Lubisz śliwki? Ja uwielbiam: śliwki w czekoladzie, knedle ze śliwkami, babeczki dyniowe z powidłami śliwkowymi. Tym razem postanowiłam zrobić serniczki bananowe ze śliwkami. Z uwagi na to, że nie ma teraz sezonu na śliwki, użyłam mrożonych owoców. Smażone śliwki w cynamonie, prażone płatki z ziarnami i serek bananowy, czy to nie brzmi pysznie i zdrowo?
Do przygotowania serniczków użyłam serka poznańskiego, ale można zamienić go na serek homogenizowany, serek wiejski albo twaróg mielony.
SKŁADNIKI serniczków bananowych ze śliwkami (na 2-3 szt.):
serek bananowy
- serek poznański – 200 g
- banan – 1 szt.
- kurkuma – 1/3 łyżeczki
posypka owsiana
- płatki owsiane – 4 łyżki
- słonecznik – 1 łyżka
duszone śliwki
- śliwki świeże lub mrożone – 200 g
- cynamon – ½ łyżeczki
- woda – 3 łyżki

PRZYGOTOWANIE serniczków bananowych ze śliwkami:
serek bananowy
Do blendera wkładam 200 g serka, 1 banana i 1/3 łyżeczki kurkumy. Miksuję do uzyskania gładkiej masy.
owsiana posypka
Na suchą patelnię wsypuję 4 łyżki płatków owsianych i 1 łyżkę słonecznika. Posypkę prażę przez ok. 3 minuty. Przesypuję do miseczki i odkładam do przestudzenia.
duszone śliwki
Na tę samą patelnię wykładam 200 g śliwek. Następnie dodaję do niech ½ łyżeczki cynamonu i 3 łyżki wody. Śliwki duszę na małym ogniu, do momentu aż zmiękną. W razie konieczności dolewam wodę. Gotowe śliwki przekładam do miseczki i kroję na mniejsze części.
wykonanie
Do 2 szklanek przekładam serek śmietankowo-bananowy, następnie posypuję go owsianą posypką, a na górze układam duszone śliwki. Deser podaję na ciepło.
Serniczki bananowe ze śliwkami gotowe.
Smacznego!

BONUS – przeznaczenie najpopularniejszych rodzajów śliwek:
- Renklody – ich skórka ma prawie czarną barwę. Owoce te najlepiej smakują na surowo, chociaż oddzielenie miąższu od pestki nie należy do najłatwiejszych zadań.
- Węgierki – ich skórka ma ciemnofioletową skórkę. Te śliwki idealnie nadają się do wędzenia i przygotowywania powideł.
- Mirabelki – ich skórka ma żółtą lub fioletową barwę. To z nich powstaje najpyszniejszy kompot pełen wartości odżywczych.
- Lubaszki – ich skórka ma ciemnogranatową barwę z niebieskim nalotem. Mają kwaśny i cierpki smak przypominający dzikie owoce, więc świetnie sprawdzają się w nalewkach.
- Śliwki brzoskwiniowe – ich skórka ma żółto-różowy kolor. Owoce genialnie smakują w deserach.
Wypróbuj również mini serniczki z musem śliwkowym.