Jeśli lubisz smak cynamonu i śliwek, koniecznie musisz spróbować cynamonowych muffinek z powidłami śliwkowymi. Ciepłe muffiny, podane ze szklanką zimnego mleka lub gorącej filiżanką kawy będą stanowiły idealny zestaw na drugie śniadanie lub podwieczorek.
SKŁADNIKI na muffinki cynamonowe z powidłami śliwkowymi:
suche
- mąka pszenna – 250g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cynamon – 1 łyżeczka
- cukier – 150g
- sól – szczypta
mokre
- maślanka – 250ml
- olej roślinny – 50g
- jajka – 1 sztuka
dodatkowo
- powidła śliwkowe

PRZYGOTOWANIE muffinek cynamonowych z powidłami śliwkowymi:
Formy do muffinek wykładam papilotkami (z podanych składników wychodzi 12 sztuk). Piekarnik rozgrzewam do temperatury 230ºC.
Do miski przesiewam 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. Następnie dodaję 150 g cukru, szczyptę soli i dokładnie mieszam.
W osobnej misce mieszam składniki mokre: 250 ml maślanki, 50 g oleju roślinnego i 1 jajko.
Na koniec dodaję suche składniki do mokrych i ostrożnie łączę je ze sobą za pomocą silikonowej szpatułki, tylko do połączenia składników.
Foremki do muffinek wypełniam ciastem do 2/3 wysokości. Do każdej z nich nakładam po 1 łyżeczce powideł śliwkowych i delikatnie mieszam za pomocą wykałaczki, kreśląc kształt ósemki.
Muffinki piekę przez 5 minut w temperaturze 230ºC (góra-dół, druga poziom). Następnie zmniejszam temperaturę do 200ºC i piekę przez ok. 10 minut do tzw. “suchego patyczka”. Patyczek po wyjęciu może być wilgotny od powideł, ale nie powinien być oblepiony ciastem. Po kilku minutach od wyjęcia muffinek z piekarnika, wyjmuję je z foremek i studzę na kratce.
Muffinki cynamonowe z powidłami śliwkowymi są gotowe.
Smacznego!

BONUS – ciekawostki o cynamonie:
- Cynamon otrzymujemy z wysuszonej kory cynamonowca. Wiecznie zielone drzewo cynamonowe może osiągać wysokość 10 m. Dwa najpopularniejsze rodzaje cynamonowca to: cejloński i wonny (inaczej: kasja).
- W Starożytnym Egipcie cynamon był cenniejszy niż złoto, podobnie jak dziś szafran. Używano go jako produktu spożywczego (do jedzenia i picia), a także jako środka balsamującego.
- Hiszpańscy naukowcy opracowali papierowe opakowanie nasączone olejkiem cynamonowym, który przedłuża świeżość chleba i innych wypieków nawet o 10 dni. Podczas badań zaszczepiono do świeżych chlebów pospolity gatunek pleśni. Następnie jeden chleb umieszczono w zwykłym opakowaniu papierowym, woskowanym, zaś drugi – w opakowaniu papierowym, woskowanym, nasączonym olejkiem cynamonowym. Po 3 dniach opakowanie zwierające olejek zahamowało 96% wzrostu pleśni, podczas gdy zwykły papier nie zapobiegł jej rozwojowi.
Wypróbuj również tartę rustykalną z jabłkami.