Rolada z bitą śmietaną i sezonowymi owocami

Rolada z bitą śmietaną i sezonowymi owocami

Puszysty biszkopt wypełniony kwaśnym dżemem porzeczkowym, słodką bitą śmietaną i świeżymi, sezonowymi owocami to klasyczny deser o lekkiej konsystencji i delikatnym smaku. Rolada biszkoptowa wygląda wykwintnie, jednak jest stosunkowo łatwa w wykonaniu. Najlepiej smakuje w dzień przygotowania, polana sosem truskawkowym, malinowym lub jagodowym.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania rolady biszkoptowej?

  • jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
  • cukier – biały, kryształ i cukier puder
  • mąka – pszenna i kukurydziana
  • proszek do pieczenia – naturalny
  • dżem – porzeczkowy lub jagodowy
  • śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
  • owoce – świeże, np.: maliny, borówki

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania rolady biszkoptowej?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • sitko siatkowe
  • 2 duże miski
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • szeroka blacha o gładkiej powierzchni
  • papier do pieczenia
  • silikonowa szpatułka
  • termometr cukierniczy

PRZEPIS NA ROLADĘ Z OWOCAMI

Ilość porcji: 10

Trudność: ⚫⚫⚪

Czas przygotowania: 60 minut + 1 godzina stężenie rolady

SKŁADNIKI

rolada biszkoptowa

  • jajka – 6 szt.
  • cukier – 120 g
  • mąka pszenna – 140 g
  • mąka kukurydziana – 60 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

bita śmietana

  • śmietana 30% – 500 ml
  • cukier puder – 50 g

dodatkowo

  • dżem porzeczkowy – 1 słoiczek (ok. 220 g)
  • maliny – 125 g
  • borówki – 125 g

PRZYGOTOWANIE

rolada biszkoptowa

Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240ºC (góra-dół).

Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy do nich cukier. Ubijamy przez kolejne 10 minut, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie, w kilku turach, dodajemy żółtka. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszamy silikonową szpatułką, aż uzyskamy jednolitą strukturę.

Gotową masę biszkoptową przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia szeroką blachę. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Roladę biszkoptową pieczemy ok. 8 minut do tzw. “suchego patyczka”.

Upieczoną i jeszcze gorącą roladę przekładamy na ściereczką kuchenną, odklejamy papier do pieczenia i zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. W taki sposób studzimy roladę do temperatury pokojowej.

bita śmietana

W dużej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Połowę bitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Pozostałą część pozostawiamy w misce. Gotową bitą śmietanę przechowujemy w lodówce do momentu składania rolady.

składanie

Rozwijamy roladę biszkoptową i nakładamy na nią dżem porzeczkowy. Wykładamy bitą śmietanę z miski, a na nią umyte owoce. Zawijamy roladę. Oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy bitą śmietanę z rękawa cukierniczego. Całość dekorujemy ulubionymi dodatkami, np.: świeżymi owocami, listkami mięty, czekoladą. Gotową roladę biszkoptową z bitą śmietaną i owocami wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby stężała.

rolada z bita smietana i owocami przepis

Przydatne wskazówki:

  • roladę biszkoptową pieczemy tylko do momentu tzw. “suchego patyczka”; zbyt długie pieczenie przyczyni się do wysuszenia biszkoptu, co skutkuje popękaniem rolady,
  • zamiast dżemu porzeczkowego można wykorzystać konfiturę jagodową,
  • zamiast oprószania rolady biszkoptowej cukrem pudrem można całość pokryć bitą śmietaną.

Jak podawać roladę biszkoptową z bitą śmietaną i owocami?

Roladę biszkoptową kroimy w grube plastry. Ciasto można dodatkowo polać sosem owocowym, np.: truskawkowym, malinowym, jagodowym.

Jak przechowywać roladę biszkoptową z bitą śmietaną i owocami?

Roladę biszkoptową z bitą śmietaną i owocami przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, do 2 dni.

PRZYGOTOWAŁEŚ_AŚ TEN PRZEPIS?

Chciałabym wiedzieć, jak wyszło i jak smakowało Ci ciasto z tego przepisu. Daj mi znać zostawiając recenzję poniżej lub zrób zdjęcie i udostępnij je na Instagramie; pamiętaj żeby oznaczyć mnie tagiem @inzyniercukiernik  Dołącz do akcji miesiąca dodając hasztag #owocowyczerwiec.

Ten post ma jeden komentarz

  1. Konesso

    Rolada z pewnością jest przepyszna, ale te zdjęcia! Omg robią wrażenie!

Dodaj komentarz