kruche ciastka z bezą i dżemem przepis

Kruche ciastka z bezami sułtańskimi i dżemem z czarnych porzeczek

Propozycja przygotowania kruchych ciastek ze słodkimi bezami sułtańskimi, wypełnionymi kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i opalaną bezą.


TRUDNOŚĆ
średniotrudne
CZAS PRZYGOTOWANIA
180 minut
ILOŚĆ
12 sztuk
KOSZT
średniodrogie
(wymaga dodatkowego sprzętu)

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE
  • mąka pszenna - 225 g
  • zimne masło - 150 g
  • cukier puder - 75 g
bezy sułtańskie
  • albumina - 6 g
  • woda - 60 g
  • cukier - 96 g
DODATKOWO
  • dżem z czarnej porzeczki

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • duża miska
  • miseczki na odmierzone składniki
  • palnik kuchenny, gazowy
  • papier do pieczenia
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • rękaw cukierniczy zakończony okrągłą tylką
  • rękaw cukierniczy zakończony tylką rosyjską z otworem (3,8 x 4,1 cm)
  • shaker
  • siekacz do ciasta kruchego
  • silikonowa szpatułka
  • szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
  • waga kuchenna
  • wykrawacz do ciastek o średnicy 5 cm

PRZYGOTOWANIE

kruche ciasto

Mąkę siekamy z zimnym masłem na kruszonkę, używając siekacza do ciasta kruchego. Dodajemy cukier puder i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę bezową.

masa bezowa

Do shakera wsypujemy albuminę, zalewamy ją wodą i wstrząsamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy na ok. 40 minut.

Nawodnioną albuminę przelewamy do dużej miski lekko ubijamy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania. Następnie stopniowo dodajemy łyżka po łyżce cukier. Ubijamy do momentu uzyskania lśniącej i sztywnej bezy.

⅔ masy bezowej przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką rosyjską z otworem.

Pozostałą masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką i odkładamy do późniejszego wykorzystania.

formowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC (góra-dół).

Papier do pieczenia przyklejamy do szerokiej blachy np. z wyposażenia piekarnika za pomocą masy bezowej, żeby nie ruszał się podczas pieczenia ciastek.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy ok. 5 cm. Ciasta przekładamy na szeroką blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzchu każdego ciastka formujemy bezy sułtańskie.

Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10-20 minut. Im dłużej będą pieczone ciastka tym bardziej chrupiąca będzie beza, ale również uzyska intensywniejszy brązowy kolor. Gotowe ciastka odstawiamy do wystudzenia.

składanie

Ciastka wypełniamy w środku dżemem z czarnej porzeczki. Na wierzchu nakładamy pozostałą bezę i delikatnie podpalamy ją za pomocą palnika kuchennego, gazowego.

PRZECHOWYWANIE

Ciastka przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, do 2 dni.

kruche ciastka z bezą i dżemem przepis

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

01

Zamiast dżemu z czarnej porzeczki można użyć innego ulubionego, kwaśnego dżemu lub lemon curd.

02

Filmik instruktażowy pokazujący jak wykonać krok po kroku te ciastka, znajdziecie na moich profilach na Instagramie, TikToku i YouTube.

03

Jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.


Szukasz przepisu na deser z dzieciństwa?

Koniecznie przygotuj ekspresowe rurki z kremem i kolorową posypką. Ten przepis, oraz wiele innych, znajdziesz w moim e-booku "Efektowne słodycze...

z posypkami, lukrem i watą cukrową".

Dodaj komentarz