You are currently viewing Kostka porzeczkowa

Kostka porzeczkowa

Kostka porzeczkowa należy do moich ulubionych ciast, głównie z tego względu, że stanowi idealne połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Porzeczki kojarzą mi się ze słońcem i wakacjami. W cieście występują w formie dżemu porzeczkowego, dzięki czemu można rozkoszować się smakiem lata o każdej porze roku.

SKŁADNIKI kostki porzeczkowej:

kakaowy biszkopt genueński

  • jajka – 3 szt.
  • masło – 20 g
  • cukier – 75 g
  • mąka pszenna – 60 g
  • kakao – 25 g

masa twarogowa

  • twaróg – 500 g
  • masło – 250 g
  • cukier puder – 3 łyżki

krem śmietankowy

  • śmietana 30% – 250 ml⠀
  • cukier puder – 3 łyżki
  • serek President – 200 g
przepis na kostkę porzeczkową

Kostka porzeczkowa – PRZYGOTOWANIE

kakaowy biszkopt genueński

W mikrofalówce roztapiam 20 g masła.

Do metalowej miski wbijam 3 jajka i ubijam je w kąpieli wodnej. Następnie dodaję do ubitych jajek 75 g cukru i ponownie ubijam całość na najwyższych obrotach miksera przez ok. 15-20 min. Zmniejszam obroty i dodaję roztopione, ostudzone masło i miksuję tylko do połączenia składników.

W dwóch turach dodaję do masy przesiane 60 g mąki pszennej i 25 g kakao, delikatnie łącząc składniki za pomocą szpatułki.

Formę o wym. 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam gotową masę. Biszkopt piekę ok. 35-40 min. w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt wyjmuję od razu z piekarnika i upuszczam na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawiam całość do wystudzenia.

masa twarogowa

W maszynce mielę dwukrotnie 500 g twarogu*.

Do misy miksera wkładam zmielony twaróg i 250 g miękkiego masła. Miksuję wszystko do połączenia składników. Na koniec dodaję 3 łyżki cukru pudru i ucieram na gładką masę.

krem śmietankowy

Ubijam bitą śmietanę z 250 ml śmietany 30% i 3 łyżek cukru pudru. Zmniejszam obroty i do ubitej śmietany dodaję łyżeczka po łyżeczce 250 g twarogu śmietankowego w kostce.

Biszkopt nasączam 50 ml herbaty owocowej.

Na nasączony biszkopt wykładam kolejno 140 g dżemu z czarnej porzeczki, masę twarogową oraz krem śmietankowy. Wierzch ciasta posypuję 100 g startej gorzkiej czekolady.

Ciasto odstawiam do lodówki na min. 6 godzin, najlepiej na całą noc.

Kostka porzeczkowa gotowa.

Smacznego!

przepis na ciasto z porzeczkami

PATENT INŻYNIER CUKIERNIK:

Jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia mięsa w której możesz zmielić twaróg, możesz użyć serka śmietankowego w kostce lub przecisnąć twaróg kilkukrotnie przez praskę do ziemniaków.

BONUS – ciekawostki o porzeczkach

  • Pierwsze wzmianki o porzeczkach pojawiły się w XV wieku w Niemczech. Stosowano je jako lek na gorączkę oraz na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Znanych jest 150 gatunków porzeczki rosnących dziko na całym świecie, z czego 6 – w Polsce (np.: porzeczkoagrest, porzeczka zwyczajna, porzeczka czarna).
  • Porzeczka wykorzystywana jest nie tylko w kuchni i medycynie, ale również w kosmetyce. Dawniej z czerwonej porzeczki robiono maseczki w celu usunięcia piegów, nadaniu skórze elastyczności oraz wyregulowania wydzielania sebum.
  • W Polsce nazwa ‘porzeczka’ pochodzi od miejsc występowania rośliny. Lubi ona rosnąć ‘po rzece’, czyli nad brzegami potoków i rzek. Francuzi nazywają czarną porzeczkę ‘cassis’, a Anglicy ‘black currant’ – stąd nazwy popularnych win i napojów bezalkoholowych. Natomiast w Rosji stosuje się określenie ‘smorodina czernaja’ nawiązująca do drażniącego zapachu owoców. Zaś w Niemczech przyjęto nazwę ‘Johannisbeere’ z uwagi na to, że owoce dojrzewają na Świętego Jana.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie lub na Facebooku

Dodaj komentarz