You are currently viewing Maślane ciastka z marmoladą

Maślane ciastka z marmoladą

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka z oczkiem z marmolady i polewą czekoladową.


TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
90 minut
ILOŚĆ
35 sztuk
KOSZT
tanie

SKŁADNIKI

CIASTKA
  • mąka pszenna - 300 g
  • skrobia ziemniaczana - 100 g
  • masło - 200 g
  • cukier biały, kryształ - 100 g
  • żółtka, rozm. L - 2 szt.
  • śmietana 18% - 60 g
DODATKOWO
  • marmolada
  • gorzka czekolada

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • duża miska
  • miseczki na odmierzone składniki
  • papier do pieczenia
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • silikonowa szpatułka
  • szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
  • waga kuchenna

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier. Ucieramy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania przez ok. 5 minut, na jasną i puszystą konsystencję.

Do masy dodajemy na przemian suche (mąka pszenna, skrobia ziemniaczana)  i mokre składniki (żółtka, śmietana 18%). Miksujemy do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. 

Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC (góra-dół). 

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i robimy wgłębienia za pomocą kciuka. Do wgłębienia nakładamy marmoladę. W taki sposób postępuję z pozostałymi ciasteczkami.

Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 18 minut, do momentu lekkiego ich zarumienienia. Ciasteczka studzimy na metalowej kratce.

PRZECHOWYWANIE

Maślane ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 7 dni.

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

01

Zamiast marmolady można użyć gęstego dżemu lub kremu czekoladowego.

02

Aby urozmaicić smak ciastek można dodać do masy ulubione ekstrakty smakowe i zapachowe, skórkę z cytryny lub pomarańczy.

03

Filmik pokazujący jak wykonać krok po kroku ciastka znajdziecie na moim kanale YouTube.

04

Filmik pokazujący jak składać tartaletki znajdziecie na moich profilach na Instagramie, TikToku i YouTube.

05

Jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.


Chcesz zaskoczyć swoje dzieci deserem z niespodzianką?

Koniecznie przygotuj dla nich babeczki z żelatynowymi kulami, którymi wystarczy potrząsnąć, by wysypały się z nich słodkie mini pianki marhmallow. Jak je przygotować krok po kroku dowiesz się z mojego e-booka "Efektowne słodycze… z posypkami, lukrem i watą cukrową".

efektowne slodycze kule zelatynowe e-book

Dodaj komentarz