tort marchewkowo pomarańczowy udekorowany w stylu Lambeth Cake

Przepis na marchewkowo-pomarańczowy tort wertykalny (pionowy) z kremem Milky Way

Ten tort to po prostu czysta rozkosz! Delikatne warstwy aromatycznego ciasta z dodatkiem marchewki rozkwitają w intensywności dżemu pomarańczowego. Całość jest obficie pokryta kremem śmietankowym Milky Way, który dodaje słodyczy i kremowej lekkości. Idealny deser dla wszystkich łasuchów!

TRUDNOŚĆ
średnia
CZAS PRZYGOTOWANIA
2 dni
ILOŚĆ
8 dużych porcji / 16 małych
KOSZT
średni

SKŁADNIKI

CIASTO MARCHEWKOWE
  • marchewka, obrana – 450 g
  • mąka – 320 g
  • proszek do pieczenia – 8 g
  • cynamon – 8 g
  • imbir suszony – ¼ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
  • jajka – 3 szt.
  • cukier – 150 g
  • olej – 150 g
KREM ŚMIETANKOWY
MILKY WAY
  • serek typu Almette – 400 g
  • m leko skondensowane – 120 g
DODATKOWO
  • dżem pomarańczowy np. Rolnik – ok. 340 g
TYNK MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ
  • białko jajka (rozm. L) – 3 szt. (ok. 105 g)
  • cukier – 165 g
  • masło, w temp. pok. – 240 g
tort marchewkowy z kremem Milky Way wertykalny, krojony nożem

PRZYGOTOWANIE

ciasto marchewkowe

Szeroką blachę wykłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC (góra-dół).

Marchewkę obierz i zatrzyj na tarce o drobnych oczkach. Orzechy rozdrobnij na drobne kawałki.

Do osobnej miski przesiej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.

W misie miksera ubij jajka z cukrem przez ok. 3 minuty. Do masy jajowo-cukrowej wlej olej, nie przerywając ubijania. W kilku turach do dodaj suche składniki i mieszaj tylko do połączenia. Na koniec dodaj startą marchew.

Przygotowaną masę przelej na szeroką blachę np. z wyposażenia piekarnika.

Ciasto marchewkowe piecz ok. 15 minut, do tzw. “suchego patyczka” i uzyskania rumianej skórki. 

Wyjmij je z piekarnika i odetnij boki ciasta. Jeszcze gorące przetnij na 2 paski o wymiarach 13x36 cm. Gorące paski ciasta przerzuć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem lub ściereczkę z matą silikonową. Zaczynając od krótszej krawędzi, zwijaj ciasto (wraz ze ściereczką i matą silikonową) w ciasny rulon. Odstaw do przestudzenia.

krem śmietankowy Milky Way

Do misy miksera włóż serek typu Almette i mleko skondensowane. Całość miksuj, na wysokich obrotach miksera, do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i schłodź przez ok. 15 minut w lodówce. ⅓ kremu odkłóż do warstwy okruszkowej.

składanie

Ostrożnie odwiń ciasto marchewkowe. Na każdym pasku nałóż dżem pomarańczowy i równomiernie rozprowadź. Następnie nałóż ⅔ kremu Milky Way i również równomiernie rozprowadź. Jeden z pasków delikatnie zwiń tworząc “pień drzewa”. Tak zwinięty rulon ustaw pionowo na podkładzie cukierniczym. Drugi pasek przetnij na pół. Każdą z części nawiń na “pień drzewa”. Całość owiń folią rantową lub matą silikonową i zaciśnij rantem. Ciasto włóż na ok. 3 godziny do lodówki.

warstwa okruszkowa

Ciasto wyjmij z lodówki. Na wierzch i na boki “pnia drzewa” nałóż ⅓ kremu Milky Way. Warstwę okruszkową równomiernie rozprowadź na torcie. Gotowy tort umieść w lodówce na min. 6 godzin, najlepiej całą noc. Warstwa okruszkowa może popękać, ale nie przejmuj się tym, bo będziesz nakładać jeszcze tynk maślany na bezie szwajcarskiej. 

tynk maślany na bezie szwajcarskiej

Do dużej miski włóż białka jaja i cukier. Całość umieść w kąpieli wodnej i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotową masę ubij za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania przez ok. 5 minut, na gęstą i błyszczącą masę. Masę bezową odstaw do przestudzenia do temperatury pokojowej. 

Nie przerywając ubijania dodawaj po łyżce masło w temperaturze pokojowej. Ubijaj do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie masa może się zwarzyć, ale nie martw się tym i ubijaj dalej. Po czasie masa zrobi się gładka. ½ tynku odstaw do dekoracji.

Tort wyjmij z lodówki i otynkuj. Całość umieść w lodówce.

Do odłożonego tynku dodaj różowy barwnik spożywczy i zblenduj. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z wymiennymi tylkami cukierniczymi. Tort udekoruj w stylu Lambeth Cake. Tort umieść w lodówce na ok. 6 godzin.

Pobierz cookbooka

"Babeczki na każdą okazję"!

Przygotowanie babeczek jest łatwiejsze i bardziej kreatywne z moim najnowszym cookbookiem "Babeczki na każdą okazję". Odkryj 12 wyjątkowych przepisów na babeczki, które podbiją Twoje podniebienie!

  • Zaimponuj rodzinie i znajomym autorskimi babeczkami.
  • Opanuj sztukę przygotowywania słodkości na każdą okazję.
  • Dla wszystkich poziomów umiejętności - od początkujących do doświadczonych cukierników.

Zamów teraz i zacznij przygodę z niezwykłymi smakami! Niech Twoje babeczki błyszczą na każdym stole!


Okładka cookbooka Babeczki na każdą okazję na smartphonie

Dodaj komentarz