sernik baskijski przepis

Sernik baskijski

Sernik baskijski to sernik z charakterystyczną, “spaloną” powierzchnią i miękkim, kremowym wnętrzem. Jest to chyba jeden z najłatwiejszych, pieczonych serników na świecie. Do jego wykonania potrzebujemy zaledwie kilku składników.

Smak sernika baskijskiego to połączenie klasycznego sernika i kremu karmelowego. New York Times zalicza go do trendów roku 2021.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania sernika baskijskiego?

  • serek śmietankowy – typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
  • cukier – cukier kryształ
  • jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
  • mąka – pszenna typu 405 oraz kukurydziana
  • śmietana –  o zawartości tłuszczu 36%, w temperaturze pokojowej
  • cytryna – sok z cytryny
  • sól – kuchenna

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania sernika baskijskiego?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • forma o średnicy 18 cm
  • 2 arkusze papieru do pieczenia
  • miska
  • drewniana łyżka lub silikonowa szpatułka
  • miseczka
  • sitko siatkowe

PRZEPIS NA SERNIK BASKIJSKI

Ilość porcji: 8

Trudność: ⚫⚪⚪

Czas przygotowania: 30 minut

Czas schładzania: ok. 30 minut

Czas pieczenia: ok. 45 minut

SKŁADNIKI

  • serek śmietankowy, typu Philadelphia – 450g
  • cukier – 110 g
  • jajka – 3 duże (po 50g)
  • mąka pszenna – 20 g
  • mąka kukurydziana – 10 g
  • śmietana 36% – 250 ml
  • sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
  • sól – szczypta

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC (termoobieg).

Z papieru do pieczenia wycinamy 2 arkusze, które następnie układamy jeden na drugim, na krzyż. Tak przygotowanym papierem do pieczenia szczelnie wykładamy  formę do pieczenia o średnicy 18 cm. Nadmiaru papieru do pieczenia nie odcinamy, możemy go przypiąć do rantu formy, przed wylaniem masy.

Do miski wkładamy serek śmietankowy i dokładnie go rozcieramy, aby usunąć grudki. Dodajemy cukier i ponownie rozcieramy masę, aż cały cukier się rozpuści. Jajka wbijamy do miseczki, rozkłócamy je za pomocą widelca i dodajemy w 3 turach do masy serowej. Masę serowo-jajową mieszamy i dokładnie rozcieramy. Zdrapujemy masę z łyżki i upewniamy się, że masa jest jednolita, gładka i pozbawiona grudek.

Do masy serowo-jajowej przesiewamy mąkę pszenną i kukurydzianą. Na koniec dodajemy śmietanę 36%, sok z cytryny i sól. Mieszamy tylko do połączenia składników.

Masę przelewamy do przygotowanej formy i kilkukrotnie stukamy formą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Od razu wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na środkowy ruszt.

Przydatne wskazówki:

  • składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • podczas przygotowania, staramy się nie wprowadzić do masy zbyt dużo pęcherzyków powietrza
  • należy ściśle przestrzegać kolejności dodawania składników
  • forma do sernika powinna być szczelnie zamykana, tak aby sernik się z niej nie wylał i można go było łatwo z niej wyjąć, po upieczeniu
  • przed krojeniem ciasto dokładnie studzimy; może to potrwać nawet trzy godziny.

Jak podawać sernik?

Sernik baskijski podajemy pokrojony na trójkątne kawałki.

Jak przechowywać sernik?

Po wystudzeniu sernik baskijski przechowujemy w lodówce, owinięty folią lub umieszczony w szczelnym pojemniku, do 3 dni.

PRZYGOTOWAŁEŚ TO CIASTO?

Bardzo chciałabym wiedzieć, jak Ci wyszło i jak smakowało. Daj mi znać zostawiając recenzję poniżej lub zrób zdjęcie i udostępnij je na Instagramie; pamiętaj żeby oznaczyć mnie tagiem @inzyniercukiernik i dodać hasztag #sernikowykwiecien.

Dodaj komentarz