Domowe pierniki to idealny prezent świąteczny dla rodziny i przyjaciół. Mam dla Was dzisiaj sprawdzony przepis na miękkie, ozdobione lukrem królewskim pierniki z ciasta dojrzewającego. Jak i kiedy przygotować ciasto piernikowe? Jak długo powinny leżakować? W jakiej temperaturze je upiec by nie były twarde? Jak je udekorować? I w końcu jak i jak długo można je przechowywać? Tego wszystkiego dowiesz się w dzisiejszym wpisie.
Zamarzyło mi się kiedyś wykonanie prawdziwych pierników. Takich co to zaczyna się je robić dwa miesiące wcześniej, z dodatkiem prawdziwego miodu i samodzielnie ugniecionych w moździerzu przypraw. Wyczyn iście karkołomny, po pierwsze dlatego, że złotą polską jesienią nie sposób jest myśleć o bożonarodzeniowych wypiekach, po drugie trzeba mieć szczęście do przepisu. Jako, że pamięć mam dobrą, aczkolwiek krótką o wcześniejszym przygotowaniu ciasta na pierniki rokrocznie przypominałam sobie za późno. Efektem tego były pierniki „ostatniej szansy”, takie z dodatkiem proszku do pieczenie, co to się zawsze udają … ale nie mnie.
*z tego względu nie podzielę się w tym miejscu przepisem na pyszne i szybkie w przygotowaniu pierniki, z których wykonaniem zdążysz jeszcze przed Świętami (jeśli dysponujesz takim przepisem, podziel się nim koniecznie w komentarzu pod wpisem).
Będzie przepis, ale długoterminowy.
W tym roku, gdzieś między wizytą na cmentarzu z okazji dnia Wszystkich Świętych, a popołudniową herbatą, moją siostrę olśniło i oznajmiła mi tonem nie znoszącym sprzeciwu: „Musimy zrobić ciasto na pierniki!”. Cóż było robić. Czym prędzej wyszperałyśmy przepis od znajomej znajomej, który dostałyśmy w ubiegłym roku i który „wychodzi na milion procent” (tak zapewniała). Żal było nie spróbować. Kilka dni później gotowe ciasto leżakowało już w chłodnej piwnicy i czekało na upieczenie. Nie taki diabeł straszny…
KIEDY PRZYGOTOWAĆ CIASTO NA PIERNIKI?
Ciasto na pierniki staropolskie (długo dojrzewające) należy przygotować co najmniej 6 tygodni przed planowanym pieczeniem.

PRZEPIS NA PIERNIKI STAROPOLSKIE
składniki
- 500g miodu
- 2 szklanki cukru
- 250g masła
- 1kg + 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka M
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125ml mleka
- 1 czubata łyżka kakao
bakalie
- 100g orzechów laskowych
- 100g migdałów
- 100g rodzynek
- 50g skórki pomarańczowej
przyprawy
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
do posmarowania przed pieczeniem
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE
Namoczone wcześniej rodzynki posiekaj razem z pozostałymi bakaliami. Do rondelka włóż masło, miód i cukier. Podgrzewaj je na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników, stale mieszając. Odstaw z gazu. Dodaj bakalie i przyprawy.
Do miski wrzuć przesianą mąkę, jaja, kakao, sól oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie zimnego mleka. Wymieszaj. Po chwili dodaj gorącą, miodową masę. Ponownie wymieszaj. Gdy masa jest już jednolita dodaj pozostałą mąkę i znów wymieszaj.
Ciasto przełóż do naczynia w którym będzie leżakowało. Owiń je folią spożywczą, a następnie ponakłówaj delikatnie, tak by ciasto oddychało, ale nie wyschło. Ciasto piernikowe odstaw na kilka tygodni w chłodne miejsce (do spiżarni, piwnicy, ewentualnie lodówki), aby dojrzewało. Po tym czasie powinno zmienić konsystencję z luźnego i lepkiego, na zwięzłą i twardą.
czekamy co najmniej 6 tygodni
Zimne ciasto pozostaw przez godzinę przed pieczeniem w temperaturze pokojowej, aby się nieco ogrzało.
Ciasto lekko podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 0,5cm. Za pomocą foremek, wykrawaj pierniczki. Tuż przed włożeniem pierników do piekarnika, posmaruj ich wierzch jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Pierniki piecz w temperaturze 160-170 st. przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pierniki powinny być twarde na brzegach i miękkie w środku.
Nasze pierniki zostały upieczone dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Ozdobione zostały za pomocą lukru królewskiego.
PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI
składniki
- 30 g białka
- 150g cukru
- 6 kropli soku z cytryny
przygotowanie
Przesiany cukier puder mieszamy z białkiem i sokiem z cytryny na bardzo niskich obrotach, przez 10 minut. Lukier powinien być gładki i lśniący. Jeśli jest za rzadki – dodaj cukier puder, jeśli za gęsty – sok z cytryny, wodę (po kropelce).
JAK UDEKOROWAĆ PIERNIKI LUKREM?
Najwygodniejszym sposobem ozdabiania pierników lukrem królewskim jest wykorzystanie do tego celu rękawa cukierniczego i specjalnych tylek (najlepiej Wilton nr 1). Z braku laku możesz wykonać zdobienia za pomocą samego rękawa cukierniczego na którego końcu zrobisz mały otwór.
JAK I JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ PIERNIKI?
Domowe pierniki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Może to być puszka, albo słoik. W takich warunkach mogą przebywać nawet 2-3 miesiące. Ale czy tak długo wytrzymają? Wątpię.

BONUS – ciekawostki o lukrze:
?Lukier wytwarzany jest w Polsce od początku XVIII wieku.
?Do barwienia lukru wykorzystywano: szafran (kolor żółty), sok z buraka (kolor czerwony), płatki chabru (kolor niebieski), sok ze szpinaku (kolor zielony).
?Wyróżniamy 3 główne rodzaje lukru: lukier królewski (na bazie cukru pudru i białka jaja kurzego), lukier cukierniczy (wyrabiany z cukru pudru i wody) oraz lukier plastyczny (wykonywany z cukru pudru, glukozy, żelatyny i wody).
?Nazwa ‘lukier królewski’ (ang. Royal Icing) po raz pierwszy została użyta w książce kucharskiej Elizabeth Raffald z 1769 r. Pierwotnie tego typu lukrem dekorowano torty weselne królewskiej rodziny.
?Wyróżniamy 4 typy lukru królewskiego: rzadki (o konsystencji miodu), średni (o konsystencji luźnego kremu), średni zagęszczony (o konsystencji stałej) oraz gęsty (o konsystencji pasty).
Jakiego rodzaju lukru używasz w swoich wypiekach??
Cześć, bardzo ciekawy jest Twój blog, interesująco piszesz o słodkościach, super że dzielisz się przepisami i ciekawostkami.
Piekę często pierniki, ponieważ uczę się zdobienia lukrem królewskim w sposób artystyczny. Zainteresowała mnie informacja
o wzmiance w książce z 1769r, czy możesz mi napisać gdzie można znaleźć te wiadomości historyczne? Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Joanna Kaglik
Książka „The Experienced English Housekeeper” dostępna jest w Google Books. Przepis na lukier znajduje się przy instrukcji przygotowania tortu weselnego.