serniczki orzechowe monodesery przepis

Serniczki orzechowe, monodesery

Serniczki orzechowe, przygotowane w formie monodeserów to nowoczesna wariacja na temat tradycyjnych serników. Składają się z chrupiącego, czekoladowo-orzechowego spodu; delikatnej, śmietankowo-orzechowej masy serowej oraz polewy czekoladowo-miodowej. Całość zwieńczona jest aksamintnym kremem orzechowym.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania serniczków orzechowych?

  • herbatniki – maślane, bez dodatków
  • czekolada – gorzka lub mleczna, temperowana
  • masło orzechowe – naturalne, bez dodatków
  • żelatyna – w proszku
  • woda – w temperaturze pokojowej
  • śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
  • cukier – cukier puder i cukier kryształ
  • serek śmietankowy – typu Almette
  • sól – kuchenna
  • masło – o zawartości tłuszczu 82%
  • miód – naturalny
  • mleko – o zawartości tłuszczu 2%

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania serniczków orzechowych?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • blender z pojemnikiem
  • szeroka blacha
  • papier do pieczenia
  • szpatułka
  • forma do wykrawania o średnicy 5 cm
  • robot stojący z końcówką do ubijania i misą
  • silikonowa forma do deserów z 8 zagłębieniami o pojemności 125 ml
  • folia spożywcza
  • metalowa kratka
  • wykałaczki
  • rękaw cukierniczy z ozdobną tylką
serniczki orzechowe przepis

PRZEPIS NA SERNICZKI ORZECHOWE

Ilość porcji: 8

Trudność: 3

Czas przygotowania: 60 minut

Czas schładzania: min. 12 godzin

SKŁADNIKI

spód

  • herbatniki – 85g
  • czekolada – 125g
  • masło orzechowe – 125g

masa serowa

  • żelatyna w proszku – 8g
  • woda – ¼ szklanki
  • śmietana 30% – 375g
  • cukier – 70 g
  • serek śmietankowy – 220g
  • masło orzechowe – 60g
  • szczypta soli

polewa czekoladowa

  • czekolada – 100 g
  • masło – 50 g
  • miód – 1 łyżeczka

krem

  • serek śmietankowy – ¼ szklanki
  • masło orzechowe – 40 g
  • cukier puder – 50 g
  • mleko – 2-3 łyżki

PRZYGOTOWANIE

podstawa

Odmierzamy wszystkie składniki i umieszczamy je w blenderze. Miksujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy tak, aby otrzymać prostokąt o wymiarach 24×12 cm. Masę schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie wykrawamy 8 krążków o średnicy 5 cm. Wycięte ciasteczka przechowujemy w lodówce.

masa serowa

Do kubka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie roztapiamy żelatynę w mikrofalówce, starając się nie doprowadzić jej do wrzenia.

Schłodzoną śmietankę wlewamy do misy miksera i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo: twaróg, masło orzechowe i szczyptę soli. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Na końcu dodajemy płynną żelatynę i mieszamy tylko do połączenia składników.

Masę serową przekładamy do 8 zagłębień silikonowej formy do monodeserów o pojemności 125 ml, każdy. Na górze masy układamy schłodzone ciasteczka i lekko wciskamy je w masę. Górę pokrywamy resztą masy sernikowej i wyrównujemy szpatułką. Desery schładzamy w lodówce przez min. 12 godzin (najlepiej całą noc).

polewa czekoladowa

Szeroką blachę do pieczenia wykładamy folią spożywczą i kładziemy na niej metalową kratkę, w taki sposób aby podczas polewania serniczków, polewa spływała do wnętrza blachy.

Monodesery wyjmujemy z silikonowej formy i ustawiamy w odstępach na przygotowanej kratce. W mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z masłem i miodem. 

W każdy deser wbijamy wykałaczkę i przenosimy na talerz.

krem orzechowy

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania kremu orzechowego powinny mieć temperaturę pokojową. Do misy miksera wkładamy serek śmietankowy, masło orzechowe, przesiany cukier puder i mleko. Miksujemy do momentu uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i ozdabiamy nim gotowe serniczki.

serniczki z masłem orzechowym przepis monodeser

Przydatne wskazówki

  • Serniczki można wykonać w profesjonalnych silikonowych formach do monodeserów lub silikonowych foremkach do babeczek, np. z IKEI.
  • Jeżeli chcemy uzyskać chrupiącą polewę czekoladą, mocno zamrożone desery polewamy polewą czekoladową o temperaturze 34ºC. Po polaniu czekolada błyskawicznie zastygnie pod wpływem niskiej temperatury monodeserów.
  • Jeżeli chcemy uzyskać płynną polewę czekoladową to czekamy ok. 5 minut, aż desery lekko się rozmrożą. Należy jednak bardziej uważać, aby polewa nie spowodowała odklejenia masy serowej i zniszczenia kształtu deseru. Monodesery polewamy polewą czekoladową o temperaturze 34ºC. Po polaniu czekolada powinna pozostać płynna. Do polewy czekoladowej przyklejamy kawałki orzechów ziemnych.

Jak podawać serniczki orzechowe?

Monodesery podajemy po ich rozmrożeniu.

Jak przechowywać serniczki orzechowe?

Serniczki orzechowe przechowujemy w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 2 dni.

PRZYGOTOWAŁEŚ TO CIASTO?

Bardzo chciałabym wiedzieć, jak Ci wyszło i jak smakowało. Daj mi znać zostawiając recenzję poniżej lub zrób zdjęcie i udostępnij je Instagramie; pamiętaj żeby oznaczyć mnie tagiem @inzyniercukiernik i dodaj hasztag #sernikowykwiecien

Dodaj komentarz