Jeśli myślisz, że tarta jest ciastem trudnym i pracochłonnym, jesteś w bardzo dużym błędzie. Wiadomo – przygotowanie i studzenie ciasta kruchego oraz frużeliny wiśniowej zajmuje trochę czasu. Jednak prawda jest taka, że tarta jest jednym z najprostszych ciast, jakie przyjdzie Wam kiedykolwiek wykonać; wystarczy dobra organizacja pracy, żeby przygotować ją ekspresowo. Ja, robię kruche ciasto i frużelinę wiśniową wieczorem, a rano przygotowuję bitą śmietanę i całość posypuję startą gorzką czekoladą. Proste? Proste!
Składniki:
kruche ciasto
- mąka pszenna – 160g
- kakao – 30g⠀
- jajko – 1 szt.
- szczypta soli⠀
- zimne masło – 100g
frużelina wiśniowa
- mrożone wiśnie – 450g
- mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka
bita śmietana
- śmietana 30% – 250ml
- cukier puder – 3 łyżki
- twaróg delikatny, naturalny President lub serek poznański – 200g
inne
- gorzka czekolada – 50g

Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu, ręcznie lub za pomocą miksera, łączę ze sobą wszystkie składniki. Z ciasta formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i schładzam w lodówce przez min. 30 minut. Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Wyjmuję schłodzone ciasto i wykładam nim formę na tartę o średnicy 25 cm. Na całej powierzchni robię dziurki za pomocą widelca. Piekę w piekarniku przez ok. 25 minut.
Podczas pieczenia ciasta robię frużelinę wiśniową. Do rondelka wsypuję 450 g mrożonych wiśni. Mieszam całość aż do całkowitego rozmrożenia. Szeroki kubek napełniam 1 płaską łyżką mąki ziemniaczanej i 1/3 szklanki soku z wiśni z rondelka. Mieszam do momentu rozpuszczenia mąki ziemniaczanej. Zmniejszam ogień i wlewam roztwór do garnka. Całość mieszam aż do zagotowania, a następnie odstawiam z ognia.
Wyciągam upieczone ciasto z piekarnika i nakładam na nie gotową frużelinę wiśniową. Odkładam całość do wystudzenia.
Potem ubijam bitą śmietanę z 250 ml śmietany 30% i 3 łyżek cukru pudru. Zmniejszam obroty i do ubitej śmietany dodaję łyżeczka po łyżeczce 200 g twarogu delikatnego naturalnego President (można użyć też serka poznańskiego).
Bitą śmietanę wykładam na schłodzony spód od tarty z frużeliną.
Na koniec ścieram na wierzch tarty 50 g gorzkiej czekolady.
