Pomyśl, jak cudownie byłoby teraz trzymać w rękach talerzyk z kawałkiem tarty pachnącej połączeniem pieczonych śliwek, masła orzechowego i miodu. Od takiej przyjemności dzieli Cię jedynie 80 minut, a jeżeli przechowujesz w zamrażarce porcję kruchego ciasta to tylko 20. W dodatku do przygotowania przepisu potrzebujesz jedynie 6 akcesoriów, które zapewne bez problemu znajdziesz w swojej kuchni i 9 składników.
Najtrudniejszym i jednocześnie najdłuższym etapem podczas wykonywania tarty (jeśli nie korzystasz z gotowego półproduktu) jest przygotowanie kruchego ciasta, ponieważ aby było smaczne i jak sama nazwa mówi, kruche musisz przestrzegać kilku zasad, które znajdziesz w zamieszonej poniżej instrukcji. Potem wystarczy już tylko wypełnić spód tarty śliwkowym nadzieniem i upiec.
Tarta ze śliwkami najlepiej smakuje podawana niezwłocznie po wyjęciu jej z piekarnika, gdy chrupkość czekoladowego spodu najlepiej współgra z miękkimi, jeszcze ciepłymi śliwkami, pokrytymi płynnym, orzechowo-miodowym sosem. W sytuacji, gdy kawałek ciasta postanowisz zostawić sobie na później, warto przed podaniem podgrzać go, dosłownie przez kilka sekund, w mikrofalówce. Dzięki temu wypiek stanie się bardziej aromatyczny i rozgrzewający.
Dla kogo JEST ten przepis?
⦁ Dla osób, które lubią ciasta z dużą ilością owoców.
⦁ Dla osób, które kochają smak pieczonych śliwek połączony z czekoladą i masłem orzechowym.
⦁ Dla osób, które lubią jesienne wypieki, a nie znoszą cynamonu.
Dla kogo NIE JEST ten przepis?
⦁ Dla osób, które mają alergię na: kakao, orzechy i/lub miód.
⦁ Dla osób, które nie spożywają: glutenu, jajek i/lub cukru.
Jakie są ZALETY tego przepisu?
⦁ Tarta jest po brzegi wypełniona owocami.
⦁ Do wykonania ciasta potrzebna jest minimalna ilość sprzętu. Wystarczy tylko waga kuchenna, stolnica, forma do tarty i podstawowe akcesoria kuchenne jak np. sztućce.
⦁ Ciasto można podgrzać w mikrofalówce.
Jakie są WADY tego przepisu?
⦁ Tarta ze śliwkami jest sezonowym ciastem. Nie da się uzyskać takiego samego smaku wypieku przy użyciu mrożonych owoców albo powideł.
Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania pieczonych jabłek?
- śliwki – świeże, twarde i dojrzałe
- mąka – krupczatka typu 450 lub pszenna typu 405
- kakao – naturalne, bez cukru, o zawartości tłuszczu kakaowego 10-12%
- sól – kuchenna
- masło – o zawartości tłuszczu 82%, zimne
- cukier – cukier puder
- jajko – świeże, rozmiar M, zimne
- masło orzechowe – gładkie, bez kawałków orzechów i innych dodatków
- miód – naturalny, płynny lub skrystalizowany
Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania pieczonych jabłek?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- deska do krojenia
- nóż kuchenny
- stolnica
- forma do tarty o średnicy 28 cm
Która odmiana śliwek jest najlepsza do pieczenia?
Do tego przepisu najlepiej jest użyć twardych śliwek, które nie stracą kształtu i koloru w czasie pieczenia. Najpopularniejszą z nich jest śliwka węgierka, która charakteryzuje się owalnym kształtem, ciemnofioletową skórką, słodko-kwaśnym smakiem, a także twardym i zwartym miąższem.

W jaki sposób możesz udekorować tartę, wykorzystując do tego resztki ciasta kruchego?
Aby wykorzystać nadmiar ciasta, pozostały po docinaniu spodu do kształtu formy, możesz z niego wykonać kruche ciasteczka, które posłużą do udekorowania wierzchu śliwkowej tarty.
W tym celu, na białej kartce narysuj wybrany przez Ciebie wzór, pamiętając o tym, że im większy i prostszy będzie rysunek, tym łatwiej wykroisz go w cieście. Wzór wytnij z papieru. W moim przypadku są to 3 liście dębu i 2 żołędzie.
Schłodzone kruche ciasto ułóż na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm. Na wierzchu rozmieść wyciętą z papieru dekorację. Na koniec za pomocą ostrego, małego nożyka wytnij zaplanowany kształt i wygładź jego krawędzie.
Tak przygotowaną dekorację, połóż na metalowej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wypiekaj przez ok. 5-7 minut (w zależności od wielkości ciasteczek) w temperaturze 180°C. Gotowe ciastka powinny być chrupiące i upieczone równomiernie.
Taka własnoręcznie przygotowana dekoracja zero waste, z pewnością urozmaici każdą, nawet najprostszą tartę.
Którą formę wybrać do pieczenia tarty?
Tartę piekłam w klasycznej, metalowej formie do tarty, bez wyjmowanego spodu, o średnicy 28 cm. Do przygotowania ciasta możesz również wykorzystać formy do tartaletek, należy jednak wtedy odpowiednio dostosować czas pieczenia.
W jakiej temperaturze i przez jak długi czas należy piec tartę ze śliwkami?
Tartę z nadzieniem należy piec w temperaturze 180°C (góra-dół) lub 160-170°C (termoobieg). Temperatura i program pieczenia zależy od piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 40-50 minut, do czasu aż spód będzie wypieczony, a śliwki miękkie, ale nie rozpadające się pod naciskiem.
Z czym można podać tartę ze śliwkami?
Po upieczeniu, tartę możesz polać płynnym miodem albo posypać płatkami migdałowymi. Kawałek ciasta możesz również podać z ulubionymi lodami np.: bakaliowymi lub czekoladowymi.

Przepis na czekoladową tartę ze śliwkami i masłem orzechowym
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 80 min
Poziom trudności: ⚫⚫◯
SKŁADNIKI na tartę ze śliwkami:
czekoladowe kruche ciasto:
- mąka – 175 g
- kakao – 30 g
- sól – szczypta
- masło – 150 g
- cukier puder – 75 g
- jajko – 1 szt.
nadzienie:
- śliwki – 1 kg
- masło orzechowe – 40 g
- miód – 25 g
PRZYGOTOWANIE tarty ze śliwkami:
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 160°C (termoobieg).
Zimne masło kroję w drobną kostkę i tak przygotowane wstawiam do lodówki. Mąkę i kakao przesiewam na stolnicę. Dodaję szczyptę soli i dokładnie mieszam. Następnie dodaję zimne, wyjęte prosto z lodówki masło. Szybko i energicznie siekam je z suchymi składnikami do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Dodaję przesiany cukier puder i jajko. Delikatnie rozprowadzam dodane składniki z kruszonką, po czym szybko zagniatam ciasto. Wyrabiam tylko do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Z kruchego ciasta formuje kulkę i szczelnie owijam je w folię spożywczą. Tak przygotowane, umieszczam w lodówce, na 30 minut.
Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję na ćwiartki. W miseczce łączę masło orzechowe z miodem. W razie potrzeby podgrzewam kilka sekund w mikrofalówce, aby otrzymać gładki i jednolity sos.
Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki i umieszczam na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto rozwałkowuję na średnicę ok. 32 cm. Nawijam je na wałek i przekładam do formy. Kruche ciasto dopasowuję do kształtu blaszki, a nadmiar odcinam za pomocą noża. Skrawki odkładam do lodówki.
Na tak przygotowany spód tarty wylewam sos orzechowo-miodowy i rozprowadzam go równomiernie, za pomocą łyżki. Układam śliwki. Całość umieszczam w rozgrzanym piekarniku i wypiekam przez ok. 40-50 minut.
Podczas pieczenia tarty wykonuję dekorację ze skrawków ciasta (instrukcja wykonania powyżej)
Czekoladową tartę ze śliwkami i masłem orzechowym dekoruję kruchymi ciasteczkami. Tarta najlepiej smakuje podane na ciepło.
Smacznego!
Wypróbuj również przepis na tartę rustykalną z jabłkami