Muszelki to idealne kruche ciasteczka do aromatycznej filiżanki popołudniowej kawy.
Perłę muszelki stanowi dżem. „Morskie diamenty” mogą mieć różne kolory – od białych i kremowych, po różowe i niebieskie aż do czarnych. Tak samo wnętrze ciasteczek może być pomarańczowe jak dżem brzoskwiniowy, czerwone – dżem truskawkowy czy granatowe – dżem porzeczkowy.
Muszelki można również wypełnić kremem czekoladowym, śmietankowym lub masłem orzechowym.
Oryginalnie muszelki zanurzone są do połowy w czekoladzie, ale te bez dodatku czekolady są równie pyszne.

SKŁADNIKI na Muszelki (10 szt.):
- budyń rodzinny śmietankowy – 64 g
- mąka – 240 g
- zimne masło – 192 g
- cukier puder – 2,5 łyżki
- dżem – 5 łyżeczek
Muszelki – PRZYGOTOWANIE:
W misce miksera łączę 64 g budyniu śmietankowego, 240 g mąki, 2,5 łyżki cukru pudru i 192 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę. Z ciasta formuję kulę i schładzam ją w lodówce przez ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni.
Formę do Magdalenek (na 20 sztuk) wypełniam ciastem budyniowym.
Ciasteczka piekę ok. 15 minut.
Gotowe ciasteczka odkładam do wystudzenia.
Na koniec ciastka przekładam dżemem, po pół łyżeczki na ciasteczko.
SMACZNEGO!
UWAGI: Muszelki można do połowy zanurzyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie.

BONUS – ciekawostki o muszelkach:
- Dawniej, mieszkańcy Wysp Salomona uważali, że zawieszony na dziobie łodzi sznur białych muszli pomagał odnaleźć drogę do domu.
- Wodzowie z wyspy Fidżi nosili naszyjnik z pomarańczowej muszli jako odpowiednik korony królewskiej.
- Japończycy wierzą, że muszla zawieszona przed wejściem do domu chroni przed pożarem.
- Niegdyś sądzono, że perły noszone przez człowieka zdrowego pięknie mienią się i odbijają światło, a podczas choroby zmieniają swoje zabarwienie i szarzeją.
- Istnieje przesąd, że pereł nie należy dawać jako prezentu ślubnego, ponieważ wróżą one nieszczęście Młodej Parze.