Mendiants to francuskie słodycze, składające się z krążków ciemnej czekolady z dodatkiem suszonych lub kandyzowanych owoców oraz orzechów.
Nazwa “mendiant” pochodzi o łacińskiego słowa “żebranie”, zaś same czekoladki nawiązują prawdopodobnie do czterech zakonów żebraczych (żebraczych ponieważ złożyły śluby ubóstwa), a każdy z użytych do wykonania mendiants dodatków nawiązuje do koloru szat poszczególnych zakonów: rodzynki do dominikanów, orzechy laskowe do augustynów, suszone figi do franciszkanów, a migdały do karmelitów.
Zwyczajowo mendiants przygotowywano z okazji Świąt Bożego Narodzenia, z wyżej wymienionych składników, ale można je również wykonać według własnego uznania, z dowolnego rodzaju czekolady i ulubionych dodatków.
Po przepis na mendiants polecam sięgać zawsze wtedy, gdy potrzebujemy pomysłu na słodki, wyjątkowy prezent na ostatnią chwilę. Czekoladki te są szybkie w wykonaniu, a do tego wyglądają wykwintnie i elegancko.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania mendiants?
- czekolada – gorzka lub mleczna, temperowana
- ulubione dodatki – np.: suszone owoce, orzechy, płatki róży itd.
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania mendiants?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- sitko siatkowe
- nóż
- miska
- szeroka blacha piekarnicza
- papier do pieczenia

PRZEPIS NA MENDIANTS, CZYLI KRĄŻKI CZEKOLADOWE Z BAKALIAMI
Ilość porcji: 8
Trudność: ⚫⚪⚪
Czas przygotowania: 15 minut
Czas schładzania: ok. 3 godziny
SKŁADNIKI:
- czekolada gorzka – 200g
- dodatki: suszone lub kandyzowane owoce, orzechy, płatki róży itp.
PRZYGOTOWANIE:
W kąpieli wodnej lub mikrofalówce roztapiamy 150 g czekolady. Do roztopionej czekolady dodajemy 50 g posiekanej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dzięki temu czekolada pozostaje zatemperowana.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy czekoladowe krążki o średnicy ok. 8 cm. Na ich wierzchu układamy wybrane dodatki.
Mediants odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny.

Przydatne wskazówki:
- dodatki do Mendiants możemy wybrać z gotowej mieszanki mussli poprzez oddzielenie płatków owsianych od pozostałych składników owsianki
- staramy się wykonać nie więcej niż 10-15 mendiants na raz, aby zdążyć z nałożeniem dodatków, nim czekolada zacznie twardnieć
- gorzką czekoladę można zastąpić czekoladą mleczną, białą, a nawet różową
- unikamy wstawiania czekoladowych krążków do lodówki, ponieważ czekolada może zmienić kolor i zacząć się „pocić” po wyjęciu jej z lodówki
Jak podawać?
Tradycyjne mendiants stanowią jeden z trzynastu deserów podawanych podczas prowansalskiej wieczerzy wigilijnej. Natomiast elegancko zapakowane, czekoladowe krążki z ulubionymi dodatkami, mogą stanowić piękny i do tego własnoręcznie wykonany prezent na każdą okazję.
Jak przechowywać?
Czekoladowe krążki z bakaliami przechowujemy w chłodnym miejscu (nie w lodówce), z dala od zapachów i wilgoci, najlepiej w szczelnym pojemniku, do 1-2 tygodni.
Wypróbujcie również inne przepisy z czekoladą