You are currently viewing Number Cake, czyli tort w kształcie liczby (cyfry)

Number Cake, czyli tort w kształcie liczby (cyfry)

Number Cake to efektowne ciasto okolicznościowe (tort), które składa się z dwóch lub trzech warstw kruchego ciasta, przełożonych kremem. Krem oddziela od siebie poszczególne warstw ciasta, a dzięki temu, że nakładamy go za pomocą okrągłej tylki cukierniczej, pełni on również funkcję ozdobną. Aby przełamać słodycz ciasta i kremu, wewnątrz tortu możemy umieścić odrobinę dżemu lub konfitury owocowej, jednak w taki sposób, aby nie była ona widoczna z zewnątrz. Do ozdobienia Number Cake można wykorzystać: bezy, makaroniki, ciasteczka, owoce, orzechy, pralinki, batoniki, a nawet kwiaty. Stylizacja zależy tylko i wyłącznie od naszego pomysłu, wybranej kolorystyki i dostępności elementów dekoracyjnych, np. sezonowych owoców.

http://inzyniercukiernik.pl/jak-wykonac-perfekcyjny-number-cake/Pierwsze tego typu desery zaprezentowała Adi Klinghofer i w krótkim czasie stały się trendem cukierniczym 2018 roku. Do dzisiaj popularność Number Cake nie spadła i często pojawia się on na rodzinnych uroczystościach.

AKADEMIA INŻYNIERA CUKIERNIKA: Jak wykonać perfekcyjny Number Cake?

Składniki Number Cake:

ciasto kruche:

  • mąka pszenna – 420 g
  • cukier – 140 g
  • sól – 4 g
  • jajko – 1 szt. rozm. M
  • zimne masło – 280 g

krem śmietankowy:

  • zimna śmietana 30% – 600 ml
  • cukier puder – 60 g
  • serek mascarpone – 500 g

dekoracja (do wyboru):

  • owoce, np.: borówki, maliny, truskawki, porzeczki, jeżyny;
  • słodycze, np.: ciasteczka Oreo, Maltesers, Snickers mini, Toffifee, makaroniki;
  • zioła i kwiaty, np.: świeża mięta, rozmaryn, róże, goździki, fiołki;

Number Cake tort w ksztalcie cyfry liczby

PRZYGOTOWANIE Number Cake:

ciasto kruche

W misie miksera umieszczam 420 g mąki pszennej, 140 g cukru, 4 g soli, 1 jajko oraz 280 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. Miksuję do otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto dzielę na 4 równe części, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.

Każdą z 4 części ciasta rozwałkowuję na odpowiedni wymiar i przenoszę na szerokie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Z ciasta wycinam wybrane cyfry, w dwóch egzemplarzach. Z pozostałego ciasta wycinam serduszka, które wykorzystam później do dekoracji tortu.

Ciasto piekę w temperaturze 170°C przez 10-15 minut, na złoty kolor.

krem śmietankowy

W schłodzonej w lodówce, metalowej misce ubijam 600 ml zimnej śmietanki 30%, na miękkie szczyty. Pod koniec ubijania dodaję 60 g przesianego cukru pudru. Następnie partiami dodaję 500 g serka mascarpone.

Gotowy krem przekładam do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.

składanie

Pierwszą warstwę cyfr układam na podkładzie i przyklejam je do niego za za pomocą odrobiny kremu, aby się nie przesuwał. Następnie na każdą nakładam krem. Na koniec ostrożnie układam drugą warstwę ciasta i ponownie aplikuję krem. Tak przygotowane ciasto wkładam na ok. 6 godzin do lodówki.

dekoracja

Number Cake dekoruję według własnego uznania ulubionymi owocami i słodyczami.

Number Cake gotowe.

Smacznego!

Number Cake na kruchym ciescie przepis

BONUS – na jakie torty panuje moda w 2020 roku:

  • Naked Cake – od wielu lat modne są tzw. nagie torty. Ciasto wyróżnia się brakiem kremu po bokach, dzięki temu widoczne są jego poszczególne warstwy. Tort jest bogato zdobiony sezonowymi owocami oraz świeżymi kwiatami.
  • Number/ Letter/ Monogram Cake – to personalizowane torty, które od lat królują na uroczystościach rodzinnych. Coraz częściej pojawiają się w formie całych wyrazów, kształtu pierścionka zaręczynowego, serca lub samolotu. Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne.
  • Marmurkowe torty – charakteryzują się prostotą i minimalizmem. Tort zachwyca efektem marmuru w przepięknych odcieniach szarości, różu, błękitu czy zieleni. Efekt marmuru można uzyskać odpowiednio ugniatając różnokolorowe masy cukrowe lub wykonując dwukolorową polewę mirror glaze.
  • Torty z falbankami – to romantyczny tort, bogato zdobiony formowanymi z masy cukrowej falbankami. Delikatne i zwiewne falbanki mogą być wykonywane w jednym kolorze lub tworzyć efekt ombre. Ciasto najczęściej dekorowane jest kulkami z masy cukrowej oraz świeżymi kwiatami.
  • Torty geometryczne – torty te inspirowane są kołami, trójkątami, kwadratami i innymi wielokątami. Figury geometryczne pojawią się na powierzchni ciasta lub jako rzeźba 3D wykonana z temperowanej czekolady. Również całe torty mogą przyjmować geometryczną formę przez wykonywanie ich w odpowiednich silikonowych formach do ciast 3D.

Wypróbuj również przepis na Orfeusza

Jeśli spodobał Ci się mój dzisiejszy przepis, daj temu wyraz w komentarzu pod tym wpisem lub na moim koncie na Instagramie lub na Facebooku

Dodaj komentarz