Za co lubię jesień?
- za tysiące ciepłych barw i odcieni, stanowiących doskonałą inspirację do tworzenia niesamowitych, klimatycznych zdjęć
- za szeleszczące pod nogami liście, które przyjemnie jest podrzucić do góry i patrzeć jak spadają z powrotem na ziemię
- za robienie z moją siostrzenicą ludzików z żołędzi i kasztanów
- za pomarańczowe owoce jarzębiny, które zjawiskowo prezentują się nie tylko na fotografiach
- za pyszną herbatę z miodem, cytryną, imbirem i goździkami
- za gorącą szarlotkę polaną płynną, gorzką czekoladą
- za śliwki pod każdą postacią…
Składniki potrzebne do przygotowania serniczków:
- odpestkowane śliwki węgierki – 650 g
- herbatniki kakaowe – 160 g⠀
- roztopione masło – 40 g
- twaróg delikatny, naturalny President- 500 g⠀
- śmietana kremówka 36% – 300 ml
- jajka rozmiar L – 3 szt.
- cukier – 50g
- mąka pszenna – 3 łyżki
- żelatyna – 3,5 łyżeczki

Przygotowanie:
pieczone śliwki
Do żaroodpornego naczynia wkładam 650 g odpestkowanych śliwek węgierek. Piekę w temp. 180 stopni przez 25 minut.
ciasteczkowy spód
W blenderze miksuję na mokry piasek 160 g herbatników kakaowych i 40 g roztopionego masła. Przygotowuję 2 formy metalowe do pieczenia muffinek (w sumie 24 sztuki), a następnie każde zagłębienie wypełniam spodem ciasteczkowym.
masa serowa
Piekarnik nagrzewam do temp. 150 stopni. Do misy miksera wkładam 500 g Twarogu Delikatnego naturalnego President, 250 ml śmietany kremówki 36%, 3 jajka rozm. L, ½ szkl. cukru i 3 łyżki mąki pszennej. Miksuję całość na do momentu połączenia. Nie miksuję zbyt długo żeby masa nie była napowietrzona.
Na ciasteczkowy spół wykładam masę serową. Całość piekę przez ok. 45 minut.
* Serniczki mogą mocno wyrosnąć w piekarniku i po wyciągnięciu opaść, ale to mi nie przeszkadza, ponieważ na górę i tak wykładam mus śliwkowy
mus śliwkowy
Do kubka wsypuję 3,5 łyżeczki żelatyny w proszku. Zalewam wodą tylko do jej przykrycia. Odstawiam całość na ok. 10 minut do napęcznienia.
Do blendera wkładam gorące, pieczone śliwki i 50 g cukru. Miksuję do uzyskania gładkiego purre. Następnie całość przecieram przez sito w celu usunięcia skórek ze śliwek. Do gorącego, przetartego purre śliwkowego dodaję napęczniałą żelatynę. Całość mieszam i odstawiam do wystudzenia.
W misie miksera ubijam 300 ml śmietany kremówki 36%. Następnie dodaję do bitej śmietany zimne, ale nie stężałe purre śliwkowe. Za pomocą szpatułki całość mieszam do momentu połączenia składników. Mus śliwkowy wykładam na wystudzone serniczki. Całość wkładam na min. 12 godzin do lodówki.
Przed podaniem mini serniczki ozdabiam świeżymi śliwkami.
SMACZNEGO!

BONUS – ciekawostki o jarzębinie, która posłużyła mi do dekoracji serniczków:
- W dawnych czasach wierzono, że jarzębina przynosi szczęście w miłości. Kobiety nosiły jarzębinowe korale i powierzały im najskrytsze myśli i oczekiwania miłosne. ⠀
- Dawniej, kiedy ludziom brakowało mąki, zastępowano ją startymi owocami jarzębiny. ⠀
- Jedna z legend o jarzębinie głosi, że jej owoce miały słodki smak, do czasu kiedy ludzie przestali ją pielęgnować. Drzewo się zemściło i od tamtej pory wydaje gorzkie i cierpkie w smaku owoce. ⠀
- Obecnie z jarzębiny wytwarza się m.in. dżemy, herbaty, soki, marmolady, ale również jest jednym ze składników niektórych polew czekoladowych. ⠀
- Należy pamiętać, że surowa jarzębina jest trująca i w związku z tym nie można jej spożywać! Nadaje się do jedzenia dopiero po specjalnej obróbce termicznej. ⠀