Deser o amerykańskiej tradycji, którego podstawę stanowi kruchy spód z rozdrobnionych herbatników i masła, a wypełnienie delikatna masa serowo-śmietankowa. Sernik nowojorski jest miękki, kremowy i niezbyt słodki w smaku. Podajemy go z dużą ilością aromatycznego sosu owocowego.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania sernika nowojorskiego?
- herbatniki – maślane, bez dodatków
- masło – 82%
- jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
- cukier – cukier kryształ, cukier waniliowy oraz cukier puder
- serek śmietankowy – typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
- cytryna – sok z cytryny
- śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 36%, w temperaturze pokojowej
- owoce – truskawki i jagody, świeże lub mrożone
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania sernika nowojorskiego?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- blender
- sitko siatkowe
- forma o średnicy 22 cm
- papier do pieczenia
- robot stojący z końcówką do ubijania i metalową miską
- miska
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- silikonowa szpatułka
- rondelek

SERNIK NOWOJORSKI Z SOSEM JAGODOWO-TRUSKAWKOWYM
Ilość porcji: 12
Trudność: ⚫⚫⚪
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: ok. 60 minut
SKŁADNIKI
masa ciasteczkowa
- herbatniki – 300g
- masło – 150g
masa serowa
- jajka – 2 szt.
- żółtko – 1 szt.
- cukier – 100g
- cukier waniliowy – 1 saszetka
- ser śmietankowy, typu Philadelphia – 500g
- sok z połowy cytryny
- śmietana – 100 ml
sos truskawkowo-jagodowy
- truskawki – 200g
- jagody – 100g
- cukier puder – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
masa ciasteczkowa
Z papieru do pieczenia wycinamy koło o średnicy 22 cm oraz pasek o wysokości tortownicy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i przyklejamy do niego papier do pieczenia. Nadmiar odcinamy.
Do blendera wkładamy herbatniki i miksujemy je na drobny piasek. W mikrofalówce rozpuszczamy masło. Pokruszone herbatniki łączymy z roztopionym masłem i łączymy do momentu uzyskania mokrego piasku. Tak przygotowaną masą wykładamy spód i boki tortownicy. Boki ciasta formujemy ugniatając masę ciasteczkową za pomocą szklanki.
masa serowa
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 180ºC (termoobieg). W misie miksera ucieramy jajka i żółtko z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo serek śmietankowy, Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. W osobnej misce ubijamy śmietanę 36%. Do masy serowej dodajemy w trzech turach bitą śmietanę i delikatnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki. Masę wylewamy na przygotowany, ciasteczkowy spód. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Sernik nowojorski pieczemy przez ok. 60 minut.
Gotowy sernik studzimy w wyłączonym piekarniku, z otwartymi drzwiczkami.
sos truskawkowo-jagodowy
W rondelku umieszczamy truskawki, jagody oraz cukier puder. Rozgniatamy je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Owoce z cukrem podgrzewamy przez 5 minut, na średnim ogniu, stale mieszając, do momentu, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli zależy nam na gładkim sosie, możemy przetrzeć go przez sito.
Gotowym sosem polewamy wystudzony sernik.

Przydatne wskazówki:
- zamiast blendować herbatniki, można umieścić je w woreczku strunowym i rozdrobnić, poprzez uderzanie ich wałkiem
- zamiast jagód i truskawek, można użyć innych owoców lub czekolady
- sos owocowy można zastąpić sosem karmelowym lub czekoladowym
Jak podawać sernik?
Sernik nowojorski kroimy i podajemy bezpośrednio po wyjęciu go z lodówki lub gdy osiągnie temperaturę pokojową. Jeżeli zależy nam na ciepłym serniku, możemy polać go przed podaniem, gorącym sosem owocowym.
Jak przechowywać sernik?
Sernik nowojorski (bez sosu) przechowujemy w lodówce, w szczelnie przykrytej tortownicy, do 4-5 dni. Można go również zamrozić i w tej postaci przechowywać do miesiąca.