Seromakowiec na półkruchym spodzie to ciasto składające się z trzech warstw o różnych smakach i konsystencjach – kremowej masy serowej, aromatycznej masy makowej oraz kruchego spodu ciasteczkowego. Seromakowiec w tej wersji przypomina wyglądem tartę. Jego przygotowanie, w podstawowej wersji, jest jednak dosyć pracochłonne. Można przygotować je nieco szybciej, korzystając z gotowej masy sernikowej i makowej.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania sernikomakowca na półkruchym spodzie?
- mąka – pszenna typu 405 oraz kukurydziana
- masło – o zawartości tłuszczu 82%, o temperaturze pokojowej
- jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
- cukier – cukier puder i cukier kryształ
- proszek do pieczenia – ekologiczny
- mleko – o zawartości tłuszczu 2%
- cytryna – sok i skórka z cytryny
- mak – niebieski mielony
- twaróg – półtłusty w kostce, w temperaturze pokojowej
- śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, w temperaturze pokojowej
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania sernikomakowca na półkruchym spodzie?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- miska
- siekacz do ciasta kruchego
- sitko siatkowe
- forma do tarty o średnicy 24 cm i wysokości 4,5 cm
- rondelek z pokrywką
- tarka do cytrusów
- robot z końcówkami do ubijania
- szpatułka

PRZEPIS NA SEROMAKOWIEC NA PÓŁKRUCHYM SPODZIE
Ilość porcji: 8
Trudność: ⚫⚫⚪
Czas przygotowania: 30 minut
Czas schładzania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut
SKŁADNIKI
ciasto półkruche
- mąka pszenna – 220g
- masło – 110g
- jajko – 1 szt.
- cukier puder – 70g
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
masa makowa
- mleko – 120ml
- masło – 50g
- cukier – 50g
- skórka z cytryny – 1 łyżeczka
- mak mielony – 200g
masa twarogowa
- masło – 80g
- cukier – 100g
- jajka – 2 szt.
- twaróg – 500g
- śmietana – 200g
- skórka z cytryny – 2 łyżeczki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- mąka kukurydziana – 25g
PRZYGOTOWANIE
ciasto półkruche
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i wrzucamy pokrojone w kostkę, zimne masło. Składniki siekamy za pomocą siekacza do ciasta kruchego. Dodajemy jajko, przesiany cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
masa makowa
Podczas schładzania ciasta półkruchego przygotowujemy masę makową. W rondelku zagotowujemy mleko, masło, cukier i skórkę z cytryny. Dodajemy mąkę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Zdejmujemy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia.
masa serowa
W misie miksera ucieramy masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo jajka, następnie pozostałe składniki: twaróg, śmietanę, skórkę z cytryny, sok z cytryny i mąkę kukurydzianą. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy serowej.
składanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC (góra-dół). Formę do tarty o średnicy 24 cm i wysokości 4,5 cm wykładamy schłodzonym ciastem półkruchym. Na ciasto wykładamy masę makową, a następnie masę serową. Wyrównujemy za pomocą szpatułki. Sernikomakowiec umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 45 minut. Gotowe ciasto schładzamy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Przydatne wskazówki:
- do przygotowania masy makowej można użyć maku mielonego lub samodzielnie zmielić mak w maszynce do mięsa, w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub makutrze.
- ciasto przygotujemy znacznie szybciej korzystając z gotowej masy makowej i sernikowej. Należy pamiętać jednak o tym, że masa makowa jest już słodka i zawiera dodatki.
- upieczone ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby nie opadło
Jak podawać seromakowiec?
Seromakowiec na półkruchym spodzie podajemy podobnie jak tartę, pokrojony na trójkątne kawałki.
Jak przechowywać seromakowiec?
Seromakowiec przechowujemy w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu lub w lodówce, do 3 dni.
Wypróbujcie również inne przepisy na serniki