Wyciskane ze szprycy, migdałowe ciastka z marmoladą to idealny dodatek do kawy lub aromatycznej herbaty z cytryną.
Moje ciastka są w wersji z albuminą, czyli białkiem jaja kurzego w proszku. W Sycylii migdałowe ciastka wykonywane są z kandyzowanymi wiśniami Maraschino.
Ciasteczka najlepiej wykonać wieczorem, umieścić na noc w lodówce i rano upiec.
TRUDNOŚĆ: łatwe
PRZYGOTOWANIE: 2 dni
ILOŚĆ: 24 szt.
KOSZT: średni
SKŁADNIKI
- mąka migdałowa – 200 g
- cukier puder – 200 g
- albumina – 9 g
- woda – 90 g
- sok z cytryny / limonki – 10 ml
- marmolada
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- blender z trzepaczką i wysokim pojemnikiem
- duża miska
- miseczki na odmierzone składniki
- papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M)
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- silikonowa szpatułka
- szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
- szpatułka kątowa
- waga kuchenna
Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.
PRZYGOTOWANIE
Do wysokiego pojemnika wsypujemy albuminę, zalewamy ją wodą i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy na ok. 40 minut.
Nawodnioną albuminę lekko ubijamy.
Do dużej miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier puder. Ucieramy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania, do momentu uzyskania jasnej i puszystej konsystencji.
Do masy maślanej dodajemy lekko ubite białko i szczyptę soli. Mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki.
Wkładamy rękaw cukierniczy z ciastem do lodówki na ok. 20 minut.
Szeroką blachę np. z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wyciskamy ciasteczka o średnicy ok. 5 cm. Za pomocą łyżeczki wykonujemy na środku każdego ciastka małe wgłębienie, które następnie wypełniamy marmoladą.
Blachę z ciastkami umieszczamy w lodówce na min. 6 h. Dzięki temu ciastka zachowają nadany kształt i nie będą płaskie.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC (góra-dół).
Ciasteczka wyjmujemy z lodówki i od razu umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Dzięki temu ciastka zachowają nadany kształt i będą chrupiące z zewnątrz oraz miękkie w środku. Pieczemy przez ok. 14-16 minut.
SMACZNEGO!
PRZECHOWYWANIE
Migdałowe ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 7 dni.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
- zamiast marmolady można użyć gęstego dżemu lub kandyzowanych wiśni,
- zamiast albuminy, czyli białka w proszku można użyć świeżego białka jaja kurzego; 3 g albuminy + 30 g wody = 1 białku jaja kurzego,
- aby urozmaicić smak ciastek można dodać do masy ulubione ekstrakty smakowe i zapachowe, skórkę z cytryny lub pomarańczy,
- filmik pokazujący jak wykonać krok po kroku ciastka znajdziecie na moim kanale YouTube
- jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.