Truskawkowy zawrót głowy, czyli tarta z truskawkami i bitą śmietaną. Ciasto to jest idealne dla osób, które nie lubią spędzać całego dnia w kuchni, a chcą zaskoczyć swoich gości efektownie wyglądającym wypiekiem. Dodatkowo zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem. W końcu, kto nie lubi truskawek ze śmietaną?
Tarta z truskawkami – SKŁADNIKI:
kruche ciasto
- mąka pszenna – 250g
- jajko – 1 szt.
- szczypta soli⠀
- zimne masło – 125g
- zimna woda – 2 łyżki
bita śmietana
- śmietana 30% – 250ml
- cukier puder – 3 łyżki
- twaróg delikatny, naturalny President lub serek poznański – 200g
inne
- truskawki – 400 g
- mięta – świeże listki

Tarta z truskawkami – PRZYGOTOWANIE:
Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu, ręcznie lub za pomocą miksera, łączę ze sobą wszystkie składniki. Z ciasta formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i schładzam w lodówce przez min. 30 minut. Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Wyjmuję schłodzone ciasto i wykładam nim formę na tartę o średnicy 25 cm. Na całej powierzchni robię dziurki za pomocą widelca. Piekę w piekarniku przez ok. 25 minut.
Podczas pieczenia ciasta ubijam bitą śmietanę z 250 ml śmietany 30% i 3 łyżek cukru pudru. Zmniejszam obroty i do ubitej śmietany dodaję, łyżeczka po łyżeczce, 200 g twarogu delikatnego naturalnego President (można użyć też serka poznańskiego).
Bitą śmietanę wykładam na schłodzony spód od tarty.
Na koniec na wierzchu tarty układam świeże truskawki i kilka świeżych listków mięty.
Tarta z truskawkami gotowa.
SMACZNEGO!

BONUS – ciekawostki o truskawkach:
- Truskawki nie są wytworem natury, ale skrzyżowaniem dwóch odmian poziomek – małej wirginijskiej i olbrzymiej chilijskiej. Owoce te powstały na polecenie francuskiego króla Ludwika XIV w XVII w.
- Nazwa pochodzi od słowa „trusk”, czyli szelest. Jest to onomatopeja przywołująca na myśl odgłos powstały podczas zrywania truskawek z krzaka.
- Francuzi uważają, że dzieląc się truskawką z drugą osobą można ją w sobie rozkochać.