mendiants czyli czekoladki z bakaliami

Mendiants, czyli krążki czekoladowe z bakaliami

Mendiants to francuskie słodycze, składające się z krążków ciemnej czekolady z dodatkiem suszonych lub kandyzowanych owoców oraz orzechów.

Nazwa “mendiant” pochodzi o łacińskiego słowa “żebranie”, zaś same czekoladki nawiązują prawdopodobnie do czterech zakonów żebraczych (żebraczych ponieważ złożyły śluby ubóstwa), a każdy z użytych do wykonania mendiants dodatków nawiązuje do koloru szat poszczególnych zakonów: rodzynki do dominikanów, orzechy laskowe do augustynów, suszone figi do franciszkanów, a migdały do karmelitów.

Zwyczajowo mendiants przygotowywano z okazji Świąt Bożego Narodzenia, z wyżej wymienionych składników, ale można je również wykonać według własnego uznania, z dowolnego rodzaju czekolady i ulubionych dodatków.

Po przepis na mendiants polecam sięgać zawsze wtedy, gdy potrzebujemy pomysłu na słodki, wyjątkowy prezent na ostatnią chwilę. Czekoladki te są szybkie w wykonaniu, a do tego wyglądają wykwintnie i elegancko.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania mendiants?

  • czekolada – gorzka lub mleczna, temperowana
  • ulubione dodatki – np.: suszone owoce, orzechy, płatki róży itd.

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania mendiants?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • sitko siatkowe
  • nóż
  • miska
  • szeroka blacha piekarnicza
  • papier do pieczenia
krazki czekoladowe z owocami suszonymi i orzechami diy

PRZEPIS NA MENDIANTS, CZYLI KRĄŻKI CZEKOLADOWE Z BAKALIAMI

Ilość porcji: 8

Trudność: ⚫⚪⚪

Czas przygotowania: 15 minut

Czas schładzania: ok. 3 godziny

SKŁADNIKI:

  • czekolada gorzka – 200g
  • dodatki: suszone lub kandyzowane owoce, orzechy, płatki róży itp.

PRZYGOTOWANIE:

W kąpieli wodnej lub mikrofalówce roztapiamy 150 g czekolady. Do roztopionej czekolady dodajemy 50 g posiekanej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dzięki temu czekolada pozostaje zatemperowana.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy czekoladowe krążki o średnicy ok. 8 cm. Na ich wierzchu układamy wybrane dodatki.

Mediants odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny.

mendiants czekolada z bakaliami diy

Przydatne wskazówki:

  • dodatki do Mendiants możemy wybrać z gotowej mieszanki mussli poprzez oddzielenie płatków owsianych od pozostałych składników owsianki
  • staramy się wykonać nie więcej niż 10-15 mendiants na raz, aby zdążyć z nałożeniem dodatków, nim czekolada zacznie twardnieć
  • gorzką czekoladę można zastąpić czekoladą mleczną, białą, a nawet różową
  • unikamy wstawiania czekoladowych krążków do lodówki, ponieważ czekolada może zmienić kolor i zacząć się „pocić” po wyjęciu jej z lodówki

Jak podawać?

Tradycyjne mendiants stanowią jeden z trzynastu deserów podawanych podczas prowansalskiej wieczerzy wigilijnej. Natomiast elegancko zapakowane, czekoladowe krążki z ulubionymi dodatkami, mogą stanowić piękny i do tego własnoręcznie wykonany prezent na każdą okazję.

Jak przechowywać?

Czekoladowe krążki z bakaliami przechowujemy w chłodnym miejscu (nie w lodówce),  z dala od zapachów i wilgoci, najlepiej w szczelnym pojemniku, do 1-2 tygodni. 

Wypróbujcie również inne przepisy z czekoladą

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku oraz dodajcie hasztag #czekoladowyluty. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz