przepis na kokosanki z biala czekolada

Kokosanki z białą czekoladą

Ciastka na bazie bezy i wiórków kokosowych, które można formować bezpośrednio na blasze za pomocą łyżki lub jak w moim przypadku, wypełniając masą kokosową foremki do ciastek.


TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
60 minut
ILOŚĆ
21 sztuk
KOSZT
tanie

SKŁADNIKI

CIASTKA
  • białka jaj, rozm. L - 2 szt.
  • cukier biały, kryształ - 100 g
  • wiórki kokosowe - 160 g
  • masło - 30 g
  • budyń waniliowy - 1 op. (35 g)
DODATKOWO
  • biała czekolada

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • duża miska
  • foremka do ciastek w kształcie serca
  • miseczki na odmierzone składniki
  • papier do pieczenia
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • silikonowa szpatułka
  • szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
  • waga kuchenna
ciastka kokosowe przepis na kokosanki

PRZYGOTOWANIE

W mikrofalówce lub kąpieli wodnej roztapiamy masło. 

Do dużej miski wlewamy białka i lekko ubijamy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, nie przerywając ubijania, do momentu powstania gęstej, lśniącej bezy.

W miseczce łączymy wiórki kokosowe z płynnym masłem. 

Do ubitej bezy dodajemy budyń waniliowy i mieszamy delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe z masłem i ponownie mieszamy tylko do połączenia składników.

Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC (góra-dół). 

Na blasze kładziemy foremkę do ciastka w kształcie serca i wypełniamy ją do ⅔ wysokości masą kokosową. Wyrównujemy, a następnie jedną ręką trzymamy papier do pieczenia, a drugą delikatnym, powolnym ruchem ku górze podnosimy foremkę. Dzięki temu kokosanka będzie miała kształt serca. Analogicznie postępujemy z pozostałymi ciastkami, pozostawiając między nimi dość duże odstępu (max. 12 szt. na jedną szeroką blachę).

Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut, do momentu lekkiego ich zarumienienia. Ciasteczka studzimy na metalowej kratce.

Na koniec ciastka dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą.

PRZECHOWYWANIE

Kokosanki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 7 dni.

przepis na kokosanki z biala czekolada

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

01

Jeśli ciastka będą zbyt twarde można dodać mniej budyniu waniliowego lub krócej piec.

02

Zamiast budyniu waniliowego można użyć budyniu śmietankowego.

03

Zamiast białej czekolady można użyć czekoladowy mlecznej, deserowej, gorzkiej lub rubinowej; dla miłośników czekolady polecam zanurzyć min. połowę ciastka w płynnej czekoladzie.

04

Filmik pokazujący jak składać tartaletki znajdziecie na moich profilach na Instagramie, TikToku i YouTube.

05

Filmik pokazujący jak wykonać krok po kroku ciastka  znajdziecie na moim kanale YouTube.

06

Jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.


Chcesz zaskoczyć swoje dzieci deserem z niespodzianką?

Koniecznie przygotuj dla nich babeczki z żelatynowymi kulami, którymi wystarczy potrząsnąć, by wysypały się z nich słodkie mini pianki marhmallow. Jak je przygotować krok po kroku dowiesz się z mojego e-booka "Efektowne słodycze... z posypkami, lukrem i watą cukrową".

efektowne slodycze kule zelatynowe e-book

Dodaj komentarz