Tarta rustykalna z jabłkami jest ciastem, który robi się bardzo szybko i przy minimalnym nakładzie pracy. Po upieczeniu pięknie prezentuje się na stole, szczególnie z gałką lodów waniliowych.
Dzwoni telefon… Nie odbierasz, bo boisz się, że to niespodziewani goście, a Ty w domu masz tylko kilka jabłek, mąkę i masło? Możesz spokojnie odebrać i zapraszać na kawę, bo mam dla Ciebie przepis ratunkowy. To tarta rustykalna z jabłkami.
Tarta rustykalna – SKŁADNIKI:
kruche ciasto
- mąka – 140 g
- cukier – 2 łyżki
- cynamon – 1/3 łyżeczki
- szczypta soli⠀
- zimne masło – 100g
jabłka
- jabłka – 2 – 3 szt.
- cynamon – 1/3 łyżeczki
- roztopione masło – 2 łyżki

Tarta rustykalna – PRZYGOTOWANIE:
Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu, ręcznie lub za pomocą miksera, łączę ze sobą wszystkie składniki. Z ciasta formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i schładzam w lodówce przez min. 30 minut.
W tym czasie jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Do jabłek dodaję 1/3 łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki roztopionego masła. Mieszam do połączenia składników.
Wyjmuję schłodzone ciasto. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na nim kruche ciasto na średnicę ok. 40 cm (w razie potrzeby podsypuję ciasto i wałek mąką). Na środku ciasta wykładam przygotowane jabłka w cynamonie, pozostawiam kilka cm wolnego miejsca od brzegu. Pozostałe ciasto zawijam na jabłka, pomagając sobie papierem do pieczenia.
Na koniec można posypać całość płatkami migdałowymi.
Piekę w temp. 200 stopni przez ok. 40 minut.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

BONUS – ciekawostki o jabłkach:
- Archeolodzy odkryli, że ludzie jedzą jabłka od 6500 r. p.n.e.
- Jabłka unoszą się na wodzie, ponieważ 25% ich objętości stanowi powietrze.
- Pierwszym przepisywanym lekiem przeciwdepresyjnym był sok jabłkowy.