You are currently viewing Rogale drożdżowe z nadzieniem czekoladowym

Rogale drożdżowe z nadzieniem czekoladowym

Jak wygląda Wasze wymarzone śniadanie do łóżka? Dla mnie to połączenie drożdżowego ciasta i rozpływającej się w ustach czekolady, a do tego filiżanka ulubionej kawy lub herbaty? Wtedy jest to śniadanie marzeń.

Rogale drożdżowe z nadzieniem z mlecznej czekolady to propozycja, której mało kto się oprze. Kto raz spróbuje, ten już zawsze będzie tęsknił za ich smakiem. Zwłaszcza o poranku.

Krótka historia śniadania

Słowo „śniadanie” zostało użyte po raz pierwszy w XV wieku i w dosłownym tłumaczeniu z angielskiego oznacza „przerwanie postu poprzedniej nocy”.

W Starożytnym Egipcie na śniadanie jadano posiłek składający z piwa, chleba i cebuli. W tym samym okresie w Grecji królowały naleśniki, a w Rzymie spożywano chleb, ser, oliwki, sałatę, orzechy, rodzynki i wędliny, które zapijano mieszanką wina, miodu i aromatycznych przypraw.

W Średniowiecznej Europie spożywano tylko dwa posiłki podawane w południe i wieczorem. Śniadanie wydawane było jedynie szlachetnym podróżnikom, dzieciom, osobom starszym, chorym i robotnikom, którzy potrzebowali energii, aby wytrzymać poranną pracę.

Obecnie w Afryce śniadanie składa się z lokalnie dostępnych owoców, ziaren zbóż i warzyw, mleka, twarogu i produktów mięsnych, zaś pierwszy posiłek dnia w Wielkiej Brytanii zazwyczaj składa się z boczku, kiełbasy oraz jajek i podawany jest z kawą lub herbatą. W Austrii i Francji standardowymi potrawami kuchni śniadaniowej są rogaliki.

przepis na rogaliki z nadzieniem czekoladowym

PRZEPIS NA ROGALE DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI rogali drożdżowych z nadzieniem czekoladowym:

  • masło – 100 g
  • mleko – 70 ml
  • mąka pszenna – 460 g
  • drożdże świeże – 25 g
  • cukier – 40 g
  • jajka – 2 szt.
  • sól – szczypta
  • czekolada mleczna – 100g (18 kostek)

PRZYGOTOWANIE rogali drożdżowych z nadzieniem czekoladowym:

W rondelku rozpuszczam 100 g masła i odstawiam je do ostudzenia. 70 ml mleka podgrzewam do temperatury 35⁰C.

Do misy miksera przesiewam 460 g mąki pszennej.

W miseczce przygotowuję rozczyn. W tym celu rozcieram 25 g drożdży z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodaję 2 czubate łyżekczki przesianej mąki oraz ciepłe mleko w takiej ilości, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Rozczyn przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do misy miksera z mąką dodaję 1 jajko i 1 żółtko (białko pozostawiam do posmarowania rogalików), cukier, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. W czasie wyrabiania ciasta, powoli wlewam ciepłe mleko. Pod koniec ugniatania, dodaję rozpuszczone, ciepłe masło i jeszcze chwilę wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam je na stolnicę. Rogale formuję jednym z 3 sposób podanych w Akademii Inżynier Cukiernik. Każdy rogalik smaruję rozmąconym za pomocą widelca białkiem jaja i posypuję odrobiną cukru. Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC, na 20-25 minut.

Rogale drożdżowe z nadzieniem czekoladowym gotowe.

Smacznego!

Wypróbuj również przepis na drożdżowe rogaliki z jabłkami

Jeśli spodobał Ci się mój dzisiejszy przepis, daj temu wyraz w komentarzu pod tym wpisem lub na moim koncie na Instagramie lub na Facebooku

Dodaj komentarz