S’mores to klasyczny, amerykański, piknikowy deser składający się z 3 składników: krakersów, czekolady i opiekanych nad ognieskiem pianek marshmallow. Następnie, z podanych produktów, sporządzane są z słodkie kanapki. Jest to więc deser w wersji DIY. Gorąca pianka rozpuszcza czekoladę, dzięki temu s’mores po kilku sekundach jest gotowe do spożycia.
S’mores to skrót od ang. “something more” oznaczające “coś jeszcze”. Pierwszy przepis na s’more pojawił się w 1927 roku w przewodniku “Tramping and Trailing With the Girl Scouts”. Oryginalna receptura na s’mores składa się z krakersów zwanych “graham cracker”, czekolady Hershey i pianek mashmallow. Obecnie istnieje wiele wersji s’more, a 10 sierpnia organizowany jest Narodowy Dzień S’more.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania s’mores?
- pianki – marshmallow
- krem – czekoladowy typu Nutella
- krakersy – słone
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania s’mores?
- duży talerz

PRZEPIS NA S’MORES ZE SŁONYMI KRAKERSAMI
Ilość porcji: 18 szt.
Trudność: ⚫⚪⚪
Czas przygotowania: 15 minut
SKŁADNIKI
- pianki marshmallow – 2 opakowania (172 g)
- krem czekoladowy typu Nutella – 300 g
- słone krakersy – 36 szt. (180 g)
PRZYGOTOWANIE
Krakersy smarujemy kremem czekoladowym.
Pianki marshmallow nadziewamy na patyki i opiekamy na ognisku lub za pomocą palnika gazowego.
Opieczone pianki umieszczamy pomiędzy dwoma krakersami.
Przydatne wskazówki:
- sklepowe pianki marshmallow, można zastąpić piankami wykonanymi samodzielnie, w domu (przepis poniżej), jednak nie należy opiekać ich zbyt mocno, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury, mogą się rozpływać
- krem czekoladowy można zastąpić mleczną czekoladą
Inne, popularne warianty s’mores?
- krakersy + masło orzechowe + pianki marshmallow
- krakersy + słony karmel + pianki marshmallow
- krakersy + baton czekoladowy (np.: snickers, twix, Kit Kat) + pianki marshmallow
- ciastka oreo + czekolada + pianki marshmallow
- ciastka z kawałkami czekolady + czekolada + pianki marshmallow
Jak przechowywać s’mores ze słonymi krakersami?
S’mores spożywamy bezpośrednio po przygotowaniu.
BONUS: PRZEPIS NA DOMOWE PIANKI MARSHMALLOW
S’mores najlepiej smakują z domowymi piankami marshmallow. Zaletą domowych pianek marshmallow jest ich wyjątkowy smak i konsystencja. Jednak przygotowanie pianek w warunkach domowych wymaga wprawy i użycia dodatkowego sprzętu: robota kuchennego stojącego i termometru cukierniczego.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania pianek marshmallow?
- cukier – biały kryształ i cukier puder
- woda – w temperaturze pokojowej
- żelatyna – w proszku
- olej – roślinny
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania pianek marshmallow?
- waga kuchenna
- mata silikonowa
- rant cukierniczy o wymiarach 28 x 20 cm
- pędzelek
- rondelek
- termometr cukierniczy
- robot kuchenny stojący z końcówką do ubijania i misą

PRZEPIS NA PIANKI MARSHMALLOW
Ilość porcji: ok. 24 szt.
Trudność: ⚫⚫⚪
Czas przygotowania: 5 godzin
SKŁADNIKI
- żelatyna – 22 g
- woda – ½ szklanki + ⅔ szklanki
- cukier – 500 g
- olej do posmarowania rantu
PRZYGOTOWANIE
Na silikonowej macie ustawiamy rant cukierniczy. Wnętrze rantu i silikonową matę smarujemy olejem roślinnym, za pomocą pędzelka. Następnie oba akcesoria oprószamy starannie cukrem pudrem. Zabieg ten pomoże ławiej odkleić pianki marshmallow od formy.
Do misy robota stojącego wsypujemy żelatynę, zalewamy ją ½ szklanki wody i odstawiamy do napęcznienia.
W tym czasie do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy go ⅔ szklanki wody. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu, aż syrop cukrowy uzyska temperaturę 242-245° F.
Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę, od razu zdejmujemy go z ognia i włączamy robota stojącego na średnie obroty. Wlewamy po ściankach misy, cienką strużką, syrop cukrowy. Zapobiegnie to zaparzeniu żelatyny, gdyż przy wysokich temperaturach traci one swoje właściwości żelowania. Po wlaniu całego syropu cukrowego do żelatyny, zwiększamy maksymalnie obroty robota. Ubijamy masę, aż będzie gładka, gęsta i błyszcząca. Nie należy ubijać zbyt długo, gdyż zbyt mocno zgęstnieje i stwardnieje.
Gotową masę przekładamy do wcześniej przygotowanego rantu. Wyrównujemy powierzchnię i pozostawiamy na blacie do całkowitego stężenia.
Kiedy pianka marshmallow stężeje odcinamy ją od rantu, za pomocą noża posmarowanego olejem. Kroimy ją na mniejsze kawałki. Pianki marshmallow obtaczamy w przesianym cukrze pudrze i przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, do 7 dni.