Number Cake to efektowne ciasto okolicznościowe (tort), które składa się z dwóch lub trzech warstw kruchego ciasta, przełożonych kremem. Krem oddziela od siebie poszczególne warstw ciasta, a dzięki temu, że nakładamy go za pomocą okrągłej tylki cukierniczej, pełni on również funkcję ozdobną. Aby przełamać słodycz ciasta i kremu, wewnątrz tortu możemy umieścić odrobinę dżemu lub konfitury owocowej, jednak w taki sposób, aby nie była ona widoczna z zewnątrz. Do ozdobienia Number Cake można wykorzystać: bezy, makaroniki, ciasteczka, owoce, orzechy, pralinki, batoniki, a nawet kwiaty. Stylizacja zależy tylko i wyłącznie od naszego pomysłu, wybranej kolorystyki i dostępności elementów dekoracyjnych, np. sezonowych owoców.
http://inzyniercukiernik.pl/jak-wykonac-perfekcyjny-number-cake/Pierwsze tego typu desery zaprezentowała Adi Klinghofer i w krótkim czasie stały się trendem cukierniczym 2018 roku. Do dzisiaj popularność Number Cake nie spadła i często pojawia się on na rodzinnych uroczystościach.
AKADEMIA INŻYNIERA CUKIERNIKA: Jak wykonać perfekcyjny Number Cake?
Składniki Number Cake:
ciasto kruche:
- mąka pszenna – 420 g
- cukier – 140 g
- sól – 4 g
- jajko – 1 szt. rozm. M
- zimne masło – 280 g
krem śmietankowy:
- zimna śmietana 30% – 600 ml
- cukier puder – 60 g
- serek mascarpone – 500 g
dekoracja (do wyboru):
- owoce, np.: borówki, maliny, truskawki, porzeczki, jeżyny;
- słodycze, np.: ciasteczka Oreo, Maltesers, Snickers mini, Toffifee, makaroniki;
- zioła i kwiaty, np.: świeża mięta, rozmaryn, róże, goździki, fiołki;
PRZYGOTOWANIE Number Cake:
ciasto kruche
W misie miksera umieszczam 420 g mąki pszennej, 140 g cukru, 4 g soli, 1 jajko oraz 280 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. Miksuję do otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto dzielę na 4 równe części, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
Każdą z 4 części ciasta rozwałkowuję na odpowiedni wymiar i przenoszę na szerokie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Z ciasta wycinam wybrane cyfry, w dwóch egzemplarzach. Z pozostałego ciasta wycinam serduszka, które wykorzystam później do dekoracji tortu.
Ciasto piekę w temperaturze 170°C przez 10-15 minut, na złoty kolor.
krem śmietankowy
W schłodzonej w lodówce, metalowej misce ubijam 600 ml zimnej śmietanki 30%, na miękkie szczyty. Pod koniec ubijania dodaję 60 g przesianego cukru pudru. Następnie partiami dodaję 500 g serka mascarpone.
Gotowy krem przekładam do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.
składanie
Pierwszą warstwę cyfr układam na podkładzie i przyklejam je do niego za za pomocą odrobiny kremu, aby się nie przesuwał. Następnie na każdą nakładam krem. Na koniec ostrożnie układam drugą warstwę ciasta i ponownie aplikuję krem. Tak przygotowane ciasto wkładam na ok. 6 godzin do lodówki.
dekoracja
Number Cake dekoruję według własnego uznania ulubionymi owocami i słodyczami.
Number Cake gotowe.
Smacznego!
BONUS – na jakie torty panuje moda w 2020 roku:
- Naked Cake – od wielu lat modne są tzw. nagie torty. Ciasto wyróżnia się brakiem kremu po bokach, dzięki temu widoczne są jego poszczególne warstwy. Tort jest bogato zdobiony sezonowymi owocami oraz świeżymi kwiatami.
- Number/ Letter/ Monogram Cake – to personalizowane torty, które od lat królują na uroczystościach rodzinnych. Coraz częściej pojawiają się w formie całych wyrazów, kształtu pierścionka zaręczynowego, serca lub samolotu. Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne.
- Marmurkowe torty – charakteryzują się prostotą i minimalizmem. Tort zachwyca efektem marmuru w przepięknych odcieniach szarości, różu, błękitu czy zieleni. Efekt marmuru można uzyskać odpowiednio ugniatając różnokolorowe masy cukrowe lub wykonując dwukolorową polewę mirror glaze.
- Torty z falbankami – to romantyczny tort, bogato zdobiony formowanymi z masy cukrowej falbankami. Delikatne i zwiewne falbanki mogą być wykonywane w jednym kolorze lub tworzyć efekt ombre. Ciasto najczęściej dekorowane jest kulkami z masy cukrowej oraz świeżymi kwiatami.
- Torty geometryczne – torty te inspirowane są kołami, trójkątami, kwadratami i innymi wielokątami. Figury geometryczne pojawią się na powierzchni ciasta lub jako rzeźba 3D wykonana z temperowanej czekolady. Również całe torty mogą przyjmować geometryczną formę przez wykonywanie ich w odpowiednich silikonowych formach do ciast 3D.
Wypróbuj również przepis na Orfeusza