kule mozarta cake pops czekoladki

Kule Mozarta w wersji cake cops

Kule Mozata to rodzaj czekoladek wymyślonych w 1890 roku, w Salzburgu. Powstały one dla upamiętnienia setnej rocznicy śmierci, tego słynnego kompozytora, w miejscu jego urodzenia. Składają się one z pistacjowego wnętrza pokrytego warstwą kakaowo-marcepanową, następnie marcepanową i na końcu ciemną czekoladą.

Przygotowałam dla Was przepis na kule Mozarta w wersji cake pops.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania kul Mozarta?

  • pasta pistacjowa – 100% zmielonych prażonych pistacji
  • pistacje – łuskane, zmielone, bez soli, prażone
  • masa marcepanowa – domowa lub gotowa, bez dodatków
  • kakao – w proszku
  • czekolada – gorzka, temperowana

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania przepisu?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • opcjonalnie: patyczki
pistacje marcepan czekolada przepis

PRZEPIS NA KULE MOZARTA W WERSJI CAKE POPS

Ilość porcji: 10 sztuk

Trudność: ⚫⚪⚪

Czas przygotowania: 60 minut

Czas schładzania: 3 godziny

SKŁADNIKI:

  • pasta pistacjowa – 50 g
  • zmielone pistacje łuskane – 50 g
  • masa marcepanowa – 300 g
  • kakao – 20 g
  • czekolada gorzka – 100g

PRZYGOTOWANIE:

W pierwszej miseczce łączymy pastę pistacjową i zmielone pistacje łuskane. W drugiej miseczce łączymy 100 g masy marcepanowej i kakao. W trzeciej miseczce umieszczamy pozostałą część masy marcepanowej.

Każdą masę dzielimy na 10 równych części i tworzymy z nich kulki.

Kule Mozarta tworzymy w taki sposób, aby w środku zamknięta była warstwa pistacjowa, następnie kakaowa i na końcu marcepanowa.

W kąpieli wodnej lub mikrofalówce roztapiamy czekoladę. Gotowe kulki zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Schładzamy w lodówce przez ok. 3 godziny. 

ciasto na patyku przepis cake pops

Wypróbujcie również inne przepisy z czekoladą

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku oraz dodajcie hasztag #czekoladowyluty. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz