najlepsze kremówki cytrynowe ciasto francuskie

Kremówki cytrynowe

Kremówki cytrynowe to dwie warstwy ciasta francuskiego przełożone cytrynowym creme diplomate

i kremem śmietankowym.


TRUDNOŚĆ
średniotrudne
CZAS PRZYGOTOWANIA
60 min. + 6 h tężenia
ILOŚĆ
12 porcji
KOSZT
tanie

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • duża miska
  • miseczki na odmierzone składniki
  • regulowany rant cukierniczy
  • rękaw cukierniczy z ozdobną tylką
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • rondelek
  • silikonowa szpatułka
  • sitko siatkowe
  • szeroka blacha np.: z wyposażenia piekarnika – 2 szt.
  • tarka do cytrusów
  • trzepaczka
  • waga kuchenna

SKŁADNIKI

CYTRYNOWY
CREME DIPLOMATE
  • żółtka jajka, rozmiar L – 4 szt.
  • cukier – 100 g
  • skrobia kukurydziana – 30 g
  • mleko – 250 ml
  • cytryna – 1 szt.
  • śmietana 30% – 250 ml
KREM ŚMIETANKOWY
  • śmietana 30% – 250 ml
  • mascarpone – 250 g
  • cukier puder – 50 g
DODATKOWO
  • ciasto francuskie (w rulonie)- 1 opakowanie
oryginalny przepis na kremówki cytrynowe

PRZYGOTOWANIE

  1. W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem. Następnie dodaj kolejno skrobię kukurydzianą, skórkę z cytryny i 30 ml soku z cytryny, łącząc wszystko  za pomocą trzepaczki.
  2. W tym samym czasie wlej mleko do rondelk i doprowadź do wrzenia.
  3. Cienkim strumieniem wlewaj do masy jajecznej gorące mleko, cały czas energicznie mieszając, aby żółtko się nie ścięło. 
  4. Masę przelej z powrotem do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu. 
  5. Gotowy krem przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą w kontakcie. Odłóż do całkowitego wystudzenia.
  6. Rozwiń na blacie ciasto francuskie. Podziel je na pół. Jedną połowę przełóż w całości na szeroką blachę do pieczenia. Drugą połowę przełóż na drugą szeroką blachę do pieczenia i pokrój na 12 części. 
  7. Ciasto piecz przez ok. 10-15 minut do zarumienieniem, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 
  8. Kiedy cytrynowy creme patissiere będzie zimny. Ubij w dużej misce śmietanę 30% na konsystencję tzw. ¾.
  9. Połącz cytrynowy creme patissiere z bitą śmietaną tworząc cytrynowy creme diplomate.
  10. Do regulowanego rantu cukierniczego włóż ciasto francuskie w 1 części i dopasuj formę. 
  11. Na wierzch ciasta wyłóż cytrynowy creme diplomate i wyrównaj za pomocą metalowej szpatułki. Całość włóż do lodówki.
  12. Do dużej miski włóż schłodzoną śmietanę 30%, zimny serek mascarpone i przesiany cukier puder. Ubij na sztywno, za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania. 
  13. Krem śmietankowy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
  14. Krem śmietankowy nałóż na cytrynowy creme diplomate.
  15. Na krem śmietankowy nałóż 12 szt. ciasta francuskiego. 
  16. Ciasto schłodź w lodówce przez ok. 6 godzin.

PRZECHOWYWANIE

Ciasto przechowujemy w lodówce, w szczelnie przykrytej tortownicy, do 2-3 dni.


Filmik instruktażowy, jak przygotować kremówki cytrynowe znajdziesz na moich kanałach na Instagramie, TikToku, YouTube i Pintereście


Czy wiesz jak przygotować romantyczne śniadanie do łóżka?

Jak zaserwować śniadanie do łóżka?

Jak, kilkoma elementami, nadać śniadaniu do łóżka odświętnego charakteru?

Czym zaskoczyć ukochaną osobę?

Wszystkiego dowiesz się z artykułu „Jak przygotować śniadanie do łóżka?”

romantyczne sniadanie do lozka diy

Dodaj komentarz