jablka pod ciastem przepis

Jabłka pod ciastem

Jabłka pod ciastem to prosty w wykonaniu, pięknie prezentujący się po upieczeniu i wybornie smakujący wypiek. To ciasto najlepiej smakuje na ciepło – podane bezpośrednio po upieczeniu lub pogrzane w piekarniku (albo mikrofalówce). Dodatkowo ciasto nie zawiera jajek, więc jest to propozycja dla osób na nie uczulonych.

SKŁADNIKI na jabłka pod ciastem:

  • mąka pszenna – 560 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • masło – 275 g
  • serek poznański – 400 g
  • cukier – 50 g
  • jabłka – 6 szt.
  • cynamon – 1 łyżeczka
jablka w ciescie przepis

PRZYGOTOWANIE jabłek pod ciastem:

Myję, obieram, kroję na pół, a na koniec wydrążam gniazda nasienne z 6 jabłek.

Do miski przesiewam 560 g mąki pszennej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Następnie dodaję 275 g pokrojonego w kostkę masła, 400 g serka poznańskiego i 50 g cukru. Zagniatam ciasto, aż do uzyskania plastycznej, nieklejącej się konsystencji. W razie potrzeby dodaję mąkę. Ciasto dzielę na 2 równe części i jedną z nich rozwałkuję w kształt prostokąta o wymiarach 24×34 cm. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach 24×34 cm. Na ciasto wykładam połówki jabłek i obficie posypuję je cynamonem. Następnie rozwałkowuję drugą część ciasta i przykrywam nim jabłka. Robię nacięcia w kształcie „X” nad każdą połówką jabłka.

Jabłka pod ciastem piekę w temp. 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do wystudzenia. Podaję posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

polowki jablek jablecznik przepis

BONUS – czym zastąpić 1 jajko w wypiekach:

  • Nabiałem: ¼ szklanki jogurtu, maślanki lub serka naturalnego;
  • Przecierem owocowym: ¼ szklanki banana lub jabłka;
  • Przecierem warzywnym: ¼ szklanki dyni lub buraka;
  • Proszkiem do pieczenia z wodą i olejem: 20 g oleju, 22 g ciepłej wody i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia ubij do momentu aż się spieni; 
  • Siemieniem lnianym: wymieszaj 1 łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami ciepłej i odstaw na 10 minut.

Wypróbuj również przepis na ciasto Uśmiech Teściowej.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie lub na Facebooku.

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Kasia

    Jakim innym serkiem mogę zastąpić serek poznański?:)

    1. Kasia

      Może to być również serek Bieluch lub President Twaróg Delikatny

Dodaj komentarz