Kremówki cytrynowe to dwie warstwy ciasta francuskiego przełożone cytrynowym creme diplomate
i kremem śmietankowym.
TRUDNOŚĆ
średniotrudne
CZAS PRZYGOTOWANIA
60 min. + 6 h tężenia
ILOŚĆ
12 porcji
KOSZT
tanie
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- duża miska
- miseczki na odmierzone składniki
- regulowany rant cukierniczy
- rękaw cukierniczy z ozdobną tylką
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- rondelek
- silikonowa szpatułka
- sitko siatkowe
- szeroka blacha np.: z wyposażenia piekarnika – 2 szt.
- tarka do cytrusów
- trzepaczka
- waga kuchenna
SKŁADNIKI
CYTRYNOWY
CREME DIPLOMATE
- żółtka jajka, rozmiar L – 4 szt.
- cukier – 100 g
- skrobia kukurydziana – 30 g
- mleko – 250 ml
- cytryna – 1 szt.
- śmietana 30% – 250 ml
KREM ŚMIETANKOWY
- śmietana 30% – 250 ml
- mascarpone – 250 g
- cukier puder – 50 g
DODATKOWO
- ciasto francuskie (w rulonie)- 1 opakowanie

PRZYGOTOWANIE
- W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem. Następnie dodaj kolejno skrobię kukurydzianą, skórkę z cytryny i 30 ml soku z cytryny, łącząc wszystko za pomocą trzepaczki.
- W tym samym czasie wlej mleko do rondelk i doprowadź do wrzenia.
- Cienkim strumieniem wlewaj do masy jajecznej gorące mleko, cały czas energicznie mieszając, aby żółtko się nie ścięło.
- Masę przelej z powrotem do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
- Gotowy krem przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą w kontakcie. Odłóż do całkowitego wystudzenia.
- Rozwiń na blacie ciasto francuskie. Podziel je na pół. Jedną połowę przełóż w całości na szeroką blachę do pieczenia. Drugą połowę przełóż na drugą szeroką blachę do pieczenia i pokrój na 12 części.
- Ciasto piecz przez ok. 10-15 minut do zarumienieniem, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Kiedy cytrynowy creme patissiere będzie zimny. Ubij w dużej misce śmietanę 30% na konsystencję tzw. ¾.
- Połącz cytrynowy creme patissiere z bitą śmietaną tworząc cytrynowy creme diplomate.
- Do regulowanego rantu cukierniczego włóż ciasto francuskie w 1 części i dopasuj formę.
- Na wierzch ciasta wyłóż cytrynowy creme diplomate i wyrównaj za pomocą metalowej szpatułki. Całość włóż do lodówki.
- Do dużej miski włóż schłodzoną śmietanę 30%, zimny serek mascarpone i przesiany cukier puder. Ubij na sztywno, za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania.
- Krem śmietankowy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
- Krem śmietankowy nałóż na cytrynowy creme diplomate.
- Na krem śmietankowy nałóż 12 szt. ciasta francuskiego.
- Ciasto schłodź w lodówce przez ok. 6 godzin.
PRZECHOWYWANIE
Ciasto przechowujemy w lodówce, w szczelnie przykrytej tortownicy, do 2-3 dni.
Filmik instruktażowy, jak przygotować kremówki cytrynowe znajdziesz na moich kanałach na Instagramie, TikToku, YouTube i Pintereście
Czy wiesz jak przygotować romantyczne śniadanie do łóżka?
Jak zaserwować śniadanie do łóżka?
Jak, kilkoma elementami, nadać śniadaniu do łóżka odświętnego charakteru?
Czym zaskoczyć ukochaną osobę?
Wszystkiego dowiesz się z artykułu „Jak przygotować śniadanie do łóżka?”
