Kilimandżaro to góra o wysokości 5895 m n.p.m. leżąca w Tanzanii przy granicy z Kenią. W skład Kili wchodzą 3 szczyty będące pozostałością po trzech wulkanach:
– Mawenzi – 5150 m n.p.m.
– szczyt Uhuru – 5895 m n.p.m.
– Shira – 3940 m n.p.m.
Wyprawa na ciasto Kilimandżaro zapadnie w pamięci każdemu, kto się odważy zdobyć ten niezwykły wierzchołek. Kilimadżaro zabierze Cię w zróżnicowany świat smaków – od gorących tropików, po arktyczne zimno.
Przepis na ciasto Kilimandżaro
SKŁADNIKI na ciasto Kilimandżaro:
biszkopt genueński kakaowy (Mawenzi)
- gorąca woda – 3 szklanki
- zimna woda – 1,5 szklanki
- jajka – 6 szt.
- masło – 40 g
- cukier – 150 g
- mąka pszenna – 120 g
- kakao – 50 g
masa jabłkowa (Uhuru)
- jabłka – 1 kg
- masło – 1 łyżka
- galaretka pomarańczowa/brzoskwiniowa – 1 szt.
krem serowo-maślany
- twarożek śmietankowy np. Philadelphia – 225 g
- masło – 113 g
- śmietana 30% – 2 łyżki
- szczypta soli
- sok z cytryny – ½ łyżeczki
- cukier puder – 6 łyżek
polewa
- gorzka czekolada – 200 g
nasączenie
- herbata z róży

PRZYGOTOWANIE ciasta Kilimandżaro:
biszkopt genueński kakaowy
Do miski wlewam 3 szklanki wrzątku i 1,5 szklanki zimnej wody. Dzięki temu otrzymuję temperaturę ok.60 stopni. Następnie wkładam do wody 6 jaj. Ogrzewam przez ok.30 min., co jakiś czas dolewając gorącą wodę.
Metalową miskę przed ubiciem jajek zalewam wrzątkiem i zostawiam na 5 min.
W mikrofalówce roztapiam 40 g masła.
Metalową miskę wycieram do sucha i wbijam do niej całe jajka. Następnie dodaję do nich 150 g cukru i ubijam całość na najwyższych obrotach miksera przez ok. 15-20 min. Zmniejszam obroty i dodaję roztopione, ostudzone masło i miksuję tylko do połączenia składników.
W osobnej misce łączę 120 g mąki pszennej i 50 g kakao.
W dwóch turach dodaję do masy jajecznej suche składniki i delikatnie łączę całość za pomocą szpatułki.
Formę o śr. 24x24cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam gotową masę. Biszkopt piekę ok. 35-40 min. w temperaturze 165 stopni do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmuję od razu z piekarnika i upuszczam na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawiam całość do wystudzenia. Kiedy biszkopt będzie zimny kroję go na 2 blaty.
masa jabłkowa
Obieram 1 kg jabłek i ścieram je na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła i dodaję jabłka. Chwilę smażę. Następnie dodaję 1 galaretkę pomarańczową (lub brzoskwiniową) i ponownie smażę przez chwilę. Odstawiam do wystudzenia.
krem serowo-maślany
Do miski miksera wkładam 225 g twarożku śmietankowego np. Philadelphia i 113 g masła w temperaturze pokojowej. Ubijam ok. 3 minuty, do uzyskania lekkości i puszystości. Następnie dodaję 2 łyżki śmietany 30%, ½ łyżeczki soku z cytryny i szczyptę soli. Ubijam do połączenia składników. Na koniec dodaję porcjami 6 łyżek cukru pudru, nie przerywając ubijania. Ubijam na średnich obrotach przez 5 minut.
składanie ciasta
Blaty biszkoptowe nasączam naparem z herbaty różanej, a następnie przekładam je kolejno masą jabłkową i serowo-maślaną. Na wierzch ciasta wylewam polewę z 200 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej.
Ciasto Kilimandżaro gotowe.
Smacznego!
BONUS – ciekawostki o Kilimandżaro:
- Szlaki na Kilimandżaro mają swoje potoczne nazwy. Droga Marangu to „Coca-Cola Route”, ponieważ w obozach, miejscowa ludność sprzedawała turystom m.in. colę mającą umilić zdobycie szczytu. Droga Machame to „Whisky Route”, z uwagi na to, że jest cięższa, droższa od coli i bardziej po niej głowa boli, jak po whysky.
- Kilimandżaro pojawia się w literaturze, filmie i muzyce. Ernest Hemingway napisał opowiadanie „Śniegi Kilimandżaro”; akcja książki i filmu animowanego „Król Lew” rozgrywa się w otoczeniu tej góry, a zespół Lady Pank stworzył piosenkę „Moje Kilimandżaro”.
- Pierwszym Polakiem, który zdobył Kilimandżaro był 25-letni przyrodnik Antoni Jakubowski. Wyruszył on na górę z 2 przewodnikami, 10 tragarzami oraz…żywą kozą.