ciasto kostka hiszpańska na talerzyku

Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska składa się z czekoladowego biszkoptu, przełożonego powidłami śliwkowymi oraz maślanym kremem czekoladowym z dodatkiem alkoholu i pokruszonych bez. Całość udekorowałam kawową, bitą śmietaną i startą czekoladą

Ciasto jest dość czasochłonne, ze względu na konieczność wcześniejszego przygotowania bez. Jednak warto wykonać kostkę hiszpańską, aby móc rozkoszować się jej wyjątkowym smakiem.

Bezy to nieodłączny składnik kostki hiszpańskiej.

Zazwyczaj nie robię tortów bezowych czy ciast z dodatkiem bezików, z uwagi na to, że są one dla mnie za słodkie. Tym razem stwierdziłam, że zrobię wyjątek i miło się zaskoczyłam. Kostka hiszpańska nie jest ani za słodka, ani zbyt wytrawna. Słodkie beziki świetnie kontrastują z gorzką kawą naturalną i kwaskowymi powidłami śliwkowymi.

ciasto kostka hiszpańska z łyżeczką

PRZEPIS NA BEZY DO KOSTKI HISZPAŃSKIEJ

Składniki potrzebne do wykonania bez:

  • białka jaj – 4 szt.
  • szczypta soli
  • cukier – 240 g

Przygotowanie:

Do miski miksera wkładam 4 białka, w temp. pokojowej i rozpoczynam ubijanie trzepaczką do białek. Po chwili do białek dodaję szczyptę soli i kontynuuję ubijanie na wysokich obrotach miksera. Białka ubijam do momentu powstania gęstej, sztywnej piany. Uważam, żeby nie „przebić” białek tzn. nie doprowadzić do momentu aż białka zaczną tworzyć obłoczki, a na dnie miski zacznie gromadzić się płyn.⠀

Do ubitej piany stopniowo, łyżka po łyżce, dodaję 240 g białego cukru. Po każdej łyżce cukru zwiększam na chwilę maksymalnie obroty miksera. Po dodaniu całego cukru otrzymuję gęstą, sztywną i lśniącą masę bezową.⠀

Blachę wykładam papierem do pieczenia.

Piankę bezową przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blachę beziki. Staram się żeby bezy miały podobną wielkość, ale nie staram się robić idealnego kształtu z uwagi na to, że i tak będę je później kruszyła. Między bezami pozostawiam odstępy, ponieważ podczas pieczenia trochę urosną. Bezy piekę ok. 45 – 60 min (w zależności od wielkości bez) w temp. 140 stopni (z termoobiegiem).

*Jeżeli podczas pieczenia bez zaczynają robić się beżowe to należy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia.

kostka hiszpańska flatlay

KOSTKA HISZPAŃSKA – PRZEPIS

Pozostałe składniki potrzebne do wykonania kostki hiszpańskiej:

biszkopt czekoladowy

  • mąka pszenna, tortowa – 90 g
  • kakao – 35 g
  • jajka (żółtka i białka osobno) – 4 szt.
  • szczypta soli
  • cukier biały – 100 g

krem czekoladowy

  • mleko – 180 ml
  • gorzka czekolada – 350 g
  • masło – 350 g
  • cukier – 1 łyżka
  • wiśniówka – 2 łyżki
  • kawa naturalna, mielona – 3 łyżki

dodatkowo

  • woda – 125 ml
  • wiśniówka – 3 łyżki
  • powidła śliwkowe – 3/4 słoiczka
  • śmietana 30% – 900 ml
  • cukier puder – 3 łyżki
  • gorzka czekolada – 50 g

Przygotowanie kostki hiszpańskiej:

biszkopt czekoladowy

Do miski przesiewam i łączę 90 g mąki pszennej tortowej i 35 g kakao.

Do miski miksera wkładam 4 białka, w temp. pokojowej i rozpoczynam ubijanie trzepaczką do białek. Po chwili do białek dodaję szczyptę soli i kontynuuję ubijanie na wysokich obrotach miksera. Białka ubijam do momentu powstania gęstej, sztywnej piany. Uważam żeby nie „przebić” białek tzn. nie doprowadzić do momentu aż białka zaczną grupować się w obłoczki, a nie dnie miski zacznie gromadzić się płyn. Do ubitej piany stopniowo łyżka po łyżce dodaję 100 g białego cukru. Po każdej łyżce cukru zwiększam na chwilę maksymalnie obroty miksera. Następnie dodaję 4 żółtka i ponownie ubijam na wysokich obrotach. Na koniec dodaję suche składniki w 3 partiach, po każdej partii delikatnie mieszając całość szpatułką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wykładam do formy (28x36cm) i wyrównuję. Piekę w temp. 175 stopni przez ok. 20-25 min.

krem czekoladowy

W garnuszku zagotowuję 180 ml mleka i ściągam z ognia. Do gorącego mleka dodaję 350 g gorzkiej czekolady, połamanej w kostki i odstawiam na 2 minuty (żeby mleko i czekolada wyrównały swoje temperatury). Mieszam całość, aż do momentu rozpuszczenia się całkowicie czekolady. Studzę całość do temp. pokojowej z zachowaniem płynnej konsystencji sosu.

W misie miksera ucieram na jasną i puszystą pianę 350 g masła i 1 łyżkę cukru. Następnie dodaję 2 łyżki wiśniówki, 3 łyżki kawy naturalnej, zmielonej i ponownie ucieram. Sos czekoladowy wlewam dla masy maślanej, cały czas ją ucierając. Na koniec dodaję pokruszone bezy (na które przepis podałam powyżej).

złożenie ciasta

Wystudzony biszkopt pozostawiam w formie i nasączam 125 ml wody z 3 łyżkami wiśniówki. Następnie nasączony biszkopt pokrywam warstwą ¾ słoiczka powideł śliwkowych. Na wierz wykładałam przygotowany krem czekoladowy i wyrównuję. Całość wkładam do lodówki i schładzam min. 3-4 godziny, a najlepiej całą noc. W misce ubijam bitą śmietanę z 900 ml śmietany 30% i 3 łyżkami cukru pudru. Bitą śmietanę wykładam na krem czekoladowy i wyrównuję. Na koniec posypuję wszystko startą na tarce, gorzką czekoladą.

Kostka hiszpańska gotowa.

SMACZNEGO!

Zajrzyj również na konto @inzyniercukiernik, po więcej przepisów na moje ciasta i desery, Kasia.

Dodaj komentarz