Jabłecznik z malinową pianką to dwa blaty ciasta przełożone masą jabłkową z galaretką cytrynową oraz udekorowane malinową pianką na bazie bitej śmietany i galaretki malinowej. Ciasto jest smaczne i orzeźwiające.
TRUDNOŚĆ: łatwe
PRZYGOTOWANIE: 1 dzień
ILOŚĆ: 15 porcji
KOSZT: tanie
SKŁADNIKI
ciasto
- mąka pszenna – 300 g
- masło – 200 g
- jajka – 2 szt. (średnie)
- cukier puder – 85 g
- śmietana 18% – 30 ml
- proszek do pieczenia – 8 g
masa jabłkowa
- jabłka – 1 kg
- sok z cytryny – 10 ml
- galaretka cytrynowa – 2 op. (150 g)
pianka malinowa
- śmietana 30% – 500 ml
- cukier puder – 50 g
- galaretka malinowa – ½ op. (37 g)
- wrzątek – 100 ml
- gorzka czekolada – 100 g
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- duża miska
- miseczki na odmierzone składniki
- papier do pieczenia
- regulowany rant cukierniczy – 30×20 cm, 2 szt.
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- rondelek
- silikonowa szpatułka
- szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
- szpatułka kątowa
- tarka z drobnymi oczkami
- waga kuchenna
Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.
PRZYGOTOWANIE
ciasto
Jajka wybijamy i dzielimy na żółtka i białka.
W mikserze ucieramy masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą konsystencję. Dodajemy żółtka, śmietaną 18%, proszek do pieczenia i przesianą mąkę pszenną. Miksujemy tylko do uzyskania gładkiej masy.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy ubite białka do ciasta w trzech turach.
Dwie formy o wymiarach 30×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Na spód form wykładamy ciasto rozprowadzając je za pomocą szpatułki kątowej maczanej w zimnej wodzie. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC (góra-dół) przez ok. 10 minut, do czasu aż góra zacznie się rumienić.
masa jabłkowa
Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce z drobnymi oczkami. Następnie przekładamy je do rondelka i podsmażamy przez około 5 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy sok z cytryny oraz galaretki cytrynowe. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do wystudzenia.
pianka malinowa
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę malinową. Odstawiamy do wystudzenia, ale nie stężenia.
W dużej misce ubijamy śmietankę 30% z cukrem pudrem na konsystencję tzw. ¾. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę w kilku turach, delikatnie mieszając masę za pomocą silikonowej szpatułki.
składanie
Rant cukierniczy o wymiarach 30×20 cm zabezpieczamy folią spożywczą i aluminiową, aby nie wypłynęła z niego masa jabłkowa. Na spód formy wykładamy pierwszy blat ciasta. Następnie nakładamy zimną masę jabłkową. Na górze kładziemy drugi blat ciasta. Na wierzchu nakładamy piankę malinową. Ciasto dekorujemy startą czekoladą.
Gotowy jabłecznik umieszczamy w lodówce na min. 6 godzin, a najlepiej całą noc, do stężenia.
SMACZNEGO!
PRZECHOWYWANIE
Jabłecznik przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
- zamiast galaretki o smaku malinowym można użyć galaretki o innym smaku, np.: cytrynowym lub wiśniowym
- filmik pokazujący jak wykonać krok po kroku ciasto znajdziecie na moim kanale YouTube
- jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie