Sernik baskijski to sernik z charakterystyczną, “spaloną” powierzchnią i miękkim, kremowym wnętrzem. Jest to chyba jeden z najłatwiejszych, pieczonych serników na świecie. Do jego wykonania potrzebujemy zaledwie kilku składników.
Smak sernika baskijskiego to połączenie klasycznego sernika i kremu karmelowego. New York Times zalicza go do trendów roku 2021.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania sernika baskijskiego?
- serek śmietankowy – typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
- cukier – cukier kryształ
- jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
- mąka – pszenna typu 405 oraz kukurydziana
- śmietana – o zawartości tłuszczu 36%, w temperaturze pokojowej
- cytryna – sok z cytryny
- sól – kuchenna
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania sernika baskijskiego?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- forma o średnicy 18 cm
- 2 arkusze papieru do pieczenia
- miska
- drewniana łyżka lub silikonowa szpatułka
- miseczka
- sitko siatkowe
PRZEPIS NA SERNIK BASKIJSKI
Ilość porcji: 8
Trudność: ⚫⚪⚪
Czas przygotowania: 30 minut
Czas schładzania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut
SKŁADNIKI
- serek śmietankowy, typu Philadelphia – 450g
- cukier – 110 g
- jajka – 3 duże (po 50g)
- mąka pszenna – 20 g
- mąka kukurydziana – 10 g
- śmietana 36% – 250 ml
- sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC (termoobieg).
Z papieru do pieczenia wycinamy 2 arkusze, które następnie układamy jeden na drugim, na krzyż. Tak przygotowanym papierem do pieczenia szczelnie wykładamy formę do pieczenia o średnicy 18 cm. Nadmiaru papieru do pieczenia nie odcinamy, możemy go przypiąć do rantu formy, przed wylaniem masy.
Do miski wkładamy serek śmietankowy i dokładnie go rozcieramy, aby usunąć grudki. Dodajemy cukier i ponownie rozcieramy masę, aż cały cukier się rozpuści. Jajka wbijamy do miseczki, rozkłócamy je za pomocą widelca i dodajemy w 3 turach do masy serowej. Masę serowo-jajową mieszamy i dokładnie rozcieramy. Zdrapujemy masę z łyżki i upewniamy się, że masa jest jednolita, gładka i pozbawiona grudek.
Do masy serowo-jajowej przesiewamy mąkę pszenną i kukurydzianą. Na koniec dodajemy śmietanę 36%, sok z cytryny i sól. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Masę przelewamy do przygotowanej formy i kilkukrotnie stukamy formą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Od razu wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na środkowy ruszt.
Przydatne wskazówki:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- podczas przygotowania, staramy się nie wprowadzić do masy zbyt dużo pęcherzyków powietrza
- należy ściśle przestrzegać kolejności dodawania składników
- forma do sernika powinna być szczelnie zamykana, tak aby sernik się z niej nie wylał i można go było łatwo z niej wyjąć, po upieczeniu
- przed krojeniem ciasto dokładnie studzimy; może to potrwać nawet trzy godziny.
Jak podawać sernik?
Sernik baskijski podajemy pokrojony na trójkątne kawałki.
Jak przechowywać sernik?
Po wystudzeniu sernik baskijski przechowujemy w lodówce, owinięty folią lub umieszczony w szczelnym pojemniku, do 3 dni.