Sernik nowojorski z sosem jagodowo-truskawkowym

Sernik nowojorski z sosem jagodowo-truskawkowym

Deser o amerykańskiej tradycji, którego podstawę stanowi kruchy spód z rozdrobnionych herbatników i masła, a wypełnienie delikatna masa serowo-śmietankowa. Sernik nowojorski jest miękki, kremowy i niezbyt słodki w smaku. Podajemy go z dużą ilością aromatycznego sosu owocowego. 

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania sernika nowojorskiego?

  • herbatniki – maślane, bez dodatków
  • masło – 82%
  • jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
  • cukier – cukier kryształ, cukier waniliowy oraz cukier puder
  • serek śmietankowy – typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
  • cytryna – sok z cytryny
  • śmietana –  o zawartości tłuszczu powyżej 36%, w temperaturze pokojowej
  • owoce – truskawki i jagody, świeże lub mrożone

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania sernika nowojorskiego?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • blender
  • sitko siatkowe
  • forma o średnicy 22 cm
  • papier do pieczenia
  • robot stojący z końcówką do ubijania i metalową miską
  • miska
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • silikonowa szpatułka
  • rondelek
sernik z serkiem Philadelphia przepis

SERNIK NOWOJORSKI Z SOSEM JAGODOWO-TRUSKAWKOWYM

Ilość porcji: 12

Trudność: ⚫⚫⚪

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: ok. 60 minut

SKŁADNIKI

masa ciasteczkowa

  • herbatniki – 300g
  • masło – 150g

masa serowa

  • jajka – 2 szt.
  • żółtko – 1 szt.
  • cukier – 100g
  • cukier waniliowy – 1 saszetka
  • ser śmietankowy, typu Philadelphia – 500g
  • sok z połowy cytryny
  • śmietana – 100 ml

sos truskawkowo-jagodowy

  • truskawki – 200g
  • jagody – 100g
  • cukier puder – 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

masa ciasteczkowa

Z papieru do pieczenia wycinamy koło o średnicy 22 cm oraz pasek o wysokości tortownicy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i przyklejamy do niego papier do pieczenia. Nadmiar odcinamy.

Do blendera wkładamy herbatniki i miksujemy je na drobny piasek. W mikrofalówce rozpuszczamy masło. Pokruszone herbatniki łączymy z roztopionym masłem i łączymy do momentu uzyskania mokrego piasku. Tak przygotowaną masą wykładamy spód i boki tortownicy. Boki ciasta formujemy ugniatając masę ciasteczkową za pomocą szklanki.

masa serowa

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 180ºC (termoobieg). W misie miksera ucieramy jajka i żółtko z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo serek śmietankowy, Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. W osobnej misce ubijamy śmietanę 36%. Do masy serowej dodajemy w trzech turach bitą śmietanę i delikatnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki. Masę wylewamy na przygotowany, ciasteczkowy spód. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Sernik nowojorski pieczemy przez ok. 60 minut.

Gotowy sernik studzimy w wyłączonym piekarniku, z otwartymi drzwiczkami.

sos truskawkowo-jagodowy

W rondelku umieszczamy truskawki, jagody oraz cukier puder. Rozgniatamy je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Owoce z cukrem podgrzewamy przez 5 minut, na średnim ogniu, stale mieszając, do momentu, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli zależy nam na gładkim sosie, możemy przetrzeć go przez sito.

Gotowym sosem polewamy wystudzony sernik.

New York cheesecake recipe

Przydatne wskazówki:

  • zamiast blendować herbatniki, można umieścić je w woreczku strunowym i rozdrobnić, poprzez uderzanie ich wałkiem
  • zamiast jagód i truskawek, można użyć innych owoców lub czekolady
  • sos owocowy można zastąpić sosem karmelowym lub czekoladowym

Jak podawać sernik?

Sernik nowojorski kroimy i podajemy bezpośrednio po wyjęciu go z lodówki lub gdy osiągnie temperaturę pokojową. Jeżeli zależy nam na ciepłym serniku, możemy polać go przed podaniem, gorącym sosem owocowym.

Jak przechowywać sernik?

Sernik nowojorski (bez sosu) przechowujemy w lodówce, w szczelnie przykrytej tortownicy, do 4-5 dni. Można go również zamrozić i w tej postaci przechowywać do miesiąca.

PRZYGOTOWAŁEŚ TO CIASTO?

Bardzo chciałabym wiedzieć, jak Ci wyszło i jak smakowało. Daj mi znać zostawiając recenzję poniżej lub zrób zdjęcie i udostępnij je Instagramie; pamiętaj żeby oznaczyć mnie tagiem @inzyniercukiernik.

Dodaj komentarz