Muffinki z płynną niespodzianką w środku to raj dla czekoladoholików. Ekskluzywne, delikatne, puszyste, intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Deser idealnie sprawdza się podczas nadzwyczajnych okazji (m.in.: Dzień Kobiet/Dzień Chłopaka, Walentynki, urodziny, oświadczyny, rocznica) oraz sprawia, że każda chwila staje się wyjątkowa. Połączenie muffinek z lodami i ulubionymi owocami powoduje, że kubki smakowe zaczynają wariować i domagają się dodatkowej porcji tego pysznego deseru.

MUFFINKI Z PRALINAMI
SKŁADNIKI na muffinki z pralinami:
- mąka pszenna – 125 g
- kakao – 30 g
- proszek do pieczenia – 4 g
- gorzka czekolada – 100 g
- masło – 140 g
- jajka – 2 szt.
- żółtko – 1 szt.
- cukier puder – 100 g
- pralinki typu Lindor – 12 szt.
PRZYGOTOWANIE muffinek z pralinami:
Do miski przesiewam 125 g mąki pszennej, 30 g kakao i 4 g proszku do pieczenia.
W mikrofalówce rozpuszczam 100 g gorzkiej czekolady i 140 g masła. Czekoladę łączę z masłem i całość odstawiam do przestudzenia.
Do miski miksera wbijam 2 jajka i 1 żółtko. Jajka ucieram ze 100 g cukru pudru na jasną, puszystą masę. Następnie do masy jajowej dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodaję przesiane suche składniki.
Do silikonowych foremek nakładam za pomocą łyżki do lodów po 1 gałce ciasta czekoladowego. W każdej babeczce zanurzam po jednej pralince, tak aby była ona w całości zakryta ciastem. Ostatecznie otrzymuję 12 muffinek z pralinką.
Muffinki piekę przez ok. 6-7 minut w temperaturze 160ºC (termoobieg).
Gotowe, jeszcze gorące muffinki z pralinkami wyjmujemy z foremek i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kiedy muffinki nie będą już gorące, wystarczy podgrzać je przez 10 sekund w mikrofalówce, a następnie wyciągnąć z silikonowej foremki i podać. Dzięki temu zabiegowi mamy pewność, że środek będzie płynny.
Smacznego!
Propozycje podania
- Muffinki oprószamy cukrem pudrem lub kakao, a na górze układamy ulubione owoce: maliny, truskawki, wiśnie.
- Przygotowujemy sos czekoladowy ze śmietany 30% i czekolady w proporcji 1:1. Muffinki polewamy sosem, a na górze kładziemy gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych.
- Ze śmietany 30% i czekolady w proporcji 1,25:1 przygotowujemy krem czekoladowy, który następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim wierzch muffinek.

Wskazówki
Praliny możesz kilka godzin wcześniej umieścić w zamrażarce, aby podczas pieczenia rozpuściły się możliwie, jak najpóźniej. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz idealnie płynny środek.
Ciasto czekoladowe nakłóż do ½ wysokości foremki, aby po zanurzeniu w nim praliny, otrzymać wypełnienie do 2/3 wysokości. Ciasto czekoladowe zawiera proszek do pieczenia, dlatego podczas pieczenia muffinki uzyskają wymaganą wysokość. Jako, że deser podajemy odwrócony do góry nogami zależy nam na płaskiej górze, przed wyjęciem z formy.
Muffinki możesz również wykonać w małych kokilkach do zapiekania, o średnicy 11 cm. Przed nałożeniem ciasta, posmaruj kokilki masłem, aby po upieczeniu łatwiej wychodziły z formy. Do jednej kokilki mieszczą się 3 gałki ciasta czekoladowego, dlatego czas pieczenia wydłuż 3 krotnie tzn. muffinki piecz ok. 18-21 minut. Muffinki są gotowe kiedy wierzch będzie wypieczony i błyszczący.
Wypróbuj również przepis na muffinki bananowe z krówkami