Niewidzialna szarlotka to wariant klasycznej szarlotki (a właściwie jabłecznika), składającej się prawie wyłącznie z owoców. Nazwa wzięła się stąd, że podczas pieczenia ciasto zostaje niemalże “wchłonięte” przez pokrojone na cienkie plasterki jabłka. W ten sposób otrzymujemy bogate w owoce, aromatyczne, a jednocześnie dietetyczne ciasto z jabłkami, które może stanowić pyszną przekąskę dla całej rodziny.
TRUDNOŚĆ: łatwe
PRZYGOTOWANIE: 160 min
ILOŚĆ: 6 porcji
KOSZT: tanie
SKŁADNIKI
- jabłka – 450g
- mleko lub sok pomarańczowy – 100 ml
- domowy cukier waniliowy – 60 g (przepis na znajdziesz w e-booku “Jak to właściwie upiec?”)
- proszek do pieczenia – 10 g
- mąka – 80 g
- masło – 20 g
- jajka – 2 szt. (średnie)
do smarowania formy
- masło
- mąka
do posypania
- cukier puder
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- rondelek
- duża miska
- trzepaczka
- mandolina
- tortownica o średnicy 18 cm lub forma kwadratowa o boku 20 cm
Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.

PRZYGOTOWANIE
Odmierzamy składniki w temperaturze pokojowej. Wybijamy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jabłka myjemy.
W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy je do ostudzenia.
W dużej misce umieszczamy wybite jajka i cukier waniliowy. Łączymy je ręczną trzepaczką. Dodajemy chłodne masło, ponownie mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy w i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wlewamy mleko i łączymy wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, przekrajamy na pół i ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki. Przekładamy je do miski z przygotowanym wcześniej ciastem i dokładnie mieszamy łopatką. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Nakładamy do niej jabłka w cieście.
Niewidzialną szarlotkę pieczemy w temperaturze 180ºC (góra-dół) przez 40-45 minut, do czasu aż góra zacznie się rumienić.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy w foremce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
PRZECHOWYWANIE
Niewidzialną szarlotkę możemy przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
- domowy cukier waniliowy możesz zastąpić cukrem kryształem i miąższem z 1 wanilii
- sok pomarańczowy możesz zastąpić taką samą ilością mleka
- niewidzialna szarlotka smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno
- do szarlotki warto jest wybrać jabłka, które nie rozpadną się w czasie pieczenia np. Szarą Renetę
- laskę wanilii można zastąpić kieliszkiem rumu
- jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.
super wypiek!