You are currently viewing Jak formować rogaliki na 3 sposoby?

Jak formować rogaliki na 3 sposoby?

Apetyczny wygląd wygiętych w półksiężyce rogalików w dużej mierze zależy od tego w jaki sposób zostaną one uformowane. Do wyboru masz jeden z trzech sposobów zawijania rogali. Wybierz ten, który będzie dla Ciebie najwygodniejszy.

1. Paski ciasta, cięte na trójkąty

Rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta. Następnie przecinamy je na dwa równe paski. Każdy pasek dzielimy na trójkąty. Robimy małe nacięcia na najkrótszym boku trójkąta i lekko je rozsuwamy. Na każdy trójkąt wykładamy kostki czekolady i zawijamy podążając od najszerszej strony do najwęższej. Na koniec rogalik wykładamy na przygotowaną blachę i formujemy w kształt księżyca.

2. Okrąg z ciasta, cięty na trójkąty

Rozwałkowujemy ciasto w kształt okręgu. Następnie kroimy je promieniście. Najpierw na 3 równe części (w literę „Y”), a następnie każdą z części jeszcze na 3 kawałki. W ten sposób otrzymujemy 9 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy kostki czekolady i zwijajmy je od szerszego końca do cieńszego. Na koniec rogaliki wykładamy na przygotowaną blachę i formujemy w kształt księżyca.

3. Prostokąty z ciasta, cięte na kwadraty

Rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta. Następnie przecinamy ciasto na dwa równe paski. Każdy pasek dzielimy na kwadraty. Na każdy kwadrat wykładamy kostki czekolady i zawijamy po przekątnej. Końce każdego rogalika skręcamy wokół własnej osi. Na koniec rogaliki wykładamy na przygotowaną blachę i formujemy w kształt księżyca.

Wypróbuj jedną z powyższych metod do wykonania rogali drożdżowych z nadzieniem czekoladowym lub rogalików drożdżowych z jabłkami.

Dodaj komentarz