Seromakowiec na półkruchym spodzie

Seromakowiec na półkruchym spodzie

Seromakowiec na półkruchym spodzie to ciasto składające się z trzech warstw o różnych smakach i konsystencjach – kremowej masy serowej, aromatycznej masy makowej oraz kruchego spodu ciasteczkowego. Seromakowiec w tej wersji przypomina wyglądem tartę. Jego przygotowanie, w podstawowej wersji, jest jednak dosyć pracochłonne. Można przygotować je nieco szybciej, korzystając z gotowej masy sernikowej i makowej.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania sernikomakowca na półkruchym spodzie?

  • mąka – pszenna typu 405 oraz kukurydziana
  • masło – o zawartości tłuszczu 82%, o temperaturze pokojowej
  • jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
  • cukier – cukier puder i cukier kryształ
  • proszek do pieczenia – ekologiczny
  • mleko – o zawartości tłuszczu 2%
  • cytryna – sok i skórka z cytryny
  • mak – niebieski mielony
  • twaróg – półtłusty w kostce, w temperaturze pokojowej
  • śmietana –  o zawartości tłuszczu powyżej 30%, w temperaturze pokojowej

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania sernikomakowca na półkruchym spodzie?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • miska
  • siekacz do ciasta kruchego
  • sitko siatkowe
  • forma do tarty o średnicy 24 cm i wysokości 4,5 cm
  • rondelek z pokrywką
  • tarka do cytrusów
  • robot z końcówkami do ubijania
  • szpatułka
tarta z makiem i twarogiem przepis

PRZEPIS NA SEROMAKOWIEC NA PÓŁKRUCHYM SPODZIE

Ilość porcji: 8

Trudność: ⚫⚫⚪

Czas przygotowania: 30 minut

Czas schładzania: ok. 30 minut

Czas pieczenia: ok. 45 minut

SKŁADNIKI

ciasto półkruche

  • mąka pszenna – 220g
  • masło – 110g
  • jajko – 1 szt.
  • cukier puder – 70g
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

masa makowa

  • mleko – 120ml
  • masło – 50g
  • cukier – 50g
  • skórka z cytryny – 1 łyżeczka
  • mak mielony – 200g

masa twarogowa

  • masło – 80g
  • cukier – 100g
  • jajka – 2 szt.
  • twaróg – 500g
  • śmietana – 200g
  • skórka z cytryny – 2 łyżeczki
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • mąka kukurydziana – 25g

PRZYGOTOWANIE

ciasto półkruche

Do miski wsypujemy przesianą mąkę i wrzucamy pokrojone w kostkę, zimne masło. Składniki siekamy za pomocą siekacza do ciasta kruchego. Dodajemy jajko, przesiany cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

masa makowa

Podczas schładzania ciasta półkruchego przygotowujemy masę makową. W rondelku zagotowujemy mleko, masło, cukier i skórkę z cytryny. Dodajemy mąkę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Zdejmujemy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia.

masa serowa

W misie miksera ucieramy masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo jajka, następnie pozostałe składniki: twaróg, śmietanę, skórkę z cytryny, sok z cytryny i mąkę kukurydzianą. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy serowej. 

składanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC (góra-dół). Formę do tarty o średnicy 24 cm i wysokości 4,5 cm wykładamy schłodzonym ciastem półkruchym. Na ciasto wykładamy masę makową, a następnie masę serową. Wyrównujemy za pomocą szpatułki. Sernikomakowiec umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 45 minut. Gotowe ciasto schładzamy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

seromakowiec makoserowiec nowoczesny sernik przepis

Przydatne wskazówki:

  • do przygotowania masy makowej można użyć maku mielonego lub samodzielnie zmielić mak w maszynce do mięsa, w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub makutrze.
  • ciasto przygotujemy znacznie szybciej korzystając z gotowej masy makowej i sernikowej. Należy pamiętać jednak o tym, że masa makowa jest już słodka i zawiera dodatki.
  • upieczone ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby nie opadło

Jak podawać seromakowiec?

Seromakowiec na półkruchym spodzie podajemy podobnie jak tartę, pokrojony na trójkątne kawałki.

Jak przechowywać seromakowiec?

Seromakowiec przechowujemy w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu lub w lodówce, do 3 dni.

Wypróbujcie również inne przepisy na serniki

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku oraz dodajcie hasztag #sernikowykwiecien. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz