You are currently viewing Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka z budyniową pianką to jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Składa się ona z kruchego spodu, dużej ilości prażonych jabłek, słodkiej pianki i chrupiącej kruszonki.

Do wykonania szarlotki z budyniową pianką możesz wykorzystać gotowe, prażone jabłka w słoiku. Wystarczy je tylko podgrzać, dodać kaszę mannę, cynamon. Dzięki temu nadzienie będzie gotowe w kilka minut.

SKŁADNIKI szarlotki z budyniową pianką:

masa jabłkowa

  • jabłka – 2 kg
  • kasza manna – ½ szklanki
  • cynamon – 1 łyżeczka

półkruche ciasto

  • mąka pszenna – 300 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • żółtka – 4 szt.
  • zimne masło – 200 g

budyniowa pianka

  • białka – 4 szt.
  • budyń waniliowy – 80 g (2 opakowania)
  • cukier – 150 g
  • olej roślinny – 1/3 szklanki
przepis na szarlotkę z budyniową pianką

PRZYGOTOWANIE szarlotki z budyniową pianką:

Przygotowuję kwadratową formę do ciasta o wymiarach 24x24cm. Obieram, kroję i blenduję 2 kg jabłek. Przekładam je na patelnię i prażę przez ok. 1 godzinę na małym ogniu. Na koniec dodaję ½ szklanki kaszy manny oraz 1 łyżeczkę cynamonu i podsmażam jeszcze ok. 15 minut. Odstawiam do wystudzenia.

Zagniatam półkruche ciasto z 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtek i 200g zimnego masła. Ciasto dzielę na 2 równe części i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmuję jedną część ciasta i wykładam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto wykładam masę jabłkową.

W misce ubijam 4 białka na sztywną pianę. Następnie dodaję, łyżeczka po łyżeczce, 150 g cukru, nie przerywając miksowania. Miksuję do momentu aż cały cukier się rozpuści. Do białek z cukrem kolejno dodaję 80g budyniu waniliowego i 1/3 szklanki oleju roślinnego. Miksuję tylko do połączenia składników.

Gotową piankę budyniową wykładam na masę jabłkową. Z lodówki wyciągam drugą część ciasta kruchego i ścieram je na wierzch pianki.

Szarlotkę piekę w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, do złotego koloru.

Szarlotkę z budyniową pianką studzę w blaszce i kroję dopiero, gdy całkowicie ostygnie.

SMACZNEGO!

szarlotka z pianką i kruszonką przepis

BONUS – kto wymyślił szarlotkę?

Nazwa „szarlotka” pochodzi od imienia Charlotta. Charlotta Pruska była cesarzową Rosji i żoną cara Mikołaja I. Deser „charlotte russe” powstał na specjalne zamówienie dla cara Aleksandra I, którego Charlotta była szwagierką. Ciasto przygotował francuski cukiernik Marie-Antoine Carême.

Carême był uzdolnionym kucharzem, który udoskonalił suflet odkrywając, że opadanie deseru spowodowane jest gwałtownym otwarciem drzwiczek piekarnika. Dodatkowo legenda głosi, że Carême był autorem przepisu na eklera.

Wypróbuj również przepis na Kilmandżaro – ciasto trzech smaków.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie lub na Facebooku.

Dodaj komentarz