Puszysty biszkopt wypełniony kwaśnym dżemem porzeczkowym, słodką bitą śmietaną i świeżymi, sezonowymi owocami to klasyczny deser o lekkiej konsystencji i delikatnym smaku. Rolada biszkoptowa wygląda wykwintnie, jednak jest stosunkowo łatwa w wykonaniu. Najlepiej smakuje w dzień przygotowania, polana sosem truskawkowym, malinowym lub jagodowym.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania rolady biszkoptowej?
- jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
- cukier – biały, kryształ i cukier puder
- mąka – pszenna i kukurydziana
- proszek do pieczenia – naturalny
- dżem – porzeczkowy lub jagodowy
- śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
- owoce – świeże, np.: maliny, borówki
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania rolady biszkoptowej?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- sitko siatkowe
- 2 duże miski
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- szeroka blacha o gładkiej powierzchni
- papier do pieczenia
- silikonowa szpatułka
- termometr cukierniczy
PRZEPIS NA ROLADĘ Z OWOCAMI
Ilość porcji: 10
Trudność: ⚫⚫⚪
Czas przygotowania: 60 minut + 1 godzina stężenie rolady
SKŁADNIKI
rolada biszkoptowa
- jajka – 6 szt.
- cukier – 120 g
- mąka pszenna – 140 g
- mąka kukurydziana – 60 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
bita śmietana
- śmietana 30% – 500 ml
- cukier puder – 50 g
dodatkowo
- dżem porzeczkowy – 1 słoiczek (ok. 220 g)
- maliny – 125 g
- borówki – 125 g
PRZYGOTOWANIE
rolada biszkoptowa
Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240ºC (góra-dół).
Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy do nich cukier. Ubijamy przez kolejne 10 minut, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie, w kilku turach, dodajemy żółtka. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszamy silikonową szpatułką, aż uzyskamy jednolitą strukturę.
Gotową masę biszkoptową przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia szeroką blachę. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Roladę biszkoptową pieczemy ok. 8 minut do tzw. “suchego patyczka”.
Upieczoną i jeszcze gorącą roladę przekładamy na ściereczką kuchenną, odklejamy papier do pieczenia i zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. W taki sposób studzimy roladę do temperatury pokojowej.
bita śmietana
W dużej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Połowę bitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Pozostałą część pozostawiamy w misce. Gotową bitą śmietanę przechowujemy w lodówce do momentu składania rolady.
składanie
Rozwijamy roladę biszkoptową i nakładamy na nią dżem porzeczkowy. Wykładamy bitą śmietanę z miski, a na nią umyte owoce. Zawijamy roladę. Oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy bitą śmietanę z rękawa cukierniczego. Całość dekorujemy ulubionymi dodatkami, np.: świeżymi owocami, listkami mięty, czekoladą. Gotową roladę biszkoptową z bitą śmietaną i owocami wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby stężała.

Przydatne wskazówki:
- roladę biszkoptową pieczemy tylko do momentu tzw. “suchego patyczka”; zbyt długie pieczenie przyczyni się do wysuszenia biszkoptu, co skutkuje popękaniem rolady,
- zamiast dżemu porzeczkowego można wykorzystać konfiturę jagodową,
- zamiast oprószania rolady biszkoptowej cukrem pudrem można całość pokryć bitą śmietaną.
Jak podawać roladę biszkoptową z bitą śmietaną i owocami?
Roladę biszkoptową kroimy w grube plastry. Ciasto można dodatkowo polać sosem owocowym, np.: truskawkowym, malinowym, jagodowym.
Jak przechowywać roladę biszkoptową z bitą śmietaną i owocami?
Roladę biszkoptową z bitą śmietaną i owocami przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, do 2 dni.
Rolada z pewnością jest przepyszna, ale te zdjęcia! Omg robią wrażenie!