serniczki truskawkowe w sloiczkach przepis

Serniczki truskawkowe w słoiczkach

Serniczki w słoiczkach to proste w wykonaniu, nie wymagający pieczenia, efektownie wyglądające desery. Składają się z czekoladowego spodu ciasteczkowego, cytrynowej masy serowej i słodkiej frużeliny truskawkowej. To klasyczne połączenie smaków i tekstur, idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska na pikniku, w podróży lub na ogrodowym przyjęciu.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania serniczków w słoiczkach?

  • herbatniki – maślane o smaku czekoladowym
  • masło – o zawartości tłuszczu 82%, o temperaturze pokojowej
  • serek – typu Philadelphia 
  • cukier – kryształ
  • śmietana –  o zawartości tłuszczu powyżej 30%, w temperaturze pokojowej
  • cytryna – sok z cytryny
  • truskawki – świeże lub mrożone
  • mąka – ziemniaczana
  • woda – w temperaturze pokojowej

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania serniczków w słoiku?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • blender
  • miska
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • garnek
  • szeroki kubek
  • silikonowa szpatułka
  • 3 słoiki o pojemności 500ml lub 6 słoiczków o pojemności 250ml
desery w sloiczkach przepis

PRZEPIS NA SERNICZKI TRUSKAWKOWE W SŁOIKACH

Ilość porcji: 3 duże słoiki

Trudność: ⚫⚪⚪

Czas przygotowania: 30 minut

SKŁADNIKI

warstwa ciasteczkowa

  • herbatniki czekoladowe – 120 g
  • masło – 30 g

warstwa serowa

  • serek śmietankowy typuPhiladelphia – 250 g
  • cukier – 80 g
  • śmietanka 30% – 180 ml
  • sok z cytryny – 20 ml

frużelina truskawkowa

  • truskawki – 300 g
  • mąka ziemniaczana – 15 g
  • woda – 20 ml + 45 ml

PRZYGOTOWANIE

warstwa ciasteczkowa

W blenderze rozdrabniamy herbatniki. W mikrofalówce rozpuszczamy masło i dodajemy je do zmiksowanych herbatników. Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.

warstwa serowa

Do miski wkładamy serek śmietankowy, cukier, śmietankę 30% i sok z cytryny. Ubijamy je za pomocą ręcznego robota kuchennego, do momentu uzyskania jednolitej i puszystej masy serowej. Gotową warstwę serową przechowujemy w lodówce do czasu składania serniczków.

frużelina truskawkowa

Do garnka wsypujemy truskawki, wlewamy 20 ml wody i całość zagotowujemy. W szerokim kubku umieszczamy mąkę ziemniaczaną i 45 ml wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotową ciecz wlewamy do gotujących się truskawek. Podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż skrobia zgęstnieje. Frużelinę truskawkową odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składanie słoiczków 250ml

Na spód słoiczków wsypujemy po 50g warstwy ciasteczkowej. Następnie umieszczamy po 150g masy serowej. Na koniec nakładamy warstwę truskawkową. Gotowe serniczki przechowujemy w lodówce.

deser w sloiku z truskawkami przepis

Przydatne wskazówki:

  • serniczki w słoiczkach można przygotowac nawet dwa dni wcześniej i przechowywać je w lodówce do czasu serwowania
  • serniczki można dodatkowo udekorować bitą śmietaną i świeżymi truskawkami
  • zamiast frużeliny truskawkowej można przygotować frużelinę wiśniową, malinową lub jagodową

Jak podawać serniczki truskawkowe w słoiczkach?

Serniczki można podawać w dużych lub małych słoiczkach, pucharkach, szklankach lub kieliszkach. Deser może się składać z 3 grubszych warstw (ciasteczkowa / serowa / owocowa) lub z 6 cieńszych warstw (ciasteczkowa /serowa  / owocowa / ciasteczkowa / serowa / owocowa).

Jak przechowywać serniczki truskawkowe w słoiczkach?

Serniczki przechowujemy w lodówce, do 5 dni. Na piknik możemy je zabrać zapakowane w torbę termiczną.

PRZYGOTOWAŁEŚ_AŚ TO CIASTO?

Bardzo chciałabym wiedzieć, jak Ci wyszło i jak Ci smakowało. Daj mi znać zostawiając recenzję poniżej lub zrób zdjęcie i udostępnij je Instagramie; pamiętaj żeby oznaczyć mnie tagiem @inzyniercukiernik i dodaj hasztag #piknikowymaj

Dodaj komentarz