Jabłka pod ciastem to prosty w wykonaniu, pięknie prezentujący się po upieczeniu i wybornie smakujący wypiek. To ciasto najlepiej smakuje na ciepło – podane bezpośrednio po upieczeniu lub pogrzane w piekarniku (albo mikrofalówce). Dodatkowo ciasto nie zawiera jajek, więc jest to propozycja dla osób na nie uczulonych.
SKŁADNIKI na jabłka pod ciastem:
- mąka pszenna – 560 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- masło – 275 g
- serek poznański – 400 g
- cukier – 50 g
- jabłka – 6 szt.
- cynamon – 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE jabłek pod ciastem:
Myję, obieram, kroję na pół, a na koniec wydrążam gniazda nasienne z 6 jabłek.
Do miski przesiewam 560 g mąki pszennej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Następnie dodaję 275 g pokrojonego w kostkę masła, 400 g serka poznańskiego i 50 g cukru. Zagniatam ciasto, aż do uzyskania plastycznej, nieklejącej się konsystencji. W razie potrzeby dodaję mąkę. Ciasto dzielę na 2 równe części i jedną z nich rozwałkuję w kształt prostokąta o wymiarach 24×34 cm. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach 24×34 cm. Na ciasto wykładam połówki jabłek i obficie posypuję je cynamonem. Następnie rozwałkowuję drugą część ciasta i przykrywam nim jabłka. Robię nacięcia w kształcie „X” nad każdą połówką jabłka.
Jabłka pod ciastem piekę w temp. 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do wystudzenia. Podaję posypane cukrem pudrem.
Smacznego!

BONUS – czym zastąpić 1 jajko w wypiekach:
- Nabiałem: ¼ szklanki jogurtu, maślanki lub serka naturalnego;
- Przecierem owocowym: ¼ szklanki banana lub jabłka;
- Przecierem warzywnym: ¼ szklanki dyni lub buraka;
- Proszkiem do pieczenia z wodą i olejem: 20 g oleju, 22 g ciepłej wody i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia ubij do momentu aż się spieni;
- Siemieniem lnianym: wymieszaj 1 łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami ciepłej i odstaw na 10 minut.
Wypróbuj również przepis na ciasto Uśmiech Teściowej.
Jakim innym serkiem mogę zastąpić serek poznański?:)
Może to być również serek Bieluch lub President Twaróg Delikatny
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)