Jak często słyszycie zdanie: „Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana”, a gdyby tak go zjeść to może wtedy nie trzeba będzie ryzykować? Proponuję spożyć go w postaci musu szampańskiego.
Zamierzam rozpocząć rok 2020 kieliszkiem z musem szampańskim. Żółtka, cukier, szampan i śmietana kremówka – prosty i efektowany, a w dodatku szybki w przygotowaniu deser. Pięknie udekorowany jest strzałem w dziesiątkiem i to bez strzelającego szampana.
A czy Wy dzisiejszej sylwestrowej nocy również zastąpicie tradycyjny kieliszek szampana, szampańskim deserem?
SKŁADNIKI na mus szampański:
- żelatyna – 10 g
- żółtka – 6 szt.
- cukier – 100 g
- wino musujące – 250 ml
- śmietana kremówka 36% – 500 ml

Mus szampański – PRZYGOTOWANIE:
masa jajeczna
Do kubka wsypuję 10 g żelatyny i zalewam zimną wodą, tylko do przykrycia.
Do dużej metalowej miski wkładam 6 żółtek i 100 g cukru. Umieszczam nad garnkiem z gotującą się wodą (w takiej ilości żeby zwierciadło wody nie dotykało miski).
Żółtka z cukrem ucieram w kąpieli wodnej do momentu powstania jasnej, puszystej masy.
Następnie do masy jajecznej powoli dolewam 250 ml wina musującego, cały czas miksując.
Miskę wyciągam z kąpieli wodnej.
Napęczniałą żelatynę podgrzewam kilka sekund w mikrofalówce żeby się rozpuściła, ale nie zagotowała. Następnie dodaję powoli do masy i łączę za pomocą szpatułki.
mus szampański
W misie miksera ubijam na sztywno 500 ml śmietany kremówki 36%.
Wołam kogoś zaufanego żeby pomógł wlewać cienką stróżką masę jajeczną do bitej śmietany. Za pomocą szpatułki powoli łączę wszystkie składniki.
Na koniec rozlewam wszystko do 6 dużych kieliszków i schładzam w lodówce przez min. 2 godziny.
Przed podaniem mus szampański dekoruję ulubionymi owocami.
SMACZNEGO!

BONUS – ciekawostki o szampanie:
- Kiedyś szampan nazywany był „winem diabła”, „diabelskim trunkiem” oraz „wystrzeliwaczem korków”, ponieważ gromadzący się w butelce dwutlenek węgla rozsadzał butelki. Co ciekawe, po pozostawieniu szampana w temperaturze pokojowej i zdjęciu mocowania korka może on wystrzelić z prędkością ok. 40 km/h.
- Po wymieszaniu się dwutlenku węgla z powietrzem, na końcu szyjki butelki zaczyna kondensować się zawarta w powietrzu woda. Miliony małych kropelek wody tworzą mgiełkę, która niektórym osobom przypomina dym. Zjawisko to można zaobserwować tylko wtedy, kiedy z butelki nie wylewa się szampan.
- Najdroższy szampan na świecie został wyprodukowany przez firmę Boërl & Kroff, a koszt trunku szacowana jest na 2 809 $/0,75 l alkoholu. Wino musujące sprzedawane jest w pudełku z lakierowanego drewna.
- Szampan może być wyprodukowany włącznie w Szampanii. Pozostałe wina musujące muszą nosić inne nazwy np. prosecco.
Czy mus nadaje się do przełożenia tortu?
Możliwe, że w torcie musowym udałoby się wykorzystać ten mus, ale nie testowałam takiego rozwiązania, więc nie mogę potwierdzić, że na 100% to wyjdzie.
Jest tez przedwojenny deser, gdzie do galaretki owocowej, kiedy zaczyna tężec, dodaje się szampana
Kiedy robiłam deser z szampana niestety szampan się rozwarstwil się w naczyniu po schlodzenu
Rozwarstwienie mogło powstać z powodu zbyt dużej różnicy temperatur przy wlewaniu masy jajecznej do bitej śmietany. Trzeba to robić naprawdę powoli.