You are currently viewing Niewidzialna szarlotka (jabłecznik)

Niewidzialna szarlotka (jabłecznik)

  • Post author:
  • Post published:22 października 2021
  • Post comments:1 Komentarz

Niewidzialna szarlotka to wariant klasycznej szarlotki (a właściwie jabłecznika), składającej się prawie wyłącznie z owoców. Nazwa wzięła się stąd, że podczas pieczenia ciasto zostaje niemalże “wchłonięte” przez pokrojone na cienkie plasterki jabłka. W ten sposób otrzymujemy bogate w owoce, aromatyczne, a jednocześnie dietetyczne ciasto z jabłkami, które może stanowić pyszną przekąskę dla całej rodziny.

TRUDNOŚĆ: łatwe

PRZYGOTOWANIE: 160 min

ILOŚĆ: 6 porcji

KOSZT: tanie

 

SKŁADNIKI

  • jabłka – 450g
  • mleko lub sok pomarańczowy – 100 ml
  • domowy cukier waniliowy – 60 g (przepis na znajdziesz w e-booku “Jak to właściwie upiec?”)
  • proszek do pieczenia – 10 g
  • mąka – 80 g
  • masło – 20 g
  • jajka – 2 szt. (średnie)

do smarowania formy

  • masło
  • mąka

do posypania

  • cukier puder

 

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • rondelek
  • duża miska
  • trzepaczka
  • mandolina
  • tortownica o średnicy 18 cm lub forma kwadratowa o boku 20 cm

Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.

 

niewidzialna szarlotka jablecznik przepis

 

PRZYGOTOWANIE

Odmierzamy składniki w temperaturze pokojowej. Wybijamy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jabłka myjemy.

W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy je do ostudzenia. 

W dużej misce umieszczamy wybite jajka i cukier waniliowy. Łączymy je ręczną trzepaczką. Dodajemy chłodne masło, ponownie mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy w i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wlewamy mleko i łączymy wszystkie składniki na gładkie ciasto.

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, przekrajamy na pół i ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki. Przekładamy je do miski z przygotowanym wcześniej ciastem i dokładnie mieszamy łopatką. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Nakładamy do niej jabłka w cieście.

Niewidzialną szarlotkę pieczemy w temperaturze 180ºC (góra-dół) przez 40-45 minut, do czasu aż góra zacznie się rumienić.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy w foremce.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

PRZECHOWYWANIE

Niewidzialną szarlotkę możemy przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni.

 

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

  • domowy cukier waniliowy możesz zastąpić cukrem kryształem i miąższem z 1 wanilii
  • sok pomarańczowy możesz zastąpić taką samą ilością mleka
  • niewidzialna szarlotka smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno
  • do szarlotki warto jest wybrać jabłka, które nie rozpadną się w czasie pieczenia np. Szarą Renetę
  • laskę wanilii można zastąpić kieliszkiem rumu
  • jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.

 

NAUCZ SIĘ PIECZENIA OD PODSTAW!

Kup, przeczytaj i zastosuj metody cukiernicze, które opisałam w e-booku „Jak to właściwie upiec?”.

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz