You are currently viewing Mus szampański – przepis na imprezowy deser

Mus szampański – przepis na imprezowy deser

Jak często słyszycie zdanie: „Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana”, a gdyby tak go zjeść to może wtedy nie trzeba będzie ryzykować? Proponuję spożyć go w postaci musu szampańskiego.

Zamierzam rozpocząć rok 2020 kieliszkiem z musem szampańskim. Żółtka, cukier, szampan i śmietana kremówka – prosty i efektowany, a w dodatku szybki w przygotowaniu deser. Pięknie udekorowany jest strzałem w dziesiątkiem i to bez strzelającego szampana.

A czy Wy dzisiejszej sylwestrowej nocy również zastąpicie tradycyjny kieliszek szampana, szampańskim deserem?

SKŁADNIKI na mus szampański:

  • żelatyna – 10 g
  • żółtka – 6 szt.
  • cukier – 100 g
  • wino musujące – 250 ml
  • śmietana kremówka 36% – 500 ml
deser z szampanem

Mus szampański – PRZYGOTOWANIE:

masa jajeczna

Do kubka wsypuję 10 g żelatyny i zalewam zimną wodą, tylko do przykrycia.

Do dużej metalowej miski wkładam 6 żółtek i  100 g cukru. Umieszczam nad garnkiem z gotującą się wodą (w takiej ilości żeby zwierciadło wody nie dotykało miski).

Żółtka z cukrem ucieram w kąpieli wodnej do momentu powstania jasnej, puszystej masy.

Następnie do masy jajecznej powoli dolewam 250 ml wina musującego, cały czas miksując.

Miskę wyciągam z kąpieli wodnej.

Napęczniałą żelatynę podgrzewam kilka sekund w mikrofalówce żeby się rozpuściła, ale nie zagotowała. Następnie dodaję powoli do masy i łączę za pomocą szpatułki.

mus szampański

W misie miksera ubijam na sztywno 500 ml śmietany kremówki 36%.

Wołam kogoś zaufanego żeby pomógł wlewać cienką stróżką masę jajeczną do bitej śmietany. Za pomocą szpatułki powoli łączę wszystkie składniki.

Na koniec rozlewam wszystko do 6 dużych kieliszków i schładzam w lodówce przez min. 2 godziny.

Przed podaniem mus szampański dekoruję ulubionymi owocami.

SMACZNEGO!

deser z szampanem w kieliszkach

BONUS – ciekawostki o szampanie:

  • Kiedyś szampan nazywany był „winem diabła”, „diabelskim trunkiem” oraz „wystrzeliwaczem korków”, ponieważ gromadzący się w butelce dwutlenek węgla rozsadzał butelki. Co ciekawe, po pozostawieniu szampana w temperaturze pokojowej i zdjęciu mocowania korka może on wystrzelić z prędkością ok. 40 km/h.
  • Po wymieszaniu się dwutlenku węgla z powietrzem, na końcu szyjki butelki zaczyna kondensować się zawarta w powietrzu woda. Miliony małych kropelek wody tworzą mgiełkę, która niektórym osobom przypomina dym. Zjawisko to można zaobserwować tylko wtedy, kiedy z butelki nie wylewa się szampan.
  • Najdroższy szampan na świecie został wyprodukowany przez firmę Boërl & Kroff, a koszt trunku szacowana jest na 2 809 $/0,75 l alkoholu. Wino musujące sprzedawane jest w pudełku z lakierowanego drewna.
  • Szampan może być wyprodukowany włącznie w Szampanii. Pozostałe wina musujące muszą nosić inne nazwy np. prosecco.

Zajrzyj również na @inzyniercukiernik, po więcej przepisów na moje ciasta i desery, Kasia.

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Aga

    Jest tez przedwojenny deser, gdzie do galaretki owocowej, kiedy zaczyna tężec, dodaje się szampana

  2. Małgosia

    Kiedy robiłam deser z szampana niestety szampan się rozwarstwil się w naczyniu po schlodzenu

    1. Kasia

      Rozwarstwienie mogło powstać z powodu zbyt dużej różnicy temperatur przy wlewaniu masy jajecznej do bitej śmietany. Trzeba to robić naprawdę powoli.

Dodaj komentarz