przepis na kokosanki z biala czekolada

Kokosanki z białą czekoladą

Kokosanki to ciastka na bazie bezy i wiórków kokosowych. Kokosanki można formować bezpośrednio na blasze za pomocą łyżki lub jak w moim przypadku, wypełniając masą kokosową foremki do ciastek. Ciastka warto udekorować białą czekoladą.

Kokosanki są świetnym sposobem na wykorzystanie białek jaj. Białka jaj można również zastąpić nawodnioną albuminą.

 

TRUDNOŚĆ: łatwe

PRZYGOTOWANIE: 60 minut

ILOŚĆ: 21 szt.

KOSZT: tanie

 

SKŁADNIKI

ciastka

  • białka jaj, rozm. L – 2 szt.
  • cukier biały, kryształ – 100 g
  • wiórki kokosowe – 160 g
  • masło – 30 g
  • budyń waniliowy – 1 op. (35 g)

dodatkowo

  • biała czekolada

 

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • duża miska
  • foremka do ciastek w kształcie serca
  • miseczki na odmierzone składniki
  • papier do pieczenia
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • silikonowa szpatułka
  • szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
  • waga kuchenna

Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki. 

 

PRZYGOTOWANIE

W mikrofalówce lub kąpieli wodnej roztapiamy masło. 

Do dużej miski wlewamy białka i lekko ubijamy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, nie przerywając ubijania, do momentu powstania gęstej, lśniącej bezy.

W miseczce łączymy wiórki kokosowe z płynnym masłem. 

Do ubitej bezy dodajemy budyń waniliowy i mieszamy delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe z masłem i ponownie mieszamy tylko do połączenia składników.

Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC (góra-dół). 

Na blasze kładziemy foremkę do ciastka w kształcie serca i wypełniamy ją do ⅔ wysokości masą kokosową. Wyrównujemy, a następnie jedną ręką trzymamy papier do pieczenia, a drugą delikatnym, powolnym ruchem ku górze podnosimy foremkę. Dzięki temu kokosanka będzie miała kształt serca. Analogicznie postępujemy z pozostałymi ciastkami, pozostawiając między nimi dość duże odstępu (max. 12 szt. na jedną szeroką blachę).

Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut, do momentu lekkiego ich zarumienienia. Ciasteczka studzimy na metalowej kratce.

Na koniec ciastka dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą.

SMACZNEGO!

 

PRZECHOWYWANIE

Kokosanki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 7 dni.

 

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

  • jeśli ciastka będą zbyt twarde można dodać mniej budyniu waniliowego lub krócej piec,
  • zamiast budyniu waniliowego można użyć budyniu śmietankowego,
  • zamiast białej czekolady można użyć czekoladowy mlecznej, deserowej, gorzkiej lub rubinowej; dla miłośników czekolady polecam zanurzyć min. połowę ciastka w płynnej czekoladzie, 
  • filmik pokazujący jak wykonać krok po kroku ciastka  znajdziecie na moim kanale YouTube
  • jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.

 

ciastka kokosowe przepis na kokosanki

NAUCZ SIĘ PRZYGOTOWYWAĆ EFEKTOWNE SŁODYCZE!

Przeczytaj mojego e-booka „Efektowne słodycze… z posypkami, lukrem i watą cukrową”.

Dodaj komentarz