tarta czekoladowa z frużeliną wiśniową

Tarta czekoladowa z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną

Jeśli myślisz, że tarta jest ciastem trudnym i pracochłonnym, jesteś w bardzo dużym błędzie. Wiadomo – przygotowanie i studzenie ciasta kruchego oraz frużeliny wiśniowej zajmuje trochę czasu. Jednak prawda jest taka, że tarta jest jednym z najprostszych ciast, jakie przyjdzie Wam kiedykolwiek wykonać; wystarczy dobra organizacja pracy, żeby przygotować ją ekspresowo. Ja, robię kruche ciasto i frużelinę wiśniową wieczorem, a rano przygotowuję bitą śmietanę i całość posypuję startą gorzką czekoladą. Proste? Proste!

Składniki:

kruche ciasto

  • mąka pszenna – 160g
  • kakao – 30g⠀
  • jajko – 1 szt.
  • szczypta soli⠀
  • zimne masło – 100g

frużelina wiśniowa

  • mrożone wiśnie – 450g
  • mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka

bita śmietana

  • śmietana 30% – 250ml
  • cukier puder – 3 łyżki
  • twaróg delikatny, naturalny President lub serek poznański – 200g

inne

  • gorzka czekolada – 50g
tarta czekoladowa z bitą śmietaną

Przygotowanie:

Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu, ręcznie lub za pomocą miksera, łączę ze sobą wszystkie składniki. Z ciasta formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i schładzam w lodówce przez min. 30 minut. Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Wyjmuję schłodzone ciasto i wykładam nim formę na tartę o średnicy 25 cm. Na całej powierzchni robię dziurki za pomocą widelca. Piekę w piekarniku przez ok. 25 minut.

Podczas pieczenia ciasta robię frużelinę wiśniową. Do rondelka wsypuję 450 g mrożonych wiśni. Mieszam całość aż do całkowitego rozmrożenia. Szeroki kubek napełniam 1 płaską łyżką mąki ziemniaczanej i 1/3 szklanki soku z wiśni z rondelka. Mieszam do momentu rozpuszczenia mąki ziemniaczanej. Zmniejszam ogień i wlewam roztwór do garnka. Całość mieszam aż do zagotowania, a następnie odstawiam z ognia.

Wyciągam upieczone ciasto z piekarnika i nakładam na nie gotową frużelinę wiśniową. Odkładam całość do wystudzenia.

Potem ubijam bitą śmietanę z 250 ml śmietany 30% i 3 łyżek cukru pudru. Zmniejszam obroty i do ubitej śmietany dodaję łyżeczka po łyżeczce 200 g twarogu delikatnego naturalnego President (można użyć też serka poznańskiego).

Bitą śmietanę wykładam na schłodzony spód od tarty z frużeliną.

Na koniec ścieram na wierzch tarty 50 g gorzkiej czekolady.

przepis na tartę czekoladową

Tarta czekolada w tej wersji jest numerem jeden wśród ciast w moim domu. Kiedy pytam domowników, przyjaciół czy znajomych na jakie ciasto mają ochotę to w 90% wybierają właśnie tę tartę.

Spróbuj wykonać ją w domu i daj znać czy też stała się hitem wśród Twoich bliskich.

Zajrzyj również na konto @inzyniercukiernik, po więcej przepisów na moje ciasta i desery, Kasia.

Dodaj komentarz