przepis na serniczki z malinowymi serduszkami

Serniczki z białą czekoladą i musem malinowym

Serniczki z białą czekoladą to idealny przepis na specjalną okazję. Oryginalna dekoracja w kształcie serc z malinowego musu z pewnością zrobi wrażenie na bliskiej osobie.


TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
70 minut + 6 godzin tężenia
ILOŚĆ
16 sztuk
KOSZT
tanie

SKŁADNIKI

SPÓD CIASTECZKOWY
  • herbatniki maślane - 220 g (1 opakowanie)
  • masło - 110 g
MUS MALINOWY
  • przecier malinowy - 100 g (ok. 180 g mrożonych malin)
  • cukier puder - 10 g (1 łyżka)
  • skrobia kukurydziana - 5 g (1 łyżeczka)
  • zimna woda - ok. 20 ml
MASA SEROWA
  • serek śmietankowy (typu Piątnica, Łaciate) - 350 g
  • cukier puder - 50 g 
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • jajko (rozm. L) - 1 szt.
  • białko jaja kurzego (rozm. L) - 1 szt.
  • biała czekolada - 150 g
  • śmietanka 30% - 50 g

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • blender z pojemnikiem i ostrzem
  • duża miska
  • kubek
  • miseczki na odmierzone składniki
  • metalowa blacha na 12 babeczek - 2 szt.
  • pipeta
  • pojemnik z miarką do odmierzania płynów
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • rondelek
  • silikonowa szpatułka
  • sitko siatkowe
  • trzepaczka
  • waga kuchenna
serniczki z biala czekolada i musem malinowym przepis

PRZYGOTOWANIE

  1. Do blendera wkładamy herbatniki i miksujemy je na drobny piasek.
  2. W mikrofalówce rozpuszczamy masło.
  3. Pokruszone herbatniki łączymy z roztopionym masłem do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  4. Tak przygotowaną masą wykładamy 16 zagłębień form na babeczki. Boki serniczków formujemy ugniatając masę ciasteczkową za pomocą szklanki (o średnicy mniejszej niż zagłębienia formy na babeczki).
  5. Do rondelka wkładamy przecier malinowy (aby otrzymać 100 g przecieru malinowego, należy do rondelka włożyć 180 g mrożonych malin, podgrzać, a następnie przetrzeć przez sito). Dodajemy cukier puder i całość podgrzewamy. Do kubka wsypujemy skrobię kukurydzianą, którą rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do gorącej masy malinowej dodajemy rozpuszczoną skrobię kukurydzianą. Mieszamy do zgęstnienia. 
  6. Do miski nakładamy serek śmietankowy, cukier puder i sok z cytryny. Miksujemy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania przez ok. 1 minutę. Dodajemy 1 jajko i 1 białko. Miksujemy tylko do połączenia składników. 
  7. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę ze śmietanką. Ganache z białej czekolady przelewamy do masy serowej. Łączymy silikonową szpatułką do uzyskania jednolitej masy.
  8. Masę serowo-czekoladową przekładamy do przygotowanych spodów ciasteczkowych. 
  9. Tworzymy na serniczkach wzór serca. W tym celu zakraplamy obok siebie 2 krople dżemu malinowego, a następnie wykałaczką przeciągamy każdą z kropli w dół. 
  10. Gotowe serniczki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160ºC (góra-dół) na ok. 30 minut.
  11. Upieczone serniczki pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia i stężenia masy (na ok. 6 godzin).
  12. Po tym czasie, serniczki delikatnie podważamy za pomocą widelca. Dekorujemy pikerami w kształcie serc i podajemy do spożycia.

PRZECHOWYWANIE

Serniczki przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętej tortownicy, do 3-4 dni. Serniczki podajemy w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyjąć je z lodówki 1-2 godziny przed spożyciem.

Czy wiesz jak przygotować romantyczne śniadanie do łóżka?

Jak zaserwować śniadanie do łóżka?

Jak, kilkoma elementami, nadać śniadaniu do łóżka odświętnego charakteru?

Czym zaskoczyć ukochaną osobę?

Wszystkiego dowiesz się z artykułu „Jak przygotować śniadanie do łóżka?”

romantyczne sniadanie do lozka diy

Dodaj komentarz