przepis na pierniki długodojrzewające

Pierniki dojrzewające (staropolskie)

Nie licz na ekspresowy przepis na pierniki!

To receptura na prawdziwe pierniki staropolskie, które nabierają charakteru, dojrzewając jak dobry trunek. Czas na kulinarną podróż w czasie z aromatycznymi przyprawami w roli głównej.

SKŁADNIKI


  • suszona żurawina - 100 g
  • skórka pomarańczowa - 50 g
  • migdały - 100 g
  • orzechy laskowe - 100 g
  • miód - 500 g
  • miękkie masło - 250 g
  • cukier - 440 g
  • mielony cynamon - 2 łyżeczki
  • świeży, starty imbir - 2 łyżeczki
  • mielone goździki - 1/2 łyżeczki
  • mielony kardamon - 1/2 łyżeczki
  • czarny pieprz - 1/2 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • mąka pszenna - 1,2 kg
  • kakao - 1 łyżka
  • jajka L - 3 szt.
  • soda oczyszczona - 3 łyżeczki
  • mleko - 125 ml
przepis na pierniki długodojrzewające

PRZYGOTOWANIE

CIASTO

Żurawinę zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na 60 minut. Następnie posiekaj je z pozostałymi bakaliami.

W garnku umieść miód, masło i cukier. Podgrzewaj je powoli, stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie zdejmij garnek z palnika.

Do masy miodowej dodaj posiekane bakalie i przyprawy.

Do misy miksera przesiej mąkę pszenną z kakao. Następnie dodaj jajka, sodę oczyszczoną, mleko i jeszcze gorącą masę miodową z bakaliami i przyprawami. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.

Ciasto na pierniki przełóż do dużej miski i owiń folią spożywczą. Folię ponakłuwaj w kilku miejscach, aby ciasto mogło "oddychać", a jednocześnie nie wyschło. Odstaw na ponad miesiąc do chłodnej spiżarni.

* ciasto podczas dojrzewania zmienia konsystencję z lepiej i luźnej, na zwięzłą i twardą.

WYKONANIE

Ciasto na pierniczki przynieś ze spiżarni. Jest ono zimne i twarde, dlatego pozostaw je na 30 minut w temperaturze pokojowej.


Stolnicę posyp mąką i przygotuj foremki do wycinania pierniczków. Wyjmij z garnka porcję ciasta i rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm.


Z ciasta wykrawaj pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W pierniczkach wykonaj otwory, abyś mogła przeciągnąć przez nie po upieczeniu, sznurek.


Pierniki piecz w temperaturze 160-170 stopni C przez ok. 10-20 minut*. Pierniczki są gotowe gdy są twarde na brzegu i miękkie w środku.


* czas pieczenia zależy od wielkości i grubości pierników, a także od rodzaju piekarnika. Swoje pierniczki piekłam przez 20 minut w temp. 170 stopni.

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Marcin

    Cześć. Dzięki za podzielenie się przepisem, zapowiada się fajnie. Mam pytanie odnośnie mleka. W składzie widnieje 125 ml mleka, ale nie napisałaś na jakim etapie je dodać i jaką ma mieć temperaturę? Wspomniałaś tylko, żeby w odrobinie mleka rozpuścić sodę i sól, a co z resztą?
    Z góry dziękuję :)

    1. Kasia

      Poprawiłam opis wykonania ciasta na pierniki. Mam nadzieję, że teraz wszystko będzie dla Ciebie zrozumiałe. Pozdrawiam ;)

  2. Joanna

    Cześć, bardzo ciekawy jest Twój blog, interesująco piszesz o słodkościach, super że dzielisz się przepisami i ciekawostkami.
    Piekę często pierniki, ponieważ uczę się zdobienia lukrem królewskim w sposób artystyczny. Zainteresowała mnie informacja
    o wzmiance w książce z 1769r, czy możesz mi napisać gdzie można znaleźć te wiadomości historyczne? Będę bardzo wdzięczna.
    Pozdrawiam Cię serdecznie
    Joanna Kaglik

    1. Kasia

      Książka „The Experienced English Housekeeper” dostępna jest w Google Books. Przepis na lukier znajduje się przy instrukcji przygotowania tortu weselnego.

Dodaj komentarz