mus z bialej czekolady z borowkami

Mus z białej czekolady z borówkami

Mus z białej czekolady z borówkami to orzeźwiający deser, który idealnie sprawdzi się w upalne dni. Lekko kwaśny smak borówek świetnie łączy się ze słodyczą białej czekolady, a chrupiąca warstwa ciasteczkowa sprawia, że deser jest znakomicie skomponowany zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku.

Deser ten nie wymaga pieczenia i jest prosty w przygotowaniu. Jedynie przygotowanie musu z białej czekolady jest nieco czasochłonne, ale jej smak rekompensuje długi czas przygotowania. Jeżeli jednak masz natychmiastową ochotę na coś słodkiego możesz, zamiast musu, przygotować krem śmietankowy, zamieniając białą czekoladę na cukier puder. W takim wypadku wystarczy ubić zimną śmietankę, a następnie dodać do niej kolejno, łyżeczka po łyżeczce: cukier puder i serek mascarpone.

Jakie ciasta i desery są najlepsze na upalne dni?

Lato kojarzy mi się przede wszystkim z lodami, które dodają ochłody. Jednak kiedy temperatura otoczenia jest bardzo wysoka wolę przygotowywać w domu słodycze, które są mniej pracochłonne i mniej wrażliwe na skoki temperatury. Serniki na zimno, tarty bez pieczenia czy desery w pucharkach to proste i szybkie przepisy, które sprawią, że spędzam w kuchni znacznie mniej czasu i mam pewność, że efekt będzie równie smaczny.

Desery w pucharkach są bardzo proste w przygotowaniu i można tworzyć z nich rozmaite kompozycje, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Lato to najlepszy okres na wykonywanie deserów bazujących na sezonowych owocach, takich jak: truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki, agrest, wiśnie i śliwki. Owoce najlepiej komponują się z kremem na bazie bitej śmietany. Jednak jest ona bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Przed przystąpieniem do przygotowywania bitej śmietany należy się upewnić, czy śmietanka i ewentualny serek zostały dobrze schłodzone w lodówce. Metalową miskę i trzepaczkę należy umieścić na kilka minut w zamrażarce, dzięki temu masa pozostanie dłużej zimna. Warto bitą śmietanę ubijać tylko do momentu otrzymania miękkich szczytów (tzw. ubijanie na 2/3) i stabilizować serkiem śmietankowym bądź mascarpone. Przygotowany krem od razu wkładamy do lodówki i wyjmujemy bezpośrednio przed nałożeniem go do pucharków.

krem z bialej czekolady z borowkami

PRZEPIS NA MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI na mus z białej czekolady z borówkami:

  • kruche ciastka maślane – 160 g
  • śmietana 30% – 250 g
  • biała czekolada – 100 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • borówki – 250 g

PRZYGOTOWANIE musu z białej czekolady z borówkami:

W blenderze miksuję 160 g kruchych ciastek maślanych. Tak przygotowane ciasteczka wykładam do pucharków.

Przygotowanie musu z białej czekolady rozpoczynam od wykonania ganache. W tym celu do rondelka wlewam 250 g śmietanki 30%, zaś do miseczki drobno siekam 100 g białej czekolady. Śmietankę doprowadzam do wrzenia i natychmiast zalewam nią posiekaną czekoladę. Odstawiam na ok. 1-2 minuty, aż temperatury składników się wyrównają, a czekolada się rozpuści. Po tym czasie, łączę oba składniki za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowy ganache odkładam do całkowitego wystudzenia.

Ostudzony ganache z białej czekolady przelewam do misy miksera i ubijam do momentu otrzymania kremowej konsystencji. Na koniec dodaję partiami serek mascarpone. Gotowy krem przekładam do pucharków za pomocą łyżki. Tak przygotowane pucharki wkładam na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem dekoruję deser 250 g borówek.
Mus z białej czekolady z borówkami gotowy.
Smacznego!

deser z biala czekolada i borowkami

AKADEMIA PANI INŻ. CUKIERNIK – jak przygotować ganache, aby się nie zważył?

Ganache to połączenie czekolady i śmietanki. Jego przygotowanie polega na podgrzaniu śmietanki i zalaniu nią czekolady, a następnie połączeniu obu tych składników do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Aby otrzymać idealny ganach, należy trzymać się kilku zasad:

1. Kroimy czekoladę

Czekoladę należy drobno pokroić, na podobnej wielkości kawałki. Dzięki temu czekolada rozpuści się równomiernie. Do przygotowania ganache można użyć również groszków czekoladowych, jednak należy pamiętać o tym, że mogą one zawierać dodatkowe składniki pozwalające na zachowanie ich kształtu.

2. Doprowadzamy śmietankę do wrzenia

Należy pilnować, aby nie zagotować śmietanki. Jeżeli na jej powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, płyn należy od razu zdjąć z ognia i zalać nim rozdrobnioną czekoladę. Śmietankę można również podgrzać w mikrofalówce.

3. Odstawiamy czekoladową masę na 1-10 minut

Czekolada powinna być w całości zanurzona w gorącej śmietance. Podczas odstawienia masy, przed przystąpieniem do jej wymieszania, czekolada roztapia się pod wpływem ciepła śmietanki, a ogólna temperatura składników wyrównuje się do ok. 32 – 38°C. Jest to idealny zakres temperatur, w której tworzy się ganache.

4. Delikatnie łączymy ze sobą składniki ganache

Ganache łączymy za pomocą silikonowej szpatułki. Mieszanie śmietanki z roztopioną czekoladą rozpoczynamy od powolnych i delikatnych ruchów, w jednym kierunku. Następnie zwiększamy prędkość i mieszamy, do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

Wypróbuj również przepis na serniczki bananowe ze śliwkami

Jeśli spodobał Ci się mój dzisiejszy przepis, daj temu wyraz w komentarzu pod tym wpisem lub na moim koncie na Instagramie lub na Facebooku

Dodaj komentarz