Nie licz na ekspresowy przepis na pierniki!
To receptura na prawdziwe pierniki staropolskie, które nabierają charakteru, dojrzewając jak dobry trunek. Czas na kulinarną podróż w czasie z aromatycznymi przyprawami w roli głównej.
SKŁADNIKI
- suszona żurawina - 100 g
- skórka pomarańczowa - 50 g
- migdały - 100 g
- orzechy laskowe - 100 g
- miód - 500 g
- miękkie masło - 250 g
- cukier - 440 g
- mielony cynamon - 2 łyżeczki
- świeży, starty imbir - 2 łyżeczki
- mielone goździki - 1/2 łyżeczki
- mielony kardamon - 1/2 łyżeczki
- czarny pieprz - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- mąka pszenna - 1,2 kg
- kakao - 1 łyżka
- jajka L - 3 szt.
- soda oczyszczona - 3 łyżeczki
- mleko - 125 ml
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
Żurawinę zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na 60 minut. Następnie posiekaj je z pozostałymi bakaliami.
W garnku umieść miód, masło i cukier. Podgrzewaj je powoli, stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie zdejmij garnek z palnika.
Do masy miodowej dodaj posiekane bakalie i przyprawy.
Do misy miksera przesiej mąkę pszenną z kakao. Następnie dodaj jajka, sodę oczyszczoną, mleko i jeszcze gorącą masę miodową z bakaliami i przyprawami. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
Ciasto na pierniki przełóż do dużej miski i owiń folią spożywczą. Folię ponakłuwaj w kilku miejscach, aby ciasto mogło "oddychać", a jednocześnie nie wyschło. Odstaw na ponad miesiąc do chłodnej spiżarni.
* ciasto podczas dojrzewania zmienia konsystencję z lepiej i luźnej, na zwięzłą i twardą.
WYKONANIE
Ciasto na pierniczki przynieś ze spiżarni. Jest ono zimne i twarde, dlatego pozostaw je na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Stolnicę posyp mąką i przygotuj foremki do wycinania pierniczków. Wyjmij z garnka porcję ciasta i rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm.
Z ciasta wykrawaj pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W pierniczkach wykonaj otwory, abyś mogła przeciągnąć przez nie po upieczeniu, sznurek.
Pierniki piecz w temperaturze 160-170 stopni C przez ok. 10-20 minut*. Pierniczki są gotowe gdy są twarde na brzegu i miękkie w środku.
* czas pieczenia zależy od wielkości i grubości pierników, a także od rodzaju piekarnika. Swoje pierniczki piekłam przez 20 minut w temp. 170 stopni.
Cześć. Dzięki za podzielenie się przepisem, zapowiada się fajnie. Mam pytanie odnośnie mleka. W składzie widnieje 125 ml mleka, ale nie napisałaś na jakim etapie je dodać i jaką ma mieć temperaturę? Wspomniałaś tylko, żeby w odrobinie mleka rozpuścić sodę i sól, a co z resztą?
Z góry dziękuję :)
Poprawiłam opis wykonania ciasta na pierniki. Mam nadzieję, że teraz wszystko będzie dla Ciebie zrozumiałe. Pozdrawiam ;)
Cześć, bardzo ciekawy jest Twój blog, interesująco piszesz o słodkościach, super że dzielisz się przepisami i ciekawostkami.
Piekę często pierniki, ponieważ uczę się zdobienia lukrem królewskim w sposób artystyczny. Zainteresowała mnie informacja
o wzmiance w książce z 1769r, czy możesz mi napisać gdzie można znaleźć te wiadomości historyczne? Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Joanna Kaglik
Książka „The Experienced English Housekeeper” dostępna jest w Google Books. Przepis na lukier znajduje się przy instrukcji przygotowania tortu weselnego.