Serniczki z białą czekoladą to idealny przepis na specjalną okazję. Oryginalna dekoracja w kształcie serc z malinowego musu z pewnością zrobi wrażenie na bliskiej osobie.
TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
70 minut + 6 godzin tężenia
ILOŚĆ
16 sztuk
KOSZT
tanie
SKŁADNIKI
SPÓD CIASTECZKOWY
- herbatniki maślane - 220 g (1 opakowanie)
- masło - 110 g
MUS MALINOWY
- przecier malinowy - 100 g (ok. 180 g mrożonych malin)
- cukier puder - 10 g (1 łyżka)
- skrobia kukurydziana - 5 g (1 łyżeczka)
- zimna woda - ok. 20 ml
MASA SEROWA
- serek śmietankowy (typu Piątnica, Łaciate) - 350 g
- cukier puder - 50 g
- sok z cytryny - 1 łyżka
- jajko (rozm. L) - 1 szt.
- białko jaja kurzego (rozm. L) - 1 szt.
- biała czekolada - 150 g
- śmietanka 30% - 50 g
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- blender z pojemnikiem i ostrzem
- duża miska
- kubek
- miseczki na odmierzone składniki
- metalowa blacha na 12 babeczek - 2 szt.
- pipeta
- pojemnik z miarką do odmierzania płynów
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- rondelek
- silikonowa szpatułka
- sitko siatkowe
- trzepaczka
- waga kuchenna
PRZYGOTOWANIE
- Do blendera wkładamy herbatniki i miksujemy je na drobny piasek.
- W mikrofalówce rozpuszczamy masło.
- Pokruszone herbatniki łączymy z roztopionym masłem do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Tak przygotowaną masą wykładamy 16 zagłębień form na babeczki. Boki serniczków formujemy ugniatając masę ciasteczkową za pomocą szklanki (o średnicy mniejszej niż zagłębienia formy na babeczki).
- Do rondelka wkładamy przecier malinowy (aby otrzymać 100 g przecieru malinowego, należy do rondelka włożyć 180 g mrożonych malin, podgrzać, a następnie przetrzeć przez sito). Dodajemy cukier puder i całość podgrzewamy. Do kubka wsypujemy skrobię kukurydzianą, którą rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do gorącej masy malinowej dodajemy rozpuszczoną skrobię kukurydzianą. Mieszamy do zgęstnienia.
- Do miski nakładamy serek śmietankowy, cukier puder i sok z cytryny. Miksujemy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania przez ok. 1 minutę. Dodajemy 1 jajko i 1 białko. Miksujemy tylko do połączenia składników.
- W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę ze śmietanką. Ganache z białej czekolady przelewamy do masy serowej. Łączymy silikonową szpatułką do uzyskania jednolitej masy.
- Masę serowo-czekoladową przekładamy do przygotowanych spodów ciasteczkowych.
- Tworzymy na serniczkach wzór serca. W tym celu zakraplamy obok siebie 2 krople dżemu malinowego, a następnie wykałaczką przeciągamy każdą z kropli w dół.
- Gotowe serniczki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160ºC (góra-dół) na ok. 30 minut.
- Upieczone serniczki pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia i stężenia masy (na ok. 6 godzin).
- Po tym czasie, serniczki delikatnie podważamy za pomocą widelca. Dekorujemy pikerami w kształcie serc i podajemy do spożycia.
PRZECHOWYWANIE
Serniczki przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętej tortownicy, do 3-4 dni. Serniczki podajemy w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyjąć je z lodówki 1-2 godziny przed spożyciem.