przepis na ciastka z dzemem migdalowe

Migdałowe ciastka z marmoladą

Wyciskane ze szprycy, migdałowe ciastka z marmoladą to idealny dodatek do kawy lub aromatycznej herbaty z cytryną.

Moje ciastka są w wersji z albuminą, czyli białkiem jaja kurzego w proszku. W Sycylii migdałowe ciastka wykonywane są z kandyzowanymi wiśniami Maraschino.

Ciasteczka najlepiej wykonać wieczorem, umieścić na noc w lodówce i rano upiec. 

 

TRUDNOŚĆ: łatwe

PRZYGOTOWANIE: 2 dni

ILOŚĆ: 24 szt.

KOSZT: średni

 

SKŁADNIKI

  • mąka migdałowa – 200 g
  • cukier puder – 200 g
  • albumina – 9 g
  • woda – 90 g
  • sok z cytryny / limonki – 10 ml
  • marmolada

 

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • blender z trzepaczką i wysokim pojemnikiem
  • duża miska
  • miseczki na odmierzone składniki
  • papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M)
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • silikonowa szpatułka
  • szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
  • szpatułka kątowa
  • waga kuchenna

Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.

 

PRZYGOTOWANIE

Do wysokiego pojemnika wsypujemy albuminę, zalewamy ją wodą i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy na ok. 40 minut.

Nawodnioną albuminę lekko ubijamy.

Do dużej miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier puder. Ucieramy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania, do momentu uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. 

Do masy maślanej dodajemy lekko ubite białko i szczyptę soli. Mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki.

Wkładamy rękaw cukierniczy z ciastem do lodówki na ok. 20 minut. 

Szeroką blachę np. z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wyciskamy ciasteczka o średnicy ok. 5 cm. Za pomocą łyżeczki wykonujemy na środku każdego ciastka małe wgłębienie, które następnie wypełniamy marmoladą. 

Blachę z ciastkami umieszczamy w lodówce na min. 6 h. Dzięki temu ciastka zachowają nadany kształt i nie będą płaskie.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC (góra-dół). 

Ciasteczka wyjmujemy z lodówki i od razu umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Dzięki temu ciastka zachowają nadany kształt i będą chrupiące z zewnątrz oraz miękkie w środku. Pieczemy przez ok. 14-16  minut. 

SMACZNEGO!

 

PRZECHOWYWANIE

Migdałowe ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 7 dni.

 

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

  • zamiast marmolady można użyć gęstego dżemu lub kandyzowanych wiśni,
  • zamiast albuminy, czyli białka w proszku można użyć świeżego białka jaja kurzego; 3 g albuminy + 30 g wody = 1 białku jaja kurzego,
  • aby urozmaicić smak ciastek można dodać do masy ulubione ekstrakty smakowe i zapachowe, skórkę z cytryny lub pomarańczy,
  • filmik pokazujący jak wykonać krok po kroku ciastka znajdziecie na moim kanale YouTube
  • jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.

 

NAUCZ SIĘ PIECZENIA OD PODSTAW!

Przeczytaj mojego e-booka „Jak to właściwie upiec?”.

Dodaj komentarz