Tarta rustykalna z jablkami przepis

Tarta rustykalna z jabłkami – przepis na niespodziewanych gości

Tarta rustykalna z jabłkami jest ciastem, który robi się bardzo szybko i przy minimalnym nakładzie pracy. Po upieczeniu pięknie prezentuje się na stole, szczególnie z gałką lodów waniliowych.

Dzwoni telefon… Nie odbierasz, bo boisz się, że to niespodziewani goście, a Ty w domu masz tylko kilka jabłek, mąkę i masło? Możesz spokojnie odebrać i zapraszać na kawę, bo mam dla Ciebie przepis ratunkowy. To tarta rustykalna z jabłkami.

Tarta rustykalna – SKŁADNIKI:

kruche ciasto

  • mąka – 140 g
  • cukier – 2 łyżki
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • szczypta soli⠀
  • zimne masło – 100g

jabłka

  • jabłka – 2 – 3 szt.
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • roztopione masło – 2 łyżki
Przepis na niespodziewanych gości

Tarta rustykalna – PRZYGOTOWANIE:

Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu, ręcznie lub za pomocą miksera, łączę ze sobą wszystkie składniki. Z ciasta formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i schładzam w lodówce przez min. 30 minut.

W tym czasie jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Do jabłek dodaję 1/3 łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki roztopionego masła. Mieszam do połączenia składników.

Wyjmuję schłodzone ciasto. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na nim kruche ciasto na średnicę ok. 40 cm (w razie potrzeby podsypuję ciasto i wałek mąką). Na  środku ciasta wykładam przygotowane jabłka w cynamonie, pozostawiam kilka cm wolnego miejsca od brzegu. Pozostałe ciasto zawijam na jabłka, pomagając sobie papierem do pieczenia.

Na koniec można posypać całość płatkami migdałowymi.

Piekę w temp. 200 stopni przez ok. 40 minut.

Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Przepis na jabłka w cieście

BONUS – ciekawostki o jabłkach:

  • Archeolodzy odkryli, że ludzie jedzą jabłka od 6500 r. p.n.e.
  • Jabłka unoszą się na wodzie, ponieważ 25% ich objętości stanowi powietrze.
  • Pierwszym przepisywanym lekiem przeciwdepresyjnym był sok jabłkowy.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie.

Dodaj komentarz