Popcorn jest jedną z najpopularniejszych przekąsek jedzonych w kinie lub przed telewizorem. Jednak, co zrobić z popcornem, który został po seansie filmowym? Mam dla Was dzisiaj przepis na prawdziwe quilty pleasure, czyli popcornowe kulki.
Popcornowe kulki to doskonała baza dla wielu kombinacji smakowych – możliwości są nieograniczone. Do tego prostego deseru można użyć ulubionych dodatków t.j. pianki marshmallow, draże, czekoladowe groszki, precelki, orzechy i polewy, a także barwniki spożywcze pozwalające na wykonanie kulek w rozmaitych kolorach. Moja wersja popcornowych kulek składa się z popcornu, masła orzechowego, miodu i masła.
Krótka historia popcornu
- Pierwsze ziarna popcornu zostały odkryte w „Grocie Nietoperzowej” zlokalizowanej w Nowym Meksyku. Znalezisko pochodzi sprzed 3000-3500 lat p.n.e.
- Ok. 4-5 tys. popcorn był ważnym pożywieniem Azteków mieszkających w Ameryce Środkowej. Ludność używało go również do ceremonialnych nakryć głowy, biżuterii i ozdabiania posągach bogów.
- Niektóre plemiona Indian wierzą, że w każdym ziarnie kukurydzy żyją ciche i radosne duchy. Kiedy ogrzewa się ich domy, duchy stają się niezadowolone i wściekłe. W momencie kiedy temperatura staje się nie do zniesienia, duchy wystrzeliwują ze swoich domów.
- Pierwsza maszyna do popcornu została wynaleziona przez cukiernika z Chicago Charlesa Cretorsa w 1885 r. Dzięki temu wynalazkowi prażona kukurydza stała się uliczną przekąską.
- W XX w. popcorn zagościł w kinach. Okazało się, że sprzedaż popcornu przynosi większe zyski niż sprzedaż biletów na seanse.
W latach 50. popcorn pojawił się w domach, gdzie zajadano się nim podczas oglądania telewizji.
Pierwszy przepis na kulki z popcornu
Kulki z popcornu były najpopularniejsze w latach 50. XX w., kiedy to stanowiły stały elementem imprez halloweenowych. Przepis na ten deser został zamieszczony w książce kulinarnej w 1861 r. autorstwa EF Haskella: „Do głębokiej patelni wlej olej roślinny, a następnie wsyp 125 g nieprażonych ziaren kukurydzy. Patelnię przykryj i smaż na dużym ogniu, do momentu aż ziarenka popcornu przestaną strzelać. Usuń wszystkie ziarna popcornu, które nie pękły. W małym rondelku zagotuj 340 g melasy i 115 g masła do otrzymania temperatury 249 stopni. Do dużej miski wsyp popcorn i wlej przygotowany syrop, a następnie całość wymieszaj. Na koniec uformuj rękami kule wielkości piłki tenisowej.”

PRZEPIS NA POPCORNOWE KULKI MIODOWO-ORZECHOWE
SKŁADNIKI na popcornowe kulki:
- popcorn – 2-3 szklanki
- masło orzechowe – 2 łyżki
- miód – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
- ciemna czekolada – 30g
PRZYGOTOWANIE popcornowych kulek:
W rondelku rozpuszczam 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki masła. Podgrzewam je do momentu połączenia wszystkich składników, cały czas mieszając.
W dużej misce umieszczam popcorn. Oblewam go przygotowaną polewą miodowo-orzechową i dokładnie mieszam, za pomocą silikonowej szpatułki. Następnie formuję jednakowej wielkości kulki (mniejsze lub większe, według upodobania). Popcornowe kulki umieszczam w foremach do muffinek i wstawiam na 30 minut do lodówki, aby stężały.
W międzyczasie, w kąpieli wodnej, rozpuszczam ciemną czekoladę, którą następnie polewam popcornowe kulki.
SMACZNEGO!

AKADEMIA PANI INŻ. CUKIERNIK – co zrobić gdy masz trudności z uformowaniem popcornowych kulek?
Jeżeli nie udaje Ci się uformować w kulki pokrytego polewą miodowo-orzechową popcornu, na początek spróbuj zwilżyć ręce wodą i podjąć jeszcze jedną próbę. Jeżeli to nie pomaga, możesz do przygotowanej mieszanki dodać jeszcze 1-2 łyżki miodu lub przygotować dodatkową porcję polewy miodowo-orzechowej (z połowy składników) i pokryć nią popcorn. Tak czy inaczej pamiętaj, że mieszanka nie będzie idealnie zwarta dopóki nie stężeje w lodówce.
Wypróbuj również przepis na najlepsze śliwki w czekoladzie.