie białej czekolady. Na wierzchu układamy świeże truskawki. Na koniec tartaletki dekorujemy pozostałym kremem na bazie białej czekolady.

Przydatne wskazówki:
- czekoladę należy drobno pokroić na równej wielkości kawałki. Dzięki temu czekolada rozpuści się równomiernie. Do przygotowania ganache można użyć również groszków czekoladowych, jednak należy pamiętać o tym, że mogą zawierać one dodatkowe składniki pozwalające na zachowanie ich kształtu;
- należy pilnować, aby nie zagotować śmietanki. Jeżeli na jej powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, płyn należy od razu zdjąć z ognia i zalać nim rozdrobnioną czekoladę;
- konfiturę truskawkową należy cały czas mieszać, aby nie doprowadzić do jej przypalenia.
Jak podawać tartaletki z kremem i truskawkami?
Tartaletki z truskawkami można dodatkowo udekorować ulubionymi posypkami, startą czekoladą lub dekoracjami z czekolady np.: ażurkami.
Jak przechowywać tartaletki z kremem i truskawkami?
Tartaletki z truskawkami przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, w lodówce, do 2 dni.