Number Cake na kruchym ciescie przepis

Jak wykonać perfekcyjny Number Cake?

Number Cake to tort w kształcie cyfry lub liczby, składający się z dwóch lub trzech warstw ciasta kruchego, przełożonego kremem i udekorowanego owocami, słodyczami i/lub kwiatami. Jest on stosunkowo prosty w wykonaniu, jednak bardzo pracochłonny. Przeczytaj jak należy wykonać go prawidłowo.

Jak przygotować blaty z ciasta kruchego?

Podstawowa wersja Number Cake składa się z dwóch lub trzech warstw ciasta kruchego. Każda z warstw musi zachowywać nadany kształt, charakteryzować się kruchością, a jednocześnie być wystarczająco miękka, aby można było łatwo je kroić na porcje.

Wykonanie Number Cake rozpoczynamy od przygotowania szablonu cyfry/ litery/ symbolu, wydrukowania go i wycięcia. Następnie wyrabiamy kruche ciasto i schładzamy je w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie, rozwałkowujemy je na odpowiednią wielkość i przenosimy na szeroką blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta wycinamy przygotowany wzór i usuwamy zbędne fragmenty. Kruche ciasto pieczemy zgodnie z przepisem, wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu (jeżeli piekarnik ma gorące punkty, pilnujemy aby się nie przypaliło w tych miejscach) i po ok. 5 minutach przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Number Cake można wykonać również z ciasta biszkoptowego, które należy piec w odpowiedniej formie w kształcie wybranej cyfry/ litery/ symbolu. Następnie po wypieczeniu i całkowitym wystudzeniu, ciasto należy pociąć na równe warstwy.

Jaki krem sprawdzi się najlepiej?

Do Number Cake należy dobrać taki krem, aby skutecznie oddzielał warstwy tortu, odpowiednio zmiękczał ciasto i utrzymywał dekorację. Możemy przygotować np.: bitą śmietanę stabilizowaną serkiem lub czekoladą, bezę włoską albo ubić ganache czekoladowy. Krem należy nakładać za pomocą worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.

Jak prawidłowo złożyć tort?

Tort składamy bezpośrednio na podłożu, na którym będzie on podawany. Pierwszą warstwę ciasta warto przykleić za pomocą kremu do podkładu lub pudełka, aby podczas transportu i przenoszenia ciasto się nie przesuwało. Krem nakładamy w formie jednakowej wielkości kleksów, w dwóch – trzech rzędach (w zależności od szerokości wybranego kształtu), pozostawiając ok. 0,5cm odstępu od brzegu. Pomiędzy kremem aplikujemy ewentualny dżem lub konfiturę. Analogicznie postępujemy z pozostałymi warstwami ciasta (na górną warstwę nie nakładamy dżemu). Tak przygotowany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby ciasto zmiękło.

Czym dekorujemy Number Cake?

Number Cake dekorujemy bezpośrednio przed podaniem. Jeżeli do dekoracji używamy bez to należy je dobrze wysuszyć, w przeciwnym razie mogą zmięknąć od kremu. Zdobiąc ciasto świeżymi kwiatami należy pamiętać o odpowiednim odizolowaniu łodyg za pomocą czekolady lub specjalnej taśmy, aby nie miały one kontaktu z żywnością.

Sprawdzony przepis na Number Cake

Dodaj komentarz