Kokosanki to ciastka na bazie bezy i wiórków kokosowych. Kokosanki można formować bezpośrednio na blasze za pomocą łyżki lub jak w moim przypadku, wypełniając masą kokosową foremki do ciastek. Ciastka warto udekorować białą czekoladą.
Kokosanki są świetnym sposobem na wykorzystanie białek jaj. Białka jaj można również zastąpić nawodnioną albuminą.
TRUDNOŚĆ: łatwe
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
ILOŚĆ: 21 szt.
KOSZT: tanie
SKŁADNIKI
ciastka
- białka jaj, rozm. L – 2 szt.
- cukier biały, kryształ – 100 g
- wiórki kokosowe – 160 g
- masło – 30 g
- budyń waniliowy – 1 op. (35 g)
dodatkowo
- biała czekolada
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- duża miska
- foremka do ciastek w kształcie serca
- miseczki na odmierzone składniki
- papier do pieczenia
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- silikonowa szpatułka
- szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
- waga kuchenna
Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.
PRZYGOTOWANIE
W mikrofalówce lub kąpieli wodnej roztapiamy masło.
Do dużej miski wlewamy białka i lekko ubijamy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, nie przerywając ubijania, do momentu powstania gęstej, lśniącej bezy.
W miseczce łączymy wiórki kokosowe z płynnym masłem.
Do ubitej bezy dodajemy budyń waniliowy i mieszamy delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe z masłem i ponownie mieszamy tylko do połączenia składników.
Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC (góra-dół).
Na blasze kładziemy foremkę do ciastka w kształcie serca i wypełniamy ją do ⅔ wysokości masą kokosową. Wyrównujemy, a następnie jedną ręką trzymamy papier do pieczenia, a drugą delikatnym, powolnym ruchem ku górze podnosimy foremkę. Dzięki temu kokosanka będzie miała kształt serca. Analogicznie postępujemy z pozostałymi ciastkami, pozostawiając między nimi dość duże odstępu (max. 12 szt. na jedną szeroką blachę).
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut, do momentu lekkiego ich zarumienienia. Ciasteczka studzimy na metalowej kratce.
Na koniec ciastka dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą.
SMACZNEGO!
PRZECHOWYWANIE
Kokosanki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 7 dni.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
- jeśli ciastka będą zbyt twarde można dodać mniej budyniu waniliowego lub krócej piec,
- zamiast budyniu waniliowego można użyć budyniu śmietankowego,
- zamiast białej czekolady można użyć czekoladowy mlecznej, deserowej, gorzkiej lub rubinowej; dla miłośników czekolady polecam zanurzyć min. połowę ciastka w płynnej czekoladzie,
- filmik pokazujący jak wykonać krok po kroku ciastka znajdziecie na moim kanale YouTube
- jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.
