Muffinki bananowe z krówkami na pierwszy rzut oka wyglądają zwyczajnie, a już po pierwszym kęsie zachwycają swoim smakiem.
Do przygotowania muffinek użyłam krówek z miękkim nadzieniem, dzięki którym słodkie wypieki zyskują ciągnący środek. Muffinki najlepiej zjeść tego samego dnia, ponieważ z czasem słodka niespodzianka staje się coraz twardsza i mniej ciągnąca.
SKŁADNIKI muffinek bananowych z krówkami:
suche
- mąka pszenna – 250g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cukier – 100g
mokre
- banany – 3 szt.
- jajka L – 2 szt.
- olej roślinny – 120ml
dodatkowo
- krówki – 12 szt.

PRZYGOTOWANIE muffinek bananowych z krówkami:
Formy do muffinek wykładam papilotkami (z podanego przepisu wychodzi 12 szt. muffinek). Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200ºC.
Do miski przesiewam 250 g mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodaję 100 g cukru i dokładnie mieszam.
W miseczce rozdrabniam za pomocą widelca 3 banany.
W osobnej misce mieszam składniki mokre: 2 jajka, 120 ml oleju roślinnego i rozdrobnione banany.
Dodaję suche składniki do mokrych i ostrożnie łączę je ze sobą za pomocą silikonowej szpatułki, tylko do połączenia składników.
Do każdej foremki wlewam 1 łyżkę ciasta. Następnie do środek każdej babeczki wkładam krówkę i wylewam ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Muffinki piekę przez 20 minut (góra-dół, drugi poziom), do tzw. „suchego patyczka”. Patyczek po wyjęciu może być wilgotny od krówek, ale nie powinien być oblepiony ciastem. Po kilku minutach od wyjęcia muffinek z piekarnika, wyjmuję je z foremek i studzę na kratce.
Muffinki bananowe z krówkami są gotowe.
Smacznego!

BONUS – ciekawostki o krówkach:
- Krówki wytwarza się z mleka, cukru i masła.
- Swoją nazwę zawdzięczają wizerunkowi krowy widniejącemu na papierkach w które są pakowane.
- Krówki swoją popularność zawdzięczają Feliksowi Pomorskiemu, który nauczył się je wykonywać od swojego wujka.
- Istnieją 3 rodzaje krówek wpisanych na Listę Polskich Produktów Tradycyjnych: krówka opatowska, krówka szczecinecka i krówka bełchatowska.
- Konsystencja krówek zależy od procesu ich wytwarzania i długości przechowywania. Świeża krówka jest całkowicie ciągnąca, dopiero z upływem czasu, dzięki krystalizacji cukru, powstaje jej krucha skórka.
Wypróbuj również kruche babeczki z frużeliną z czarnej porzeczki.