Kule Mozata to rodzaj czekoladek wymyślonych w 1890 roku, w Salzburgu. Powstały one dla upamiętnienia setnej rocznicy śmierci, tego słynnego kompozytora, w miejscu jego urodzenia. Składają się one z pistacjowego wnętrza pokrytego warstwą kakaowo-marcepanową, następnie marcepanową i na końcu ciemną czekoladą.
Przygotowałam dla Was przepis na kule Mozarta w wersji cake pops.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania kul Mozarta?
- pasta pistacjowa – 100% zmielonych prażonych pistacji
- pistacje – łuskane, zmielone, bez soli, prażone
- masa marcepanowa – domowa lub gotowa, bez dodatków
- kakao – w proszku
- czekolada – gorzka, temperowana
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania przepisu?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- opcjonalnie: patyczki

PRZEPIS NA KULE MOZARTA W WERSJI CAKE POPS
Ilość porcji: 10 sztuk
Trudność:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas schładzania: 3 godziny
SKŁADNIKI:
- pasta pistacjowa – 50 g
- zmielone pistacje łuskane – 50 g
- masa marcepanowa – 300 g
- kakao – 20 g
- czekolada gorzka – 100g
PRZYGOTOWANIE:
W pierwszej miseczce łączymy pastę pistacjową i zmielone pistacje łuskane. W drugiej miseczce łączymy 100 g masy marcepanowej i kakao. W trzeciej miseczce umieszczamy pozostałą część masy marcepanowej.
Każdą masę dzielimy na 10 równych części i tworzymy z nich kulki.
Kule Mozarta tworzymy w taki sposób, aby w środku zamknięta była warstwa pistacjowa, następnie kakaowa i na końcu marcepanowa.
W kąpieli wodnej lub mikrofalówce roztapiamy czekoladę. Gotowe kulki zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Schładzamy w lodówce przez ok. 3 godziny.

Wypróbujcie również inne przepisy z czekoladą