You are currently viewing Maślane ciastka z marmoladą

Maślane ciastka z marmoladą

Maślane ciastka z marmoladą i polewą czekoladą to mini wypieki, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasteczka zawierają skrobię ziemniaczaną, żółtka i śmietanę 18%, które dodają im kruchości. 

Ciastka można również wykonać w maszynie do ciastek. Nie polecam jednak przeciskać masy przez rękaw cukierniczy z dużą tylką, gdyż niepowodzenie jest gwarantowane. 

 

TRUDNOŚĆ: łatwe

PRZYGOTOWANIE: 90 minut

ILOŚĆ: 35 szt.

KOSZT: tanie

 

SKŁADNIKI

ciastka

  • mąka pszenna – 300 g
  • skrobia ziemniaczana – 100 g
  • masło – 200 g
  • cukier biały, kryształ – 100 g
  • żółtka, rozm. L – 2 szt.
  • śmietana 18% – 60 g

dodatkowo

  • marmolada
  • gorzka czekolada

 

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • duża miska
  • miseczki na odmierzone składniki
  • papier do pieczenia
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • silikonowa szpatułka
  • szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
  • waga kuchenna

Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier. Ucieramy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania przez ok. 5 minut, na jasną i puszystą konsystencję.

Do masy dodajemy na przemian suche (mąka pszenna, skrobia ziemniaczana)  i mokre składniki (żółtka, śmietana 18%). Miksujemy do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. 

Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC (góra-dół). 

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i robimy wgłębienia za pomocą kciuka. Do wgłębienia nakładamy marmoladę. W taki sposób postępuję z pozostałymi ciasteczkami.

Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 18 minut, do momentu lekkiego ich zarumienienia. Ciasteczka studzimy na metalowej kratce.

Na koniec ciastka dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

SMACZNEGO!

 

PRZECHOWYWANIE

Maślane ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 7 dni.

 

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

  • zamiast marmolady można użyć gęstego dżemu lub kremu czekoladowego,
  • aby urozmaicić smak ciastek można dodać do masy ulubione ekstrakty smakowe i zapachowe, skórkę z cytryny lub pomarańczy,
  • filmik pokazujący jak wykonać krok po kroku ciastka znajdziecie na moim kanale YouTube
  • jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.

 

NAUCZ SIĘ PIECZENIA OD PODSTAW!

Przeczytaj mojego e-booka „Jak to właściwie upiec?”.

 

Dodaj komentarz